Symboly na plastových lahvích - co bychom měli vědět

22.06.2015 11:04

 

 

Plastové lahve nás tráví: Co znamenají symboly na jejich spodku?

 

Určitě i vy stále narážíte na ulici pobíhat lidi, držíc v ruce plastové láhve s vodou. Tyto lahve však nejednou obsahují velké množství škodlivých chemikálií. Ty mohou snadno převážit přínosy správné hydratace. Měli byste proto věnovat náležitou pozornost trojúhelníkům na spodku plastových lahví, které používáte. Zvláště se zaměřte na číslo uprostřed trojúhelníků. Každé takové číslo totiž představuje jiný druh chemické látky, ze které je daná láhev vyrobena. Určitě jste ho už nejednou i zaregistrovali, ale nekladli mu žádný speciální význam. Nicméně měli byste!

 

1) PET (Polyethylentereftalát) Tyto láhve jsou určeny pouze na jedno použití. Je to kvůli tomu, že mohou propouštět ionty těžkých kovů. Tyto chemické substance, označované i značkou EPA, narušují činnost vaší hormonální soustavy.

 

2) HDPE (Polyethylen vysoké hustoty) Jde o takzvaný „dobrý“ plast. Má totiž nejnižší pravděpodobnost průsaku škodlivých látek do tekutiny, která se v něm uskladňuje.

 

3) PVC (Polyvinylchlorid) Nedoporučuje se používat lahve vyrobené z tohoto materiálu. PVC může do vody uvolňovat látky narušující činnost hormonů.

 

4) LDPE (Polyethylen nízké hustoty) Tento druh plastu je relativně bezpečný. Při správném používání a mechanickém nenamáhaní by z něj do vody neměli prosakovat škodlivé látky. Uvedený materiál se často používá i při výrobě plastových tašek.

 

5) PP (Polypropylen) Jde opět o relativně bezpečný plast. Za předpokladu, že ho nevystavujeme vyšším teplotám a mechanickému namáhání, by do nápojů a jídel neměl uvolňovat žádné nežádoucí substance. V praxi se z něj obvykle vyrábějí jogurtové kelímky a některé druhy lahví na vodu.

 

6)  PS (Polystyren) Pozor, jde o karcinogenní uvolňující chemickou látku. Polystyren byste v žádném případě neměli používat pro uschování nápojů ani jídel. V případě přenosných chladniček je třeba mít jídlo v nich spolehlivě oddělené od stěn.

 

7) PC (polykarbonát) Pro uskladnění potravin a vody je to úplně nejhorší materiál. Důvodem je uvolňování BPA (Bisfenolu A). Lahvím nebo jiným nádobám vyrobeným z polykarbonátu se proto za všech okolností vyhýbejte!  

 

Diskusní téma: Symboly na plastových lahvích - co bychom měli vědět

Re: PETE 1

Sodastream | 12.03.2016

Dokoupene lahve k Sodastreamu maji onzaceni 5

Re: Re: PETE 1

zuzi | 13.03.2016

Nechápu, proč až dokoupené lahve mají bezpečný plast. Tak to by bylo lepší raději nedávat žádnou, ne? A napsat do poznámky lahev si kupte. Co když to někdo neví a bude používat lahev na jedno použití několik let? A bude v ní dělat šťávu pro své děti s vědomím toho, že si koupil kvalitní výrobek sodastrem? Prostě nevědomost zabíjí - a proto stále studujte anebo se na plast vykašlete a vraťte se lidičky znovu ke sklu !!!

horský pramen - barely

Dana | 16.09.2015

U nás ve firmě - jako konečně v mnoha jiných - máme k dispozici Horský pramen v galonech s označením právě č. 7!!! To jako opravdu tu "zdravou" vodu plní do těch nejméně závadných obalů??

Re: horský pramen - barely

Tadeáš | 17.11.2015

Ano, doporučoval bych vést didkuzi o použití barelů z jiného materiálu..

Re: horský pramen - barely

Pavel | 07.03.2016

Dobrý den,
nemějte vůbec obavy. Všechny speciální plasty pro styk s potravinami a nápoji, kterou jsou absolutně bez BPA jsou označeny číslem 7. Je tedy spíše lepší si zjistit u konkrétního výrobce z jakého materiálu vyrábí barely. Může se jednat například o materiál značky Tritan od firmy Estman, který je také číslo 7, ale je absolutně bez BPA.

http://www.eastman.com/Markets/Tritan_Safe/Pages/FAQs.aspx
http://www.eastman.com/Markets/tritan_safe/Pages/overview.aspx

symbol bez čísla

Růžičková | 29.07.2015

Na lahvích s minerálkami je jen trojúhelník bez čísla a jak bezpečný je ten, o tom tam není zmínka

polystyren

vladimír | 23.06.2015

V polystyrenu jsou distribuovány některé jogurty . Snano si to přečteme na dně (PS) , popřípadě vzorek vystavíme plameni zapalovače.Modrý, nečadivý plamen ukazuje na PE,PP, charakteristický zápach po styrenu a intenzivní saze prozradí PS. Polystyrenové jsou i jednorázové obaly (kávové automaty, svařené víno, čtvercové obaly na rozvážené obědy - ty jsou z pěnového PS.)

Re: polystyren

pyramida | 07.07.2015

Kupujte české jogurty ve skleničce. Po rodinu s menším příjmem, to vychází draho. Před léty jsem investovala do jogurtovače (890 kč) a za tu dobu se dávno splatil a dnes , když koupím kvalitní mléko, mně vyjde sklenička na 2.20 Kč.

Re: Re: polystyren

zuzi | 13.03.2016

Jogurtovač jsem vloni dostala od dcery k vánocům, přiznám se, ještě jsem ho nerozbalila, ale jdu na to!!! Máte pravdu, proč kupovat špatnou kvalitu, když si můžu vyrobit doma a vím z čeho.

Re: Re: Re: polystyren

Vladimír | 06.04.2017

Pokud doma nemáte krávu tak stejně nevíte z čeho to děláte. :) a nevím jestli se to dnes trošku nepřehání. Myslím si že lidé starší než 30 let přicházeli do styku s horšíma věcma. Jen se o tom nemluvilo možná i nevědělo. Např Azbest, hliníkové příbory a kdoví z čeho byly talíře nebo hrnce. Podle dnešních měřítek už bychom tady neměli být.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek