Ukončení války v Karabachu

10.11.2020 05:53
TauRus
 
Velmi čerstvá zpráva

Pašinjan oznámil podepsání prohlášení s Putinem a Alijevem o ukončení války v Karabachu
Předseda vlády Arménie poznamenal, že „učinil velmi, velmi obtížné rozhodnutí“.

Arménský předseda vlády Nikol Pašinjan, ruský prezident Vladimir Putin a ázerbájdžánský vůdce Ilham Alijev podepsali prohlášení o ukončení války v Náhorním Karabachu. Šéf arménské vlády zveřejnil tuto zprávu na své stránce na Facebooku .
„Podepsal jsem prohlášení s prezidenty Ruska a Ázerbájdžánu o ukončení války v Karabachu v 01:00 (00:00 moskevského času – TASS). Text již zveřejněného prohlášení je pro mě osobně i pro náš lid nevýslovně bolestivý. Rozhodl jsem se na základě hluboké analýzy vojenská situace a hodnocení lidí, kteří to znají nejlépe, „uvedl a dodal, že„ učinil velmi, velmi obtížné rozhodnutí. “
Podle Pašinjana „tento krok vychází z přesvědčení, že se jedná o nejlepší možné řešení v současné situaci.“ „O tom všem vám podrobně povím v příštích dnech. Toto není vítězství, ale porážka nebude, dokud nepřipustíte, že jste poražený. Nikdy si nepřiznáme, že jsme poražení, a to by měl být začátek naší éry národní jednoty a obrození,“ řekl. …

Rusko a Ázerbajdžán zatím o prohlášení nic nehlásily.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9955651

Sestřelení vrtulníku asi v tom rozhodnutí hraje svoji roli. Rusku došla trpělivost.
Proto i argumenty směrem k oběma stranám byly takové, že už nešlo smlouvat.

 

Prohlášení prezidenta Ruské federace V.V. Putina

Dnes 9 listopadu prezident Ázerbájdžánské republiky Alijev, premiér Arménské republiky Pašinjan a prezident Ruské federace podepsal prohlášení o úplném příměří a všech vojenských akcích v zóně Konflikt v Náhorním Karabachu od 00 hodin 00 minut Moskevského času 10 listopadu 2020
Ázerbájdžánská republika a Arménská republika se zastaví na svých pozicích. Podél kontaktní linie v Náhorním Karabachu a podél chodby spojující Náhorní Karabach s Arménskou republikou se rozmístí mírové jednotky Ruské federace.
Vnitřně vysídlené osoby a uprchlíky se vrací do Náhorního Karabachu a okolí pod kontrolou vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.
Probíhá výměna válečných zajatců, dalších zadržených osob a těl zemřelých.
Všechny ekonomické a dopravní spoje regionu jsou odemčeny. Dopravní kontrola se provádí včetně za pomoci ruských úřadů hraniční služby.
Věříme, že dosažené dohody vytvoří nezbytné podmínky pro dlouhodobé a plnoformátové řešení náhorní karabachské krize spravedlivě a ve prospěch arménských a ázerbájdžánských národů.
http://kremlin.ru/events/president/news/64381