Situace po Kulhánkově ultimátu Rusku

22.04.2021 16:16

Hox

 

 

Může Rusko vůbec teoreticky přistoupit na podobné ultimátum? Představme si že Rusko by reagovalo stylem "ano, samozřejmě, všechny diplomaty můžete poslat zpět do Moskvy, vyhoštění rušíme". To je samozřejmě naprosto absurdní a bylo by to po celém světě vnímáno jako stažení ocasu mezi nohy a zbabělý ústup, a bylo by to interpretováno tak, že nyní si může k Rusku dovolit každý co chce, a v reálné politice to funguje tak, že každý by si dovolovat také začal a začal by zkoušet, kolik si dovolit může, a samozřejmě také malé státy, které se orientují na Rusko jako na zdroj stability a ochrany před agresivní politikou USA a Západu celkově, by z takového signálu vyvodily důsledky a opět by v plné míře "lehly" pod USA.

Akceptace podobného ultimáta by v mžiku změnila globální bezpečnostní situaci a razantně by ji zhoršila, a v okamžiku by se současná situace, kdy existují dvě velmoci, změnila v situaci, kdy existuje jedna agresivní velmoc považující zbytek světa za svůj zdroj surovin a lidských zdrojů, včetně takových patologických jevů jako "továrny na výroby orgánů pro transplantaci pro občany USA" v zemích třetího světa a tak dále.

Rusko se samozřejmě nemohlo k tomu ultimátu postavit nijak jinak, než se k němu postavilo, a reagovalo v dané situace velmi zdrženlivě a neeskalačně.

Kulhánek určitě není hlupák a všechno výše uvedené mu musí jako diplomatovi být jasné. Je tedy otázka, co bylo skutečným cílem ultimáta a jaké zájmy Kulhánek hájí, zda jsou to zájmy České republiky. Protože, deklarovaný cíl - dosáhnout návratu 20 českých diplomatů na ambasádu v Moskvě - být skutečným cílem nijak nemohl a žádný diplomat nebude vyhlašovat dopředu nesplnitelná ultimáta. Cílem tedy mohlo být jen jediné, dosáhnout dalšího zmenšení nebo úplného zrušení ruské ambasády v Praze, což může chtít jen šílenec, nebo někdo, kdo šílencům slouží.