Telefonát do WADA: prankeři zjistili, kdo stojí za dopingovým skandálem proti Rusku. VIDEO

24.07.2016 09:13

sputniknews

 

28. května ruští prankeři Vovan (Vladimir Kuzněcov) a Lexus (Alexej Stoljarov) zavolali řediteli Světové antidopingové agentury WADA siru Craigu Reediemu a řediteli Americké antidopingové agentury Travisu Tygartovi, který vystoupil jako iniciátor vyšetřování vůči Rusku.

 

Stanice NTV se tehdy rozhodla odložit vysílání do éteru kvůli tomu, že si nepřála v ten moment přímo či nepřímo ovlivnit rozhodnutí mezinárodních sportovních úředníků.

V rozhovoru s prankery prezident WADA Craig Reedie řekl, že kromě rozhovoru Rodčenkova pro New York Times neměli žádné další důkazy. A ředitel Americké antidopingové agentury Travis Tygart řekl prankerovi Vovanovi, který se představil jako ministr sport Ukrajiny Igor Ždanov, že Rusko musí být suspendováno ze všech závodů, a že „to je politika, můj příteli".

Rozhovor Craiga Reedieho a prankerů

Craig Reedie: Dobré ráno!

Pranker: dobrý den, to je Igor Ždanov, ukrajinský ministr sportu.

— Pane Ždanove, ano, s Vámi hovoří Craig Reedie.

— Jsme velmi znepokojeni antidopingovým skandálem v Rusku a tím, co o tom píší. Možná by se měla Ukrajina připravit k tomu, aby se obrátila s prosbou o přehodnocení výsledků soutěží v Soči?

— Vy pokládáte dost těžkou otázku. No dobře, já Vám vysvětlím současnou situaci. Zprávy v médiích prakticky všechny přišly z USA — především se objevily v New York Times. A zprávy v New York Times měly charaKter obviňujících prohlášení: že v sočinské laboratoři docházelo k mnoha nesprávnostem. A obvinění — to jsou v podstatě slova doktora Rodčenkova. A my musíme uvidět důkazy od Rodčenkova. Velice doufáme, že vyšetřování skončí asi za šest týdnů, a tehdy uveřejníme výsledek. Takže odpověď na Vaši otázku: dřive než podávat nějaká odvolání k MOV, je lepší počkat na výsledky vyšetřování od WADA.

— Vy máte nějaké důkazy kromě Rodčenkovových slov?

— Ne. Poprvé jsem to slyšel, když mi zaslali článek z New York Times.

— Samozřejmě, jak víte, existuje konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Dostali jsme informaci, že ruské zvláštní služby chystají provokaci. Chtějí přidat meldonium do bonbonů, které vyrábí čokoládová továrna Porošenka, aby naši sportovci snědli tyto bonbony a potom by v jejich krvi byla samozřejmě nalezena zakázaná látka a oni by byli diskvalifikováni.

— Nejsem si jistý, že znám odpověď na tuto otázku. Mohu Vás poprosit,abyste otázku přeposlal do Montrealu našemu odborníkovi Robimu Kellerovi? A my uvidíme, co můžeme udělat.

— Děkuji za rozhovor.

Úryvek z rozhovoru Trevise Tigerta s prankerem, který se představil jako ministr sportu Ukrajiny Ihor Ždanov

Pranker: Co si myslíte, má se ruská reprezentace zúčastnit Olympiády v Rio?

Trevis Tigert: Náš postoj je, že tam být nesmí. Váš prezident má styky s někým z ruské vlády, s Mutkem nebo někým jiným.

— Ano, pozná Mutka. Co si o něm myslíte?

— Jeho obranný postoj je problémem. Kvůli tomu vzniká problémová situace. Doufáme, že se zlepší a budeme se snažit, aby se to stalo, a nejen mluvit.

(…)

Pranker: Věřím, že přece jen dokážete ovlivnit revizi výsledků sočské olympiády.

Trevis Tigert: Hry v Rio se konají bohužel již toto léto a kdybych přijímal rozhodnutí, vyloučil bych ruskou lehkoatletickou reprezentaci na dobu 12 měsíců a pak bychom se podívali, co by se změnilo. Jenže teď to bohužel udělat nemůžeme, protože žádné přímé následky nebudou. Dnes víme, že výsledky testů byly zfalšovány.

— Můžete ale ovlivnit média!

— Chápu, je to ale politika, příteli. Pošlete mi emailem úřední dotaz. Řekněte vašemu prezidentovi, že uděláme vše, abychom do dotáhli do konce. Pro mne je to velmi důležité, děkuji za volání. Doufám, že se brzy uvidíme. Děkuji a hodně úspěchů!

 

 

 

Diskusní téma: Telefonát do WADA: prankeři zjistili, kdo stojí za dopingovým skandálem proti Rusku

hezké

M.C. | 25.07.2016

Che, to se chlapec nechal hezky nachytat.
Správně se neměl po telefonu bavit o ničem, co není ochoten říct veřejně a měl si všechny otázky nechat poslat mailem.

Doufám, že to rozmažou po celém internetu.

Přidat nový příspěvek