Symboly na plastových lahvích - co bychom měli vědět

22.06.2015 11:04

 

 

Plastové lahve nás tráví: Co znamenají symboly na jejich spodku?

 

Určitě i vy stále narážíte na ulici pobíhat lidi, držíc v ruce plastové láhve s vodou. Tyto lahve však nejednou obsahují velké množství škodlivých chemikálií. Ty mohou snadno převážit přínosy správné hydratace. Měli byste proto věnovat náležitou pozornost trojúhelníkům na spodku plastových lahví, které používáte. Zvláště se zaměřte na číslo uprostřed trojúhelníků. Každé takové číslo totiž představuje jiný druh chemické látky, ze které je daná láhev vyrobena. Určitě jste ho už nejednou i zaregistrovali, ale nekladli mu žádný speciální význam. Nicméně měli byste!

 

1) PET (Polyethylentereftalát) Tyto láhve jsou určeny pouze na jedno použití. Je to kvůli tomu, že mohou propouštět ionty těžkých kovů. Tyto chemické substance, označované i značkou EPA, narušují činnost vaší hormonální soustavy.

 

2) HDPE (Polyethylen vysoké hustoty) Jde o takzvaný „dobrý“ plast. Má totiž nejnižší pravděpodobnost průsaku škodlivých látek do tekutiny, která se v něm uskladňuje.

 

3) PVC (Polyvinylchlorid) Nedoporučuje se používat lahve vyrobené z tohoto materiálu. PVC může do vody uvolňovat látky narušující činnost hormonů.

 

4) LDPE (Polyethylen nízké hustoty) Tento druh plastu je relativně bezpečný. Při správném používání a mechanickém nenamáhaní by z něj do vody neměli prosakovat škodlivé látky. Uvedený materiál se často používá i při výrobě plastových tašek.

 

5) PP (Polypropylen) Jde opět o relativně bezpečný plast. Za předpokladu, že ho nevystavujeme vyšším teplotám a mechanickému namáhání, by do nápojů a jídel neměl uvolňovat žádné nežádoucí substance. V praxi se z něj obvykle vyrábějí jogurtové kelímky a některé druhy lahví na vodu.

 

6)  PS (Polystyren) Pozor, jde o karcinogenní uvolňující chemickou látku. Polystyren byste v žádném případě neměli používat pro uschování nápojů ani jídel. V případě přenosných chladniček je třeba mít jídlo v nich spolehlivě oddělené od stěn.

 

7) PC (polykarbonát) Pro uskladnění potravin a vody je to úplně nejhorší materiál. Důvodem je uvolňování BPA (Bisfenolu A). Lahvím nebo jiným nádobám vyrobeným z polykarbonátu se proto za všech okolností vyhýbejte!  

 

Diskusní téma: Symboly na plastových lahvích - co bychom měli vědět

Re: 7 PC BPA FREE

Tara30 | 13.07.2017

taky by mě zajímalo teď jsem koupila dceři lahev do školy a je to to samé,tak nevím jestli jí to vůbec mam dávat nebo ne :(

Re: Re: 7 PC BPA FREE

Jan Fredinger | 18.07.2017

Výrobci rychle nahradili BPA - bisfenol A bisfenolem S :-)

Re: 7 PC BPA FREE

Jana | 01.11.2017

Nejlepší je sklo. :-)

Lock and Lock

Petr | 02.04.2017

Dobrý den,

zakoupil jsem tuto dózu (https://www.kuchynskepotreby.cz/cz-detail-100656-doza-interlock-7-7x14-6-cm-500-ml.html?&rnd_1491121245=1491121245.8785#komentar310) chci se zeptat, jak je možné že dóza vyhovuje nejpřísnějším zdravotním předpisům a přitom je dle značky na dně vyrobena z polyethylentereftalátu (recyklační symbol v trojúhelníku 01), tento plast se používá nejvýše do jednorázových PETlahví, mnohem vhodnější je pro dlouhodobé uchovávání potravin např. Polyethylen vysoké či nízké hustoty. Nakoupil jsem dózy v očekávání zdravotně nezávadné úschovy potravin, což zřejmě dóza nesplňuje. Nebo se mýlím? Můžete mi to prosím někdo objasnit? Výrobek také inzeruje že je BPA free.
Děkuji za odpověď!

Tritan

Katka | 15.03.2017

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco o materiálu Tritan Eastman. Dočetla jsem se, že obsahuje látku TTP (trifenyl fosfát), která může mít horší estrogenní účinek než bisfenol A. Děkuji za odpověď

Plast 7

Irena | 07.01.2017

Dobry den, plast s oznacenim 7 (obal od cashews orisku firmy Alesto patri do smesoveho odpadu? Kdyz ctu, ze to je nejhorsi material, znamena to, ze orisky jdou baleny nevhodne.
Dekuji za odpoved a srdecne zdravim.
Irena Ruckova

Parní sterilizátor

Jaroslava | 30.10.2016

Dobrý den, na sterilizátoru, který používám k sterilizaci kojeneckých lahviček a dudlíků je pod symbolem trojúhelníku PP. Podle informací jde tedy o plast, který je relativně bezpečný, ale nemá se vystavovat vyšším teplotám, což u tohoto přístroje je žádoucí, pokud má plnit svou funkci. Co s tím....vyhodit, nebo reklamovat? I když lahvičky sterilizuji prázdné, může zůstávat na jejich stěnách nežádoucí substance, která se pak dostane do mléka či čaje....Děkuji za odpověď

symbol 7

F.N. | 15.04.2016

Když je tedy plast s číslem 7, ale BPA free. Tak jak je to v žebříčku škodlivosti? Bude lepší než 2, 4, 5 nebo zas tak to moc nepomůže?
F.N.

Kategorie 7

Pavel | 07.03.2016

Dobrý den,
podle dostupných informací je kategorie č. 7 označena jako ostatní plasty a nikoliv konkrétní plast. Do kategorie č. 7 spadají kupodivu i plasty které jsou úplně bez BPA. Informace zde uvedené jsou tedy zavádějící a bylo by potřeba je opravit, aby nevyvolávali v lidech paniku podobnou té u paní/slečny Dany - viz. příspěvek níže. Předem Vám děkuji za opravu článku a uvedení věcí na pravou míru.

PETE 1

Ivana | 28.01.2016


K Sodastreamu dostanete pouze plastovou láhev která je označena PETE 1, což by mělo značit pouze na jedno použití?

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek