Vida! Zatímco jinde sochy kácí, v Německu odhalují sochu Lenina v nadživotní velikosti

20.06.2020 12:56
Buran

 

 Prý je bezva, protože nebyl rasista. Dříve stál v Hořovicích před místní slévárnou
https://www.arfa.cz/vida-zatimco-jinde-sochy-kaci-v-nemecku-odhaluji-sochu-lenina-v-nadzivotni-velikosti-pry-je-bezva-protoze-nebyl-rasista-drive-stal-v-horovicich-pred-mistni-slevarnou/?fbclid=IwAR2beq0hd_LvwIP2vtiKgj5IQ59eNi1KnlOl5-7DFW1E3Hy0M9wHxTe0HPQ#.XuxPu25uI2y

Sochu Vladimíra Iljiče Lenina odhalí tuto sobotu v německém Gelsenkirchenu. Zatímco jinde na světě se v těchto dnech sochy spíše kácí, Němci se rozhodli jít proti proudu. Je to první socha Lenina na území bývalého Západního Německa.
Sochu o velkosti 2,15 m odhalí před svým sídlem Marxisticko-leninská strana Německa (MLPD). “Vladimir Iljič Lenin slaví další velké vítězství,“ S Marxem a Engelsem tvoří svatou trojici komunismu.
Marxisticko-leninská strana Německa byla založena v roce 1982. Prosazuje zavedení diktatury proletariátu a nastolení beztřídní komunistické společnosti. Hlásí se k odkazu Karla Marxe, Bedřicha Engelse, Vladímira Iljiče Lenina, Josef Stalina a Mao Ce-tunga.
Podobné cíle měla v Praze skupina, která v roce 2015 obsadila budovu Kliniky na Žižkově. Mezi její podporovatele patřila krajně levicová Pirátská strana. Nakonec je až po několika letech vyhnal exekutor.
Autorem sochy Lenina, která bude odhalena v Gelsenkirchenu, jen český sochař Vladimír Kýn (1923 – 2004, též výtvarník a ilustrátor). Socha stála od roku 1957 v areálu hořovických strojíren a sléváren do 90. let.

Testují se různé možné směry vývoje (co je pro dav přijatelné)? Obnovit Marxismus (pseudo-socialismus) je pro GP určitě přijatelnou variantou, možná i konečným cílem (uchování biblického projektu + omezení spotřeby). I u nás jsem už slyšel mnoho stesků po socialismu. Tento pojem může mít různé obsahy viz. výše zmínění vůdci – je mezi nimi i Stalin, ale také Mao.