Ukrajina, Polsko a Mezimoří

30.01.2020 17:46
TauRus 

 

The Washington Examiner: Ukrajina není zónou zájmů USA

V úvodu článku autor popisuje hádku, která se dostala do éteru mezi vedoucí Národního rádia (NPR) M.-L. Kelly a státního tajemníka USA M. Pompeem. Během tohoto sporu Pompeo položil otázku: Myslíte si, že Američany aspoň trochu zajímá osud nějaké Ukrajiny?

V průběhu své analýzy autor popisuje, že v USA jsou politici, kteří se o Ukrajinu zajímají. Přesto jeho závěr jednoznačně zní, že Ukrajina je důležitá pro Evropany a Euroasii, ale USA má priority důležitější, než ona.
https://oko-planet.su/politik/politikukr/559662-the-washington-examiner-ukraina-ne-yavlyaetsya-zonoy-interesov-ssha.html

Americký analytický časopis The National Interest zveřejnil článek staršího vědeckého pracovníka londýnského Mezinárodního institutu strategických výzkumů Pierra Noele, s překvapivým názvem: Ukrajinu je třeba vyloučit z plynového tranzitu jednou a provždy.
Ve své analýze se pán Noel pokouší dokázat, že pokud se Ukrajina vyloučí z plynového tranzitu, už nikdy nebude moci zneužívat své výhody tranzitní země.

„Je na čase ukončit přímý obchod plynem mezi Ruskem a jeho největšími kritiky v Evropě. Tento krok likviduje zdroj napětí ve sféře plynu mezi Evropou a Ruskem a upevní energetickou bezpečnost kontinentu. Evropa se nemá bát „Severního potoku-2″. Ten zajistí spolehlivost dodávek plynu na kontinent a přitom neoslabí solidaritu Centrální Evropy a nebude ovlivňovat naší zahraniční politiku vůči Ukrajině. Evropské země musí otevřeně podpořit tento projekt a postavit se protizákonným americkým sankcím“.

Dále autor popisuje historii „plynových válek“ mezi Ukrajinou a Ruskem a pokračuje:

„Abychom se dostali z této situace, musí Evropa postupovat následovně. Musíme přerušit plynové vztahy mezi Ruskem a těmi stranami, které z historických důvodů mají velmi komplikované vztahy s Moskvou. Ukrajina to již udělala a ruský plyn nedováží čtyři roky. Polsko oznámilo, že smlouvu s Ruskem neprodlouží, když v roce 2022 skončí platnost kontraktu. To samé by měly udělat pobaltské státy. Větší část ruského plynu je potřebná v západoevropských zemích, kde jsou vztahy s Ruskem mnohem lepší. Tímto způsobem, ukončením přímého obchodu s plynem mezi Ruskem a jeho tvrdými evropskými kritikami, se odstraní zdroj napětí v rusko-evropských vztazích s plynem“ , – navrhuje řešení problémů Pierra Noel. A potom prodávejte plyn do těchto zemí ze západu.

„Dokončení výstavby North Stream – 2 nepoškodí ani jednu zemí Evropské unie. Slovensko, Česká republika, Rakousko, Rumunsko a Bulharsko samozřejmě ztratí část svých příjmů z tranzitu, ale tyto země si musí vzpomenout, jak byly poškození nejen ony, ale i celá Evropa, když se Kyjev rozhodl zahájit „plynovou válku“ s Ruskem. Dnes se Ukrajina naučila získávat plyn z Evropy, tak ať ho odtud dostává. Ano, Kyjev se nedopočítá za tranzit tři miliardy dolarů, ale ať si uvědomí, kolik finanční pomoci tato země již získala z Evropy. Kromě toho mohou evropské země v budoucnu slíbit Kyjevu pomoc.
Tolik Pierre Noel v The National Interestu
https://oko-planet.su/finances/financesnews/559660-the-national-interest-ukrainu-neobhodimo-isklyuchit-iz-gazovogo-tranzita-raz-i-navsegda.html

Na první pohled britský analytik radí rozumnou věc, na kterou „stará Evropa“ musí slyšet: odstraníme, co nám překáží v obchodu s Ruskem a nebude nás už nikdy bolet hlava kvůli trucovitým „mladoevropanům“.
Jenomže, když se podíváme na mapu, zjistíme, že britský stratég nabízí v krásném obalu jedovatý bonbónek. Země, které z lehké ruky tento analytik doporučuje izolovat od ruského (energetického) vlivu, tvoří budoucí kostru projektu „Mezimoří“, který by měl přetnout euroasijský kontinent vejpůl, oddělit „starou“ Evropu od Ruska, a přes který by si anglo-saská elita mohla dál mít vliv na řízení na celém Euroasijském kontinentu.
Včera večer jsem zde dával odkaz na talk show „60 minut“, ze kterého pro mě vyplynuly zajímavé souvislosti.
http://www.vodaksb.eu/diskuse/video/comment-page-48/#comment-282640

Zdánlivé hloupé chování Zelenského v Izraelu, kdy se nedostavil na fórum o holokaustu a následně vystoupil v Polsku na slavnosti osvobození Osvětimi s prohlášením, že SSSR (Stalin a jeho politika) je přímo zodpovědný za holokaust Židů ve 2.světové válce a neméně hloupá prohlášení prezidenta Polska ohledně viny SSSR na rozpoutání 2.světové války, sleduje jeden cíl – izolaci skupiny států – nepřátel Ruska, ve kterých bují nacionál-socialismus. V současné době je představují: Ukrajina, Polsko, Pobaltské státy, ale do budoucna se k ním mohou připojit Rumunsko, Bulharsko a další, ve kterých anglo-saské elity zachovaly svůj největší vliv, a které v budoucnu by mohly vytvořit konglomerát od moře do moře.

Z polské Wikipedie (strojový překlad):
„Polští prezidenti Andrzej Duda a Chorvatsko Kolinda Grabar-Kitarović zahajovali setkání 12 zemí Evropské unie (Rakousko, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Rumunsko), které se ještě nacházejí mezi Jaderským, Baltským a Černým mořem během Národního shromáždění OSN v New Yorku v roce 2015 [127] .
V té době byla vyjádřena vůle prohloubit spolupráci, která by zlepšila investice do infrastruktury na historicky zanedbávané linii sever-jih a zvýšila obchodní vztahy v regionu. Předsedové uvedli, že iniciativa nevytvoří nové struktury a její povaha bude neformální. Bylo rozhodnuto, že Tři moře bude novým nástrojem pro využití synergického efektu již existujících formátů regionální spolupráce (jako je například visegrádská skupina)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Duda#Tr%C3%B3jmorze[126]

Sice v polské Wikipedii se deklaruje neformální, bezstrukturní formát „Třimoří“, ve skutečnosti se dělá vše pro to, aby státům, které by měly vytvořit jeho kostru, nezbylo nic jiného, než začít s vytvořením struktur. A tomu by měla přispět politická izolace od staré Evropy a Ruska, které už politikaření Polska a Ukrajiny mají plné zuby.
Nevylučují, že další státy východní a jižní Evropy se anglo-saské elity budou snažit do tohoto projektu vehnat strachem z islámské invaze.
Zatím, v pořadu „60 minut“ neformální účastníci projektu „Mezimoří“, prohlašují, že nikdo ze západu nechtěl poskytnout finance na tento projekt. Ale myslím si, že to může mít své důvody v minulé liknavosti vykonavatelů – Polska a Ukrajiny. V současné době můžeme pozorovat, že představitelé těchto států přitvrdili ve svých snahách se sebe-izolovat a sebe-poškodit, které jinou logiku, než vytvoření pevného vzájemného svazku mezi Polskem a Ukrajinou (potažmo Pobaltí) nemohou mít. Ve všech těchto státech největší vliv mají anglo-saské elity (bažina). Tudíž v žádném případě nemůžeme pohlížet na poslední extempore Dudy a Zelenského, jako na jejích samostatné kroky. Současně, článek v The National Interestu britského analytika, který přesně podle pravidla „nejdříve vám problém vytvořím a pak nabídnu řešení“ (výhodné pro mě), dokládá, že projekt “ Mezimoří“ je aktivován.