Souhrn dění posledních dní

29.03.2017 07:02
Lin
 

Ze zpráv z posledních dní je vidět, jak situace ve světě na mnoha frontách „graduje“. Už jsme tu psali, že neokoni nejspíše „vytáhli do boje na život a na smrt“ a snaží se zvrátit situaci alespoň částečně ve svůj prospěch. Na jednu stranu opravdu nebezpečná situace – na druhou stranu příznak, že už jim moc „es v rukávu“ nezbývá (a ta, co mají, většinou selhávají).
V USA se „baví“ už několik měsíců tím, že vyšetřují údajný „ruský vliv“ (spojení nové administrativy s Ruskem) a snaží se nějak prokázat, na kolik byly volby ovlivněné „ruskými hackery“ a tím „jiným ruským vlivem“. Minulý týden bylo rozsáhlé slyšení v Kongresu, kde se neokonská skupina dušovala, že má neprůstřelné důkazy o „ruském vlivu“ a to přímo od tajných služeb. Nachystali velkou tiskovku, kde jako mělo dojít k „prezentaci důkazů“. Jeden z neokonských kongresmanů (jméno jsem zapomněla) je měl přednést novinářům a kolegům. Tiskovka byla obsazená snad do posledního místečka, pán přišel – a místo důkazů řekl, že „nezískal souhlas tajných služeb“ s jejich zveřejněním – a místo toho pokračoval v ničím nepodložené fabulaci na téma „ruský vliv“. To ale vzbudilo ohromnou nevoli a to nejen u novinářů, ale hlavně u kolegů, kteří neokony nešetřili a přímo řekli, že mají podezření na jednu velkou blamáž za účelem zdržování důležitých státních rozhodnutí a procesů a že z „ruského vlivu“ bude akorát tak veliká ostuda pro USA. U tajných služeb si ověřovali, zda nějaké „utajené důkazy“ jsou, ale tam nikdo o ničem nevěděl.
(zpráva byla již minulý týden, odkaz nemám)

Další nepříjemností je, že dolar začal padat (ve vztahu k euro, anglické libře a japonskému jenu). Dávají to za vinu Trumpově administrativě a „chybějícímu reálnému ekonomickému plánu administrativy“. Tak… jestli se tam dodnes zaobírají v kongresu tím, zda kdo z administrativy kdy mluvil s někým z Ruska a neokoni blokují každý nový návrh – pak se není co divit…
https://russian.rt.com/business/article/372963-kurs-dollar-ssha-padenie

Neokoni se místo o svou zemi zaobírají zeměmi cizími – viz „majdany“ (nebo pokusy o ně) hned v několika evropských zemích najednou. Na UA nám navíc vybuchl za podivných okolností sklad (samozřejmě – dle Kyjeva a jejich příznivců za to může „ruská diverze“) a tak nějak se nedostává munice pro zabíjení na Donbase.
Dnes přišel v Evropě s návrhem vrchní velitel NATO Curtis Scaparrotti. Prý – Ukrajině je třeba dodávat smrtící zbraně (летальноe вооружениe) a to na obranu, protože ona, chudinka, musí „čelit smrtelně nebezpečnému protivníkovi, který je chráněncem Ruska“ (překvapivě neuvedl samotné Rusko, což je mírný pokrok ve vyjadřování). Tak… vybuchl jim na UA sklad (zlí jazykové tvrdí, že šlo o zametání stop po rozkrádání) a tak jim hned „hodný strýček“ NATO dodá munici novou (aby měli oligarchové zas co prodávat IS do Sýrie a Iráku)…
https://russian.rt.com/ussr/news/372950-glavkom-nato-letalnoye-ukraina

O válce v Sýrii se u nás nyní zas tak moc nepíše. Ovšem – určitě jste zaregistrovali, že se nám v médiích množí zprávy z Iráku – konkrétně z Mosulu. A všechnu tu hrůzu dávají za vinu – Trumpovi!
O Buschovi ani slovo, o Obamovi, který vlastně o „tažení na Mosul“ rozhodl, také nic. Za všechno může Trump… Možná začínám chápat, proč se tam Obama natlačil, ač vojenští odborníci varovali, že to bude za těchto podmínek masakr. V té době jsem si myslela, že Obama s neokony potřebuje „volební body“ k obhajobě „úspěšné politiky“. Nyní je vidět, že od začátku katastrofický Mosul, kde Obamova administrativa razantně popírala nějaké strádání civilistů nebo humanitární katastrofu (upozorňovali na ni nejen Iráčani, ale také Rusové) využili k očernění Trumpa, který je v úřadu od konce ledna a o „akci“ vůbec nerozhodoval. To je hnus nejvyššího řádu – zvláště za okolností, kdy hrůzy z Mosulu byly známé už od začátku „operace“ – jen „západní média“ tomu záměrně nevěnovala žádnou pozornost, protože jejich úkolem bylo „burcovat“ o Allepo, kde se nedělo nic vážného, a vysílat filmové frašky „bílých přileb“.
RT má u článku emotivní videjko:
https://russian.rt.com/world/article/372814-irak-ssha-terrorizm-koalitsiya-posledstviya

Ve Washingtonu se nám v těchto dnech sešla Třístranná komise (založená Rockefellerem a Břežinským). Vystoupil i Kissinger a opětovně vyzval ke spolupráci s Ruskem (Putinem) a k podpoře Trumpa, jehož „úplný krach“ by nikomu neprospěl.
Prý několik týdnů pracoval na schůdnější cestě rozhovorů mezi Ruskem a USA.
Dle Kissingera západ „hluboce nechápe Putina“ a zveličuje „ruskou hrozbu“. Přitom Rusko není schopné zvítězit. Jeho ekonomika je slabší, než kterékoliv země G7 a jeho váha ve světě je nesrovnatelná se „západem“ a jeho strategickým partnerem – Čínou (snad jsem to správně přeložila, ale tak jsem to pochopila = že Kissinger považuje Čínu za strategického partnera USA).
Ukrajina si sice má udržet svou nezávislost, ale nikdy by neměla být členem NATO. Rusku je také potřeba dát najevo, že na Blízkém Východě nemá právo zůstávat. Oproti tomu – nikomu nyní neprospěje, bude-li iniciovat rozpad Ruska. Tento scénář je nežádoucí.
Putin není žádný Hitler, on nemá ambice dobývat území. Jeho cílem je vrátit zemi důstojnost a to od Petrohradu po Vladivostok. Důstojnost, jakou tato země měla vždy. Toto vychází z koncepce starého nacionalismu a je založené na historii země, která je velmi odlišná od naší. Všechny pokusy vyobrazit Putina jako největšího světového zloducha jsou velkou chybou a to jak pro současnost, tak pro dlouhodobější perspektivy.
S Putinem je nutné jednat na diplomatických úrovních a umožnit Rusku důstojné postavení ve světové aréně.
https://russian.rt.com/inotv/2017-03-27/Kissindzher-s-Putinim-vigodnee-vesti

 

Diskusní téma: Souhrn dění posledních dní

Kissinger

M.C. | 30.03.2017

Tak tak. Neoconům teče do bot a kopou kolem sebe.
Jenže ostatním je to jasné, tak se kopání nesetkává s žádoucím výsledkem.
Armáda a vojenské tajné služby se z nich nepo...

Ukrajině by museli dodat i zbraně, protože není náboj jako náboj a do zbraní sovětské provenience se munice užívaná NATO zpravidla nehodí. A to si dvakrát rozmyslí, protože tam je zvýšené riziko, že zbraňový systém padne dříve nebo později Rusům do rukou. Když jim při nevydařené válce v Jižní Osetii padla do rukou aparatura pro příjem informací z družic NATO, tak z toho byl ohromný průšvih a dva roky jim trvalo, než předělali kódování signálu.
Navíc západní zbraně se zřídkakdy hodí pro použití špatně vycvičenou obsluhou. Proto se taky v Sýrii bojuje vesměs sovětskými zbraněmi a jejich deriváty.
Je vidět určitý posun v dění v Sýrii a v Iráku a informování o něm.
Najednou se v mainstreamu mluví i o věcech o kterých dříve mlčeli. V Mosulu jsou a budou ty samé problémy jako v Aleppu.
Celkově se situace na bojišti rychle mění.
Kissinger je starý zkušený válečný štváč a vidí věci v souvislostech lépe než ostatní. Ale jestli si myslí, že se mu podaří za něco vyhandlovat odchod Rusů ze Sýrie, tak je zřejmě na omylu.
To by byla fatální chyba a Rusové nemají důvod ji udělat.
Proč by vyklízeli tak důležitý prostor v situaci, kdy protistrana svým nedomyšleným šachováním potento co mohla a mají šanci svůj vliv v oblasti posílit.

skvele zhrnutie...

Slovenka | 29.03.2017

Vdaka

Přidat nový příspěvek