USA naložily veto na projekt rezoluce o statusu Jeruzalému

21.12.2017 08:10
TauRus

 

Bezpečnostní rada OSN projednávala v pondělí, 18. prosince projekt rezoluce o Jeruzalému. 14 členů rady dokument podpořilo, USA naložily na projekt veto.

Velvyslankyně USA v OSN Nikki Hailey byla uražena samotným faktem projednávání rezoluce v Radě bezpečnosti OSN a prohlásila, že to, co se událo v Radě bezpečnosti OSN, je „urážkou USA a nikdy nebude zapomenuto“.

Projekt rezoluce předložil Egypt a tykal se zachování dosavadního statusu Jeruzalému a vyzýval státy „zdržet se budování diplomatických misí v Jeruzalému“. V samotném projektu nebyla ani zmínka o USA.
Naposledy právo veta USA použily před 6 lety a tykalo se sporných izraelsko-palestinských území.
http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4823083

Představitelka USA v OSN při projednávání rezoluce reagovala přímo hystericky. Nejen, že mluvila o urážce USA, ale dokonce prohlásila, že OSN přináší mírovému procesu více škody, než užitku. Podrobněji zde:
https://cont.ws/@nikkuro/801095

 

6 let USA nepoužily právo veta. 6 let to neměly zapotřebí, protože stačilo v kuloárech zatlačit na představitelé jiných zemí a oni hlasovali tak, jak USA potřebovaly. Tentokrát se USA nepovedlo naklonit na svoji stranu žádnou z 14 zemí, které rezolucí projednávaly. Neměly na to dost síly. Rezoluce postupuje na projednávání do Valné hromady OSN. Bude zajímavé sledovat, jak se k problému Jeruzalému postaví Valná hromada OSN a nakolik tam budou USA úspěšné.
Už jsem minule psal, že prohlášení Trumpa o uznání Jeruzalému hlavním městem Izraelu přispěje k rozkolu mezi USA a islámským světem a taktéž, mezi USA a Evropou, a bude mít dalekosáhlé následky, které přivedou k větší izolací USA ve světě, až vystoupení Turecka z NATO.

 

Diskusní téma: USA naložily veto na projekt rezoluce o statusu Jeruzalému

BR OSN vs. VZ OSN

nik | 22.12.2017

Len informácia k niektorým vzťahom v OSN - jediné záväzné rezolúcie vydáva BR OSN. Preto tam má 5 stálych členov (USA, RF, Čína, VB, FR) právo veta. Rezolúcie VZ OSN nie sú záväzné, štáty ak chcú rezolúciu explicitne podporiť aj rozpočtom a nie len hlasovaním, sa zvyknú stať tzv. "spozormi" rezolúcie a sú oficiálne podpísaní v dokumente rezolúcie pod jej názvom. Ani v tom prípade však pre nich rezolúcia nie je záväzná.

V BR OSN zastupujú nestáli členovia (2 ročný mandát) všetky regionálne skupiny sveta, čiže v malom predstavuje BR OSN akoby VZ OSN, kvôli operatívnosti má iba 15 členov.

Čo sa týka pozície USA vo VZ OSN, sú vždy prehlasované, minimálne zoskupením Čína + G77 (rozvojové krajiny) a v prípade, že je rezolúcia v BR OSN tak jednoznačná, tak to bude jednoznačné aj vo VZ OSN.

Přidat nový příspěvek