Situace s letem Ryanair v Bělorusku - holá fakta (aktualizováno)

27.05.2021 08:20

Hox

 

Ze zveřejněné komunikace mezi piloty a dispečinkem vyplývá, že piloti se pro přistání v Minsku rozhodli sami. Běloruská stíhačka vzlétla až 15 minut poté, co piloti otočili stroj k Minsku a k letadlu se nepřiblížila ani na dohled.

Emaily s informací o tom, že na palubě se nachází bomba, byly odeslány ze Švýcarska. Podle prezidenta Lukašenka byly stejné emaily odeslány také na cílové letiště ve Vilniusu, a také do Varšavy. Lukašenko slíbil zveřejnění důkazů na včerejším vystoupení.

Podle všech procedur, jakmile běloruské úřady dostaly informaci o tom, že v letadle je bomba, neměly jinou možnost než poslat do vzduchu stíhačku a letadlo doprovodit na přistání. Je to standardní procedura a bylo by porušením pravidel bezpečnosti a leteckého provozu, kdyby to Bělorusko neudělalo. Naprosto stejně by postupoval jakýkoliv jiný stát (snad kromě banánových republik), na jehož území by se něco podobného stalo.

To je za prvé.

V podobných situacích je opět standardním postupem kontrola seznamu cestujících. A čirou "náhodou" se ukázalo, že na palubě je člověk, na něhož je v Bělorusku dávno vydán zatykač. A opět běloruské úřady naprosto neměly jinou možnost než zadržet osobu, na kterou je vydán zatykač a nachází se na území daného státu. Stejně by postupoval jakýkoliv jiný stát a pokud by nějaký úředník porušil povinnosti a nechal takovou osobu jít, šel by v jakékoliv zemi sám sedět.

To je za druhé.

Za třetí, 8 minut po oznámení o zadržení Protaseviče, se konala na Ukrajině demonstrace za jeho osvobození, kterou organizoval Porošenko. OSM MINUT. A mainstream média začaly svorně troubit o státním terorizmu ze strany Běloruska a tak dále, následovala politická prohlášení, výhrůžky sankcemi. Tj. vše bylo dopředu připraveno a byla to organizovaná akce západních tajných služeb, nejspíše britských. Pokud by Bělorusko nereagovalo na informaci o bombě na palubě, následovalo by obvinění na základě tohoto (Vilnius a Varšava by ochotně potvrdily, že email obdržely). A když Bělorusko postupovalo podle předpisů, je z toho rázem kauza "Savčenko 2" - jestli někdo bytostně potřeboval Protaseviče v běloruském vězení, tak je to Západ, jako záminku pro sankce a další kolo hybridních útoků na Bělorusko a potažmo Rusko. Protasevič je naprosto malá ryba, navíc vyšlo najevo, že byl členem neonacistického uskupení Azov na Ukrajině, tudíž pro další agresi proti Bělorusku nepoužitelný. Ale jako "mučedník" v běloruském vězení může ještě dobře posloužit. Vzpomeňme na kauzu Savčenko - dokud byla v ruském vězení, tak to bylo div ne téma číslo jedna politické tlaku na Rusko, záminka pro naprosto cokoliv, co chtěl Západ realizovat. Jakmile se Savčenko ocitla v ukrajinském vězení poté, co ji Rusko propustilo domů, tak po ní neštěkl už ani pes a stala se z ní nepříjemnost, o které Západ nechtěl mluvit. Protasevič je stejný případ, stačí sledovat, na co vše se ho západní garnitura v čele s Británií pokusí zneužít.

Za čtvrté, Protasevič není žádný "hodný kluk" ani novinář, jak se ho snaží prezentovat mainstream narativ. Je to jednoduše "asset", člověk, který organizoval pouliční nepokoje v Bělorusku s cílem provedení státního převratu (viz pokus o barevnou revoluci ze strany Británie/Polska v létě a na podzim 2020), a kromě toho terorista, člen neonacistického uskupení Azov:

"novinář" Protasevič uprostřed

Jakým dalším aktivitám se Protasevič věnoval? Vskutku bohulibým - podílel se na webu NEXTA provozovaném v Polsku a zaměřeném zcela "nezištně" na podporu "demokratických protestů", kde v době běloruských nepokojů vyzývali k provádění železničních diverzí včetně návodů na ně, které mohly vést k lidským obětem, a zveřejňovaly tam adresy policistů a členů jejich rodin s výzvou se na nich mstít, návody na výrobu molotovových koktejlů a výbušnin...

Viz také: Protasevič - co nám média tají

 

Z včerejšího vystoupení Lukašenka, v bodech:

  •   Oznámení o bombě na palubě přišlo ze Švýcarska;
  •   "Ať už byla bomba nebo ne, pokud bych dostal informaci, že je na palubě terorista, vydal bych příkaz letadlo přinutit k přistání";
  •   Na palubě se nacházel terorista a o tom věděli daleko za hranicemi Běloruska;
  •   Posádka letadla komunikovala s Vilniusem, ale rozhodla se přistát v Minsku;
  •   Tvrzení o zadržování posádky a cestujících ozbrojenými lidmi je lež, posádka si 7 hodin s někým telefonovala a nechtěla vzletět.