Vrbětická ouvertura k českému majdanu? K časovému sledu skandálu Vrbětice

23.04.2021 15:57

Fidelo

 

První vrbětický Kundrův článek https://www.respekt.cz/agenda/za-vybuchem-municniho-skladu-ve-vrbeticich-stoji-rusti-agenti-kteri-se-pokusili-zabit-skripala byl na webu Respektu zveřejněn v sobotu 17. dubna 2021 nejpozději v 18:01 hod. – archive.org/web má uloženou nejstarší verzi toho článku v sobotu 17. dubna 2021 v 18:01:55 hod. Lze dohledat přesný čas zveřejnění .
Krátký tříminutový brífink premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka, na kterém oznámili vyhoštění 18 ruských diplomatů na základě zjištění bezpečnostních služeb k Vrběticím 2014, proběhl týž den, ale až o hodinu a tři čtvrtě později, v čase od 19:44 do 19:47 – tento brífink přenášela živě např. ČT24, záznam přenosu je např. zde: https://www.youtube.com/watch?v=4vWsxlHwDgQ.

Takže Zeman s Babišem oním brífingem a vypovězením 18 diplomatů skutečně předešli nastartování českého majdanu možná takřka o minuty. Nebo, přesněji řečeno, svým vystoupením Babiš s Hamáčkem na poslední chvíli otupili ostří již počínajícího majdanu. Všechny připravené akce majdanu totiž v podstatě probíhají bez ohledu na to, že vláda proti Rusku zakročila s maximální razancí: Kečup na ruské ambasádě; demonstrace před ruskou ambasádou; svítící nápis “Velezrada” na hradě; obviňování Zemana a Babiše z pozdní reakce a liknavého proruského postoje; Petříčkovy požadavky, aby vláda vysvětlila, proč nejednala, když věděla o věci už dříve; návrh na zrušení česko-ruské smlouvy o spolupráci; požadavky na vyhoštění prakticky všech zbývajících ruských diplomatů atd.

Jenom díky tomu brífinku se ale celý ten jejich majdan vlamuje do otevřených vrat, takže chybí ten rozhodující střet a vygradování. Proto demoblok tak zuří na Zemanovo mlčení, protože dobře ví, že za týden už emoce opadnou a rusofobní dav vystydne, někteří začnou třeba i přemýšlet. Alespoň do jisté míry. A aby demoblok zabránil přístupu rozumu a zachoval emoční vzepětí, musí přetahovat strunu, chová se neadekvátně, a jeho neadekvátní chování v důsledku vyvolá adekvátní reakci davu.

Čerstvá zpráva o tom, že Moskva přistoupila na paritu 7+25, svědčí o tom, že Moskva situaci velmi dobře chápe. Někde jsem už ale před chvílí zahlédl vyjádření Votápka, který slavil vítězství jejich (tzn. demoblokového) silového přístupu k Rusku a viděl v tom ústupek a důkaz slabosti Ruska (přesně v tom smyslu, jak o výkladu zdrženlivosti ruské diplomacie šíleným Západem mluvil Pjakin). Pokud budou všichni podpindosi reagovat jako on, tak bude jasné, že naopak oni nechápou vůbec nic a nevšimli si, že nejde o vítězství demobloku, ale o vítězství Babišovy vlády, která jim právě sebrala téma, a oni, protože budou dál jako zombie pokračovat ve své rusofobii, budou překvapeni ztrátou podpory. Normalizaci vztahů začne svým vyjádřením už prezident Zeman.