Září v Radě bezpečnosti OSN

03.09.2015 21:03

Lin |

Na celý měsíc přešlo předsednictví RB OSN na Rusko. Na závěr tohoto předsednictví Putin navštíví OSN a pronese svou řeč.
Čurkin dnes sdělil, čeho by Rusko chtělo dosáhnout.
Hlavním tématem bude sestavení jednotné fronty boje proti Islámskému státu s cílem nastolení rovnováhy a pořádku v Severní Africe a na Blízkém Východě.
Rusko se nepřipojí k dosavadní koalici, kterou vytvořily USA a která nyní bombarduje Sýrii.. Tato totiž nemá svolení RB a ani svolení vlády Sýrie. Není efektivní a nemá pevně stanovené priority. Dohadují se mezi sebou, jestli bojovat proti IS nebo proti armádě Sýrie.
Rusko přijímá předsednictví v době, kdy se důrazně ozývají hlasy o reformě organizace. Hodně se mluví o zrušení práva veta. Toto právo pouze 5 stálých členů a Rusko bylo v poslední době kritizované za "nadměrné využívání" (přitom použilo cca 3x méně, než USA). Čurkin na to říká, že vzhledem k vývoji událostí v Libyi by mnozí byli rádi, kdyby v případě hlasování o bombardování Libye někdo právo veta tehdy použil.
https://russian.rt.com/article/112935

PS: Snad se Rusku založení koalice povede. Předjednáno už má...

 

 

Diskusní téma: Září v Radě bezpečnosti OSN

bombardování Libye

nula | 04.09.2015

Teď bych nechtěl vyznít jako rejpal, ale proč to právo tenkrát Rusko teda nevyužilo? Dokážete to někdo vysvětlit? Myslím, že ho mělo i v té době, ne?

Četl jsem párkrát v nějakých názorech, že v té době si nebyli ještě natolik jistí svojí pozicí a silou, takže se podřídili.

Takže se ptám - myslíte, že to je pravdivé vysvětlení? Případně jaké máte vy? Kdyby tenkrát to právo veta využili, tak myslíte, že by na ně už tenkrát nasadili sankce jako po tom, co rozpoutali převrat na Ukrajině, nebo by snad mohli přistoupit rovnou k vojenské intervenci vůči Rusku (osobně tomuhle vůbec nevěřím, protože je evidentní, že se Ruska bojí vzhledem k síle jeho armády)?

A kdyby tenkrát Rusové to právo veta použili, tak by k tomu bombardování Libye nedošlo? Vím, že to je hypotetická otázka, ale jen teda mě zajímá, jestli to bylo opravdu se souhlasem RB OSN, a pak narážím na to, že (jak se v článku praví) když nemají souhlas RB OSN k bombardování Sýrie, tak dělali by si hlavu s neexistujícím souhlasem k bombardování Libye?

Re: bombardování Libye

peter1 | 05.09.2015

Pre budúcnosť - Líbyi bude musieť niekto vrátiť štátnu zvrchovanosť a hmotné statky, čo najviac sa približujúcu stavu pred rozhodnutím BR, 100% náprava nieje možná, chýbajú vnútorné predyzpozície - "čierne svedomie" OSN.

Přidat nový příspěvek