Těžká hlava USA z Řecka, vzpoura v ukrajinské armádě

22.06.2015 13:56

Lin |

V EU nejen že dneska schválili prodloužení sankcí vůči Rusku, ale budou ještě jednat o Řecku. A nebude to jednoduché, protože vláda USA (na rozdíl od babráka Babiše) vidí v Řecku "nebezpečí".
Jde o to, že Řecko je také členem NATO. Pokud by se dostalo do krachu, hrozí nebezpečí, že občané proklejí jak EU, tak celé NATO a obrátí se tváří k Moskvě. A tím "vnesou rozkol do součané jednoty" (tak je to citované).
Vzhledem k tomu, že vztahy Řecka s Ruskem jsou nyní velmi dobré a Moskva už se vyjádřila, že je připravená jednat o finanční pomoci Řecku, není divu, že "Washington je velmi znepokojený". Zvláště za situace, kdy sankce schvalují snad jen úředníci v Bruselu, ostatní si o nich myslí své - tj. že v izolaci je Evropa, nikoliv Rusko. Navíc USA potřebují "jednotu podpory", když se chystají posílit tu své základny, přivézt další zbraně i lidi.
Kdyby EU vyhlásila default Řecka, dá tím vlastně nečekaný geopolitický dárek Rusku. Nastane velké ochlazení řeckých vztahů jak s EU, tak s celým NATO - naopak to posílí ruský vliv ve Středozemí (míní politilog).
V Evropě je vůbec otázka bytí či nebytí EU velmi přetřásaná - naposledy v Rakousku, kde si myslí, že EU jim jen zavařila a chtějí vystoupit.
No... a jestli mě paměť neklame, Řecko je důležité pro NATO už jen kvůli svým přístavům.

http://russian.rt.com/article/98752
http://russian.rt.com/article/98860
http://russian.rt.com/article/98859

*   *   *

Na stranu DNR přšel ukrajinský generálmajor Alexandr Kolomijec, vojenský analytik a spolupracovník ministra obrany UA. Do Doněcka převezl i celou svou rodinu. Vyjádřil se, že z velitelů téměř nikdo nechce bojovat v "trestné operaci" a příčí se jim zabíjet civilisty. Vojáci také odmítají takto "bojovat". Předpokládá, že v nejbližší době vypuknou v armádě vzpoury. Dle něj jsou v zóně ATO aktivní jen zabijáci z dobrovolnických batalionů.
http://russian.rt.com/article/98842

 

Bývalý náměstek ministra obrany Ukrajiny, generálmajor Alexandr Kolomjec přešel na stranu opolčenců Doněcké lidové republiky (DLR). To může, pokud se prokáže totožnost Kolomjece, způsobit v Kyjevě značný poprask.
Sdělil to sám na tiskové konferenci Doněcké tiskové agentury. „Já, generálmajor ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Kolomjec jsem byl náměstkem ministra obrany Ukrajiny, hlavní vojenský analytik,“ uvedl se a dodal, že 19 let působil jako regionální vojenský komisař v Doněcké oblasti.

Kolomjec sdělil, že byl nucen vzít svou rodinu z Kyjeva, neboť se obával pronásledování ukrajinskými orgány. Rovněž řekl, že mnozí bývalí kolegové jsou ochotni přejít k domobraně.

Generálmajor prohlásil, že má v úmyslu pracovat pro dobro ukrajinské republiky. Kromě toho sdělil, že během vojenské operace Kyjeva přešly na stranu DLR „stovky vojáků a důstojníků“. „Nevedu si statistiku, ale chci říci, že za dobu ATO (vojenské operace) na stranu DLR přešly stovky vojáků a důstojníků, kteří jsou nyní pod ochranou Doněcké lidové republiky. To vám říkám s jistotou,“ zdůraznil Kolomjec.
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/general-ukrajinske-armady-presel-k-povstalcum/


Druhá zajímavost - bývalý francouzský prezident V. d'Estaing se otevřeně postavil proti nezodpovědné police EU, její přílišné a očevidné servilnosti vůči USA (jak ukázal poslední summit G7) a podpořil Rusko a Putina. Jeho názor je v souladu s veřejným míněním ve Francii, kde politiku USA podporují snad už jen ojedinělí intelektuálové (je to podobné, jako u nás).
http://politikus.ru/events/52781-byvshiy-prezident-francii-poshel-naperekor-vsem-no-zaschitil-rossiyu.html

 

Diskusní téma: Těžká hlava USA - z Řecka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek