[Aktualizováno] Vyšetřovací výbor RF informoval o zásazích Rodčenkova do databáze moskevské laboratoře

21.12.2019 14:27
TauRus

 

Podle prohlášení oficiálního zástupce oddělení Svetlany Petrenko: «Všechny důkazy, získané vyšetřováním, svědčí o záměrném vložení Rodčenkovem a neznámými osobami změn do elektronické databáze za účelem zkreslení parametrů a indikátorů dopingových vzorků ruských sportovců».


https://russian.rt.com/sport/news/700612-rodchenkov-baza-dannyh-sk

 

Doplnění:

 

Zásahy byly uskutečněny z IP adres zaregistrovaných v USA a v Německu.

 

Zevrubné informace o případě dopingu v Rusku.
Žil byl nějaký pan Rodčenkov. Toho si WADA zvolila jako šéfa antidopingové agentury v Rusku. Pan Rodčenkov nechal u svého kamaráda vypracovat na koleně počítačový program na vedení agendy agentury. S programem dostal od kamaráda také přístupové kódy k programu.
Pan Rodčenkov neměl jen dobrého kamaráda, ale i sestřičku sportovkyni, která žila v demokratické Evropě a USA, odkud nakupovala různé podpůrné prostředky (doping) a za drahé peníze prodávala některým ruským sportovcům s tím, že o výsledky dopingových zkoušek se už postará její brácha Rodčenkov.
Tuto praxi prováděli asi tři roky. Po tom, jak se tak hezky v této historii namočili ozvala se WADA. Pan Rodčenkov celou databázi vyčistil, a takto vyčištěné údaje předal WADě. Sám se pokusil o demonstrativní sebevraždu (jako lékař věděl jak to udělat, aby se mu nic nestalo) a jeho věc s podvodem ani nedošla k soudu, jelikož byl prohlášen na tu dobu, kdy k podvodům docházelo, za nesvéprávného. No a protože nebyl odsouzen, WADA jej zpátky, jako čistého posadila zase do křesla ředitele antidopingové agentury. Jeho sestřička dostala několikaletý podmíněný trest.
Bráška popracoval v agentuře ještě asi rok, pomocí přístupových kódů vesele falšoval další údaje a pak odcestoval do USA a na cestu s sebou vzal kopu kompromatu, který sám vytvořil. Tento kompromat předal WADě. WADA si vyžádala databázi i od Rusů a samozřejmě, že ty dvě databáze nesouhlasily. Načež WADA prohlásila, že ruská verze je zfalšována, aby potopila Rodčenkova. Vůbec nebrala ohled na to, že falšování k dat docházelo i v době, kdy byl Rodčenov už v USA a dělo se to z amerických IP adres.
Zároveň WADA ustanovila nového šéfa agentury, který nemá nic jiného na práci jenom přiznávat vinu, kát se, a souhlasit s každým obviněním západu. Rusové WADě předali kromě databáze i emailovou poštu mezi Rodčenkovem a sestrou a sportovci, WADA tyto důkazy považuje za padělek.
Nejlepší na tom je, že rusové nemají žádnou možnost vstupovat do věcí antidopingové agentury, jinak by to znamenalo podle olympijské charty automatickou diskvalifikaci. Takže Rusko nemá žádné páky zasáhnout, ale přitom je obviňováno, že nic nedělá.