TO BYLA ALE ZLÁ DOBA

27.09.2017 05:03

přišlo mailem

 

Ach, jo...

To byla otrava, jít do obchodu a vůbec se nezajímat o to, zdali tam prodávají bezpečné hračky pro děti, jídlo v restauraci má stejnou gramáž, složení a cenu v Aši jako v Praze.

 

Ach, jo...

To byla otrava mít ještě před maturitou, vyučením jisté umístění a připravené pracovní zařazení hned po prožitých posledních prázdninách!

 

Ach, jo ....

Každý musel do práce a to si ještě mohl vybírat, zda přijme práci, kde se upíše třeba na 10 let a oni mu za to dají podnikový byt nebo nenávratnou půjčku na stavbu rodinného domku.

 

Ach, jo...

A ve spořitelně po narození potomka mu odepíšou z novomanželské půjčky 4.000,- Kč. Ach, jo...

Například jistota, že pokud budu makat a neudělám průser, budu mít práci třeba až do penze, lidi neskutečně deptala...

 

Ach, jo....

Neskutečné násilí bylo pácháno na nemocných. Místo, aby byl vybírán regulační poplatek u lékaře a poté v lékárně včetně tučného doplatku jako v každé demokratické společnosti za léky, odbyli pacienta tím, že za jeden recept musel zaplatit jen jednu korunu a operační lůžko bylo vždy k dispozici jak pro otylého, tak pro štíhlého. Léky byly podávány personálem nemocnice a nemuseli jsme běžet do lékárny, kde to zaplatíme z vlastní peněženky, abychom dopřáli svým blízkým předepsanou léčbu lékařem při pobytu v nemocnici!

 

Ach, jo...

A co teprve vnucování sociálních jistot, že si můžeme s rodinou vyrazit na podnikovou dovolenou a vybrat si z několika nabídek, kde uhradil podnik polovinu ceny. A po odpracování 25 let v pracovním procesu měl člověk právo na odměnu a také při dosažení různých životních jubileí.

 

Ach, jo...

Ženský si vybrečely oči , když odcházely do důchodu po porození dvou dětí již v 55. letech. Kolik lidí tenkrát snilo o tom, aby mohli pracovat o 10 - 15 let déle.

 

Ach, jo....

Po operacích se dělo lidem také bezpráví. Zpravidla 6 týdnů se člověk zotavoval v nemocnici a poté doma. Vůbec mu nebylo dopřáno sladkého pocitu hrůzy, zda ho po návratu do práce hned nepropustí.

A co teprve, když vás do půl roku po operaci poslali do lázní. A ti komunističtí tyrani nám nedali žádnou možnost finanční spoluúčasti. Ne přátelé, nedali nám možnost zaplatit si ani třetinu.

Letci, horníci,policajti měli každoročně plně zdarma nařízeny lázně pro rehabilitaci organizmu.

 

Ach, jo...

A co to omezování osobní svobody, kdy každý člověk musel povinně bydlet a nemohl se ani zajít svobodně vyspat do kanálu, nebo pod most, a ještě byl nucen chodit do práce a také nemohl ani svobodně a demokraticky žebrat.

 

Ach, jo...

Bylo to opravdu děsivé a devastující období našich dějin. Z lidí a hlavně z dětí se stala bezcitná zvěř.

Za komunistů mladší vstávali v autobuse, aby pustili sednout ty starší.

Dnešní mladí již znají svá práva v demokratické společnosti a pěkně zůstanou sedět.

Vždyť jsme si je tak v demokracii vychovali.

 

Diskusní téma: TO BYLA ALE ZLÁ DOBA

komunistický teror

kladivem po koulích | 30.09.2017

Jenom to doplním, že na stavbu domku v Sudetech se dávalo 100 000Kčs nevratné půjčky. Tuším, že to bylo někdy začátkem osmdesátek. Za ty prachy se to svépomocí nechalo postavit. Komouši hnusní!!

vzpomínky

zdeny | 30.09.2017

Jo, leccos z toho je pravda. Druhá stránka věci je v tom, že nebylo zboží, nebyly služby, kupovali jste si pračku nebo i pouhé rádio? Chtěli jste něco opravit, nějakou třeba stavební práci, smontovat nábytek atd.? Jak to bylo se vstupem do KSČ? Někdo o to moc stál, aby dělal kariéru. Na někoho byl dělán nátlak na vstup, protože to bylo na tom místě třeba. Kariéra se bez členství nedělala? A pokud jste někde pracovali, honili vás na školení, do Krajské politické školy či na VUML, či vás školili jen v SSM. Účast se kontrolovala. Vzpomínáte si na agitační dvojice, které chodily po bytech a zvaly na nějaké akce, Po sídlištích chodili zapšklé staré soudružky a kontrolovaly, zda mají všichni vyvěšené praporky atd. atd. Možná se po tom někomu stýská? Mně ne, ale současnost také vidím černě.

Re: vzpomínky

kladivem po koulích | 30.09.2017

V elektře jsem dal úplatek a pračka do měsíce byla a na chalupe stále pere. Stavební práce jsem dělal s kamarády a nábytek jsem si smontoval sám. Lepší než dneska, pozvat si do domu pologramotné ukrajinské otroky. Vstup do KSČ byla každého svobodná volba, neznám nikoho kdo by odmítnutím vstupu doživotně trpěl. Že to někdo viděl ve filmu, no dobře... Zapšklé baby na sídlištích jsem neviděl, ale vidím ta komunistická sídliště, desítky postavených tisíc bytů, které současný havloidní režim nebyl schopen nahradit ničím lepším.

Re: Re: vzpomínky

zdeny | 30.09.2017

Ano, já jsem zrovna vstup do partaje odmítl a z práce jsem pak letěl. A co jsem dělal? Ani se neptejte.To že někdo dovede smontovat nábytek či provádět stavební práce, to je hezké, ale ne každému dostupné. Dnes jsem našel bezvadné truhláře, kteří mi dělali nábytek na míru.Tehdy – ani ve snu. Jen kamarádi nebo nějaké fušky.

Re: Re: Re: vzpomínky

Heriot | 01.10.2017

No, tuto pohádku vyprávějte třeba dětem v MŠ, ty vám asi uvěří. Pokud jste z práce letěl, tak asi z jiného důvodu. A pro "vyletění z práce" byl důvod jeden jediný, skrytý v §, který se hned po převratu zrušil, aby se mohlo vesele rozkrádat. Jinak se z práce nevyhazovali ani ti největší lemplové. Práce byl nadbytek.
Odmítnutí vstoupit do partaje jistě mohlo být důvodem k zastavení karierního postupu, to je pravda, ale ne k vyhazovu.

Re: Re: Re: Re: vzpomínky

Mira | 01.10.2017

Přesně tak. Praporky jsme nikdy nemuseli mít a aby to někdo kontroloval, to už vůbec ne. Možná v 50. letech ano. Ty však nepamatuji. V obchodech jsme vždy sehnal to, co bylo potřeba. Někdy se čekalo na mandarinky a banány, ale za to jsme nikdy nevyhodili navztekaní nic nahnilého. Někdy se čekalo na průmyslové zboží a elektroniku, ale zase jsme se nemuseli připojišťovat na to, že nám to bude fungovat více než dva roky. Zboží se málo kdy pokazilo a když už, opravy stály pakatel. No co, komunisti přece drancují zeměkouli do teď :-)). V průvodu na 1. Maje jsem byl v zaměstnání pouze jedenkrát. ale nevím, že by někdo někoho nutil. Spíš nás zaměstnance jen zvali. Vím, že lecko odmítl vsup do KSČ a přes to pokračoval v práci normálně dál. Jen prostě nebyl tzv. "kádr" na postup. Ale to nic neznamenalo. Jen žil svým normálním životem. Kádři na školení museli ch Proč také, když rozdíly v platech byly minimální a dokonce i Ti. kteří pracovali za minimum, z toho normálně vyžili a ještě třeba ušetřili. Řemeslníci se těžko sháněli, ale na fušky se dal sehnat ladas kdo.

Re: Re: Re: Re: Re: v

Mira | 01.10.2017

Kádři na školení museli. Sice ne na stranické :-), ale na různé vymývání mozků a nejraději mimo pracovní dobu. A s mnohým bych mohl ještě hodně dlouho pokračovat. Njn, novodobí politruci mají hodně prace s vysvětlováním a ohýbáním faktů, týkajících se socialismu v tehdejším ČSSR.

Re: Re: Re: Re: Re: vzpomínky

M.C. | 02.10.2017

Pokud byl člověk schopný a nadprůměrně dobře dělal svoji práci, tak akorát nemohl do nejvyšších funkcí, jinak ho nikdo nepostihoval.
Můj otec se proto, že nechtěl vstoupit do strany nestal technickým náměstkem ačkoliv ho tam šéf jinak chtěl a zůstal ve své předchozí funkci a dělal šéfovi tzv. šedou eminenci a neoficiálního zástupce.
Za pasivní rezistenci se opravdu nevyhazovalo.

Kamarádův otec byl voják z povolání a protože nechtěl vstoupit do strany, tak byl ještě v 45 letech pořád kapitánem, aby dostal majora, musel by vstoupit. Ale nevyhodili ho, byl špičkový specialista přes počítače v PVO.

Re: Re: vzpomínky

hana | 20.04.2018

No dobre nebyloabi tentrat ok ale dnes je zla doba az moc lidi spatny co si budeme rikat je to hrozny .

Re: vzpomínky

AB | 08.06.2019

Ano, tovar v obchodoch castokrat chybal... bolo to vsak hlavne z dovodu budovania novych zavodov, cely vyrobny system sa nastavoval, po vojne vzrastla porodnost - potreby ludi nebolo mozne hned uspokojit, vsetko sa vyvijalo, nielen vyroba a logistika zasobovania... ono dnes mnoho ludi si robi srandu,ze nebol toaletny papier alebo klince..., bol problem zohnat kachlicky alebo smaltovu vanu. Ale spomenme si co zatu dobu vzniklo to obrovske mnozstvo bytov, cele sidliska panelakov aj rodinnych domov, rozbiehala sa vyroba vsade a vsade sa stavalo, dokonca z dedin vznikali/premenili sa behom par rokov na mesta a boli postavene pri nich fabriky a fungujuce polnohospodarske drustva... Ta doba ako kazda mala svoje tieniste stranky ale to co sa robilo pre ludi za 40 rokov to sa uz asi nikdy v takom rozsahu znovu nestane. Niekomu aj vadili rady na pomarance a banany, vazne to bolo tak dolezite? Dnes v nakupnych centrach kauflandu cakate tak isto a o kvalite skoda reci a ked niekde nieco zlacnia tak z ludi sa stavaju "netvory"... a radi si znovu vystoja niekolko desiatok minut. Cakanie u doktorov a problem sa k nim dostat aj ked si vystojite (pred otvorenim aj 1-2 hodiny su uz rady na listky - niekde), este vobec nemusi byt iste, ze sa v ten den aj k nemu dostanete je v dnesnej dobe je uz len o zufalstve...

ach jaj

iveta | 28.09.2017

proste zlatý dobrý socík

Ta totalita

Cavyk | 28.09.2017

Ještě jste zapomněli na bezúročné podnikové půjčky a bezúročné půjčky na stavbu domu, na pozemku, který stál pár korun. A pamatujete na čundry v patnácti letech? Vyspat se kdekoliv (vyjma vojenských pásem) kde Vás napadlo pod širákem nebo ve stanu, nikdo si Vás nevšímal, natož aby vás přepadal nebo od někud vyhazoval. Na gympl jsem dojížděl stopem, každý zastavil, pokecalo se, s lidma byla sranda.

Skolne

rimi | 27.09.2017

A ta strasna pruda s vracenim ucebnic na strednich skolach. Ted vam daji seznam ucebnic, ktere si muzete svobodne koupit, prvni rocnik cca 3 000,- (nastesti zakazou kupovat knihy od starsich zaku, ze nemusi sedet vydani knihy, havel akbar).

novomanželská půjčka

fleggg | 27.09.2017

ještě jste zapomněli na novomažleskou půjčku, tehdejší banka vám dala na půjčku 2% pevný úrok, takový to byli hajzlové co dřeli z lidí kůži

no áno

Johanka | 27.09.2017

ono je to v živote asi tak, že pokiaľ človek/spoločnosť o niečo nepríde ani nevie, že niečo mal/mala
takže teraz, keď už vieme o čo sme prišli, môžeme odovzdať nasledujúcim generáciám skúsenosť z toho ako je to žiť bez výhod predchádzajúceho zriadenia a snáď sa nám môže aj podariť im pomôcť stratené výhody znovu nadobudnúť

potvrzuji

Dagmar | 27.09.2017

byla jsem z vlasniho rozhodnuti 6 let na materske dovolene, doprala jsem svym detem domov, po 6 letech jsem nasla svoje misto ve zdravotnickem stredisku, jako kdybych odesla na dva dny

joooj maňo

Nuovi | 27.09.2017

Navyše bol ten režim aj rasistický, nútil aj cigánov pracovať.

Re: joooj maňo

M.C. | 27.09.2017

to by si dneska nikdo nedovolil.....

Ale bez legrace - zlaté to nebylo, ale mělo to svoje výhody oproti stávajícímu bordelu.

Re: Re: joooj maňo

Taky jeden | 27.09.2017

Přesně tak

Reálná kupní síla ČS koruny

Franta | 27.09.2017

K tomu ještě zbývá dodat, že tehdejší Československá koruna měla reálně minimálně 10X větší kupní sílu než dnes! Tenkrát byla krytá zlatem a ostatními státními aktivy, jak psali na tehdejších bankovkách. A dnes? Dnes je krytá dolarovými dluhopisy a jelikož ty jsou kryté fakticky jen vírou v jejích cenu, Česká koruna není ve skutečnosti krytá ničím. Jak řekl jednou Mike Maloney, jestli dolar bude mít problém, celý svět bude problém. V. Pjakin na jednom videu vysvětloval, že dolar padne, až se rozplyne jakákoli naděje na pád Putina. Jelikož prezidenské volby v RF příští rok v březnu V. V. Putin vyhraje (má popularitu stabilně u více než 80% obyvatel RF) pád dolaru je už blízko a jestli neproběhne v příštím roce, tak nejpozději v to následujícim roce 2019. Např. Oracle dává dolaru už jen půl roku. Pádu dolaru odpovidají i astrologické předpovědi na toto období, např. od Baudyše, Lukešové a J. Kubíka.
Novomanželská půjčka činila tenkrát 15 000 Kčs, což odpovídá současným min. 150 000 Kč. Odpis 4 000 Kč odpovídá současným 40 000 Kč.

Re: Reálná kupní síla ČS koruny

Croix | 27.09.2017

Stran té síly koruny - ten nominální poměr můžete s ohledem na některé zásadní položky ještě navýšit. Byt 3+1 70m v krajském městě mí rodiče pořídili za 70.000,- Kčs jako splácený družstevní, do soukromého vlastnictví by stál podobně, to už dneska za 700.000,- Kč nepořídíte, například. A pokud jde o krytí amerických dluhopisů a dolaru vůbec bych namísto víry dosadil americkou armádu. Je to ovšem spíš raketýring, než "krytí."

Re: Reálná kupní síla ČS koruny

Janka | 01.10.2017

Novomanželská pôžička bola 30 000 Kčs s 2%-úrokom na kúpu bytu, na zariadenie a iné bol úrok 4 %.

Re: Re: Reálná kupní síla ČS koruny

Alice | 04.10.2017

My dostali novomanželskou půjčku dokonce ještě 50.000,- Kčs s 2% úrokem na zařízení bytu. Pořídili jsme si za to nábytek do obýváku i do ložnice a ještě z ní vystačilo na část úhrady za televizi . Na jedno dítě ponížil dluh o 4.000,- Kčs a na druhé dítě o další 2.000,- Kčs.

doplnenie

renáta | 27.09.2017

Boli sme obaja nestraníci, takže asi nás takto potrestali,že nechceme vstúpiť do strany. A to som zabudla povedať,že sme dostali podnikový byt zadarmo ( 1- izbový) a pri narodení dieťaťa príspevok za ktorý sme pre dcéru nakúpili všetko od postielky po kočík

ach jo...

renáta | 27.09.2017

A my sme ako mladí manželia dostali 180 000 kčs nenávratnú pôžičku na stavbu domčeka. To bol teror,že?

Re: ach jo...

ľudo | 27.09.2017

Ono sa tak-či tak naplní ono uvážlivé kývanie hlavou
zo strany na stranu u starejších pri pohľade
na novembrové námestia r. 1989:

"Raz budú ešte Husákovi pamätníky stavať."

ach jo

avalus | 27.09.2017

a tie zákazy pri hospitalizácii v nemocnici ked si clovek nemohol priniest svoj vlastny luxusny pribor, ani vlastne pyzamo ci zupan, ba dokonca ani toaletny papier. vsetko mu nanucovali erarne. esteze si mohol doniest aspon svoje papuce. fakt desive.

Přidat nový příspěvek