Výsledky a souvislosti jednání v Astaně

26.01.2017 20:09
Lin
 

Jardob už dneska dával jeden odkaz na článek Spencerové – a já přidám další, pro PL:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tereza-Spencerova-Tenhle-rezim-je-uz-totalne-na-dne-Mlade-zblbnul-a-spoleha-na-smrt-starych-Media-vam-nerekla-jak-zle-je-to-s-EU-a-jaka-jednani-probihaji-472893

 

A teď článek RT, který navazuje na oba od Spencerové – a potvrzuje, že Spencerová „je v obraze“:
https://russian.rt.com/world/article/353647-peregovory-siriya-astana-mir-pervye-rezultaty

 

Na první pohled se může zdát, že Astana nic podstatného neznamenala a nic se tam nevyřešilo. Opravdu – nebyla podepsaná žádná dohoda mezi znepřátelenými stranami, dokonce se tam i „neshodli“. Někteří pozorovatelé se dokonce vyjádřili, že Astana byla úplně zbytečná, prostě – ztráta času.
Ovšem – první výsledek už se objevil. Dolina Badi-Barada, kde jsou prameny pitné vody, které zásobují celkem velkou část Sýrie, byla osvobozena a panuje zde konečně příměří. Nešlo o žádnou velkou vojenskou operaci – prostě „jen“ 2,6 tisíce teroristů, dříve odmítajících jakékoliv podmínky příměří, složilo zbraně.
Možná si vzpomenete, jak významná je oblast s prameny – reportáž s objasněním už tu byla. Téměř po celou dobu konfliktu byla „nedotknutelná“ = žádná ze stran, která momentálně území ovládala, si nedovolila porušit nepsaný zákon, že tato voda patří všem, protože je životně důležitá. Před časem ale, když už se boje v Aleppo chýlily ke konci, skupina teroristů tyto prameny otrávila a vyhodila do vzduchu záchytné nádrže. Jelikož se údolí nachází cca 50 km od Damašku, je jasné, jaký problém nastal a že ho syrská armáda musela řešit okamžitě. Údolí sice osvobodili, ale teroristi jen přeběhli do hor, odkud „partyzánštili“ a znemožňovali opravy na vodní soustavě.
Čím se zasloužila Astana? Přesně tak, jak píše Spencerová. „Nesmiřitelní“ začínají chápat, že naděje na pokračování bojů se rozplývají „do mlhava“. A jelikož ti „totálně nesmiřitelní“ berou jako zradu už samotnou účast v Astaně, vraždí své někdejší kolegy. No a v neposlední řadě není vůbec jasné, jak se nyní budou chovat USA = zda penězovod a „materiálovod“ úplně nevyschne. Teroristi jsou tedy ve velké nejistotě, takže začíná být pro ně výhodné přijmout kapitulaci za slušných podmínek.
Další jednání má být za pár dní.

 

řidám ještě jednu k Sýrii:
Boris Johnson dnes uvedl, že „Británie je připravena přehodnotit svůj postoj ke spolupráci s Ruskem ohledně Sýrie“.
- Příliš dlouho jsme jak mantru opakovali „Asad musí odejít“, jenže jsme nemohli docílit toho, aby se tak stalo. A to přivedlo k těm problémům, které nyní musíme řešit. –
Jenže hned druhým dechem dodává „anglické podmínky“ = „jestli se podaří dohodnout se na odchodu Asada, na snížení vlivu Íránu v regionu a na možnosti připojení se k Rusku v boji proti IS“.
https://russian.rt.com/world/news/353676-dzhonson-poziciya-velikobritaniya-siriya

Takže – z toho jsem usoudila, že „syrské věci“ jsou na velmi dobré cestě, která povede k plnému vítězství = k míru v Sýrii. A angláni se jen chtějí „podílet“ = přiživit se na úspěchu jiných.

 

Diskusní téma: Výsledky a souvislosti jednání v Astaně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek