Setkání na nejvyšší úrovni v Moskvě

18.01.2016 21:23

Taurus|

 

Dnes se v Moskvě konalo setkání (na nejvyšší úrovni) emíra Kataru s V. Putinem a S. Lavrovem.
Proč je toto setkání natolik důležité a proč k němu nakonec došlo.
Jak všichni víme, u Ruska nebylo horších vztahů snad se žádnou zemí, než s tímto zlostným trpaslíkem (Katarem) na Blízkém východě. Ty vztahy byly konfrontační už řadu let a v roce 2011 dokonce došlo k úplnému zmrazení diplomatických styků, poté, co byl na letišti v Kataru surově zbit velvyslanec RF Titorenko za to, že nechtěl dovolit prohlížet celníkům Kataru diplomatickou poštu.
http://newsland.com/news/detail/id/835824/

Katar se také velkou mírou podílel a (zatím) dodnes podílí na dezinformační kampani, která podporuje destabilizaci Blízkého východu a velkou mírou přispěl i k šíření terorismu, jak na Blízkém východě, tak i všude ve světě.

Tak by proč s takovým státem, navíc čítajícím jen pár milionů obyvatel, mělo Rusko jednat, místo toho, aby ho zcela ignorovalo anebo časem setřelo z povrchu zemského? Vždyť každý si uvědomuje, že Rusko a Katar jsou velmi odlišné váhové kategorie.
A v tom je právě odlišnost politiky Ruska v čele s Putinem od politiky dočasného hegemona – Ameriky. Amerika dělá vše jen ve vlastním zájmu a přitom se neštítí jakýchkoli prostředků, vyhrožováním počínaje, zakládáním teroristických buněk a států konče. Rusko také vychází z vlastních zájmů, ale cíle a tím pádem i prostředky, jsou u Ruska jiné. Cílem USA je vládnout světu, prostředky výhradně donucovacími, včetně terorismu. Cílem Ruska – je podpořit vlastní rozvoj na základě mírové spolupráce se všemi zeměmi. Proto i prostředky si Rusko vybírá jiné – nejdříve nabídnout světu a státům vzájemně výhodné podmínky a teprve poté, když některé země tu spolupráci odmítnou a zvolí si cestu konfrontace, použít prostředky donucovací. Spektrum je široké – informační, ekonomické a vojenské prostředky, přičemž poslední prostředek je používán jen ve vyjímaných případech, když už žádná dohoda není možná, třeba Sýrie.
Pokud je možné mírové řešení problému, bude vždy použito kompromisní řešení, kromě těch, které jsou označeny jako červená linie, kterou Rusko nedovolí překračovat nikomu. Dnes je to třeba, Ukrajina a Sýrie. Ta červená linie je vždy spojená s bezpečnostními riziky pro samotné Rusko.
Mohli jsme téměř v přímém vysílání sledovat prostředky, které Rusko použilo ve vztahu k Americe, EU, Turecku, Saúdské Arábií a celému Blízkému východu v případě, když se cítilo politikou těchto zemí ohroženo. Především je třeba zdůraznit, že ve všech případech se Rusko nejdříve pokusilo nabídnout všem účastníkům pro obě strany výhodné podmínky spolupráce. Těm zemím, které nabídku přijaly, Rusko pomohlo k získání lepších pozic ve světě (Írán, Egypt). Země, které nabídku zneužily, na to tvrdě doplatily tak, že se zhoršily jejich vnitřní poměry a jejich prestiž ve světě. Přitom, na dosažení svých cílů Rusko, jako prostředek, nepoužilo ani “barevné revoluce”, ani organizaci a podporu terorismu.
Katarský emír, který do určité doby mohl mít pocit naprosté beztrestnosti, hlavně, kvůli existenci americké základny na vlastním území, poté, když vyhodnotil problémy regionálních mocností, které vůči Rusku zvolily konfrontační řešení, a hlavně, ztráty pozic samotných USA, konečně dospěl k závěru, že jedině Rusko mu může zajistit zachování jeho státu jako takového. Lepší pozdě, než nikdy.

Pro Katar, příjezd jeho nejvyššího představitele do Moskvy, znamená – před celým světem zvednout bílou vlajku, naprostá kapitulace.
Slova emíra Putinovi: ”Pro stabilitu míru ve světě je úloha Ruska zásadní. Velmi nám záleží na rozvojí vzájemných vztahů s Ruskem”. Video – https://twitter.com/dimsmirnov175/status/689067493990789120

Po setkání s Putinem, hlava MZ Kataru šel dojednat podmínky kapitulace s Lavrovem, o Sýrii, Jemenu a Palestině. Foto:
https://twitter.com/dimsmirnov175/status/689097712839593985

Prohlášení ministra zahraničí Kataru: “Dohodli jsme se, že protahování konečného rozhodnutí o syrské otázce jen zhorší utrpení obyčejných lidí”.
https://twitter.com/dimsmirnov175/status/689099631112929280

Jak se říká, není, co dodat.:)


Ale dodám. Poslední rozhovor Putina pro německý týdeník Bild svědčí o tom, že jen uregulováním konfliktu na Blízkém východě mise Ruska nekončí. Putin opět podal pomocnou ruku jak Merkelové, tak i zdravým silám německé politické scény. Opět, jen z ryze pragmatického hlediska. Protože, nestabilní Evropa = problém pro rozvoj samotného Ruska. A tak si buďme jistí, že řešením svých vlastních problémů, Rusko pomůže vyřešit problémy i svým sousedům. Hold zeměpisná poloha a zvolený směr, zavazuje.

“Rebjata, davajtě žiť družno”, což by se volně dalo přeložit – “buďme všichni kamarádi”.
https://www.youtube.com/watch?v=pPuR6stGbfM

 

Diskusní téma: Setkání na nejvyšší úrovni v Moskvě

Otazníky

Aktiv | 19.01.2016

To je jistě dobrá správa když je zájem na spolupráci, pokud má mírový základ. Není mi však celkem jasné jak významnou roli muže sehrát v řešení konfliktu SV tak malá a ne moc významná krajina jakou je Katar. Podaří se jim snad zrušit americkou základnu? Určitě mne bude zajímat další společný postup! Fandím představitelum RF, aby i tyto aktivity byly přínosem k upevnění míru ve světe.

Re: Otazníky

ТаuRus | 19.01.2016

Ta zpráva je dobrá v tom smyslu, že ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Katar byl nejvěrnějším spojencem USA, existenčně na nich závislým. Navíc, nepřítelem Ruska. Jestli se emír rozhodl jet do Moskvy, znamená to, že vyhodnotil, že dominance USA na Blízkém východě skončila a časem USA nejspíše vůbec region opustí. A jak má Katar přežít, když je spolu se Saúdskou Arábií všichni v okolí nenávidí, obzvlášť Írán. Krysy opouští letadlovou loď USA. A než se vzdávat Íránu, tak to už je lepší Moskvě. Víc šancí na přežití.

Největší zbraň Ruska, její diplomacie?

nazdar | 19.01.2016

To je jistě dobrá zpráva. Současně, také ukazuje, jak složité je vyřešit konflikt na SV. Hráčů je mnoho a každý má své zájmy. Když to řeší těžké váhy, Putin a Lavrov, tak snad budou nějaké výsledky.

Chce to odstranit monarchie v Perském zálivu

Franta | 19.01.2016

Nejradsi bych byl, kdyby byly vsechny monarchie v Perském zálivu zanikly a byly nahrazeny republikami jaké jsou napr. v Syrii nebo Egypte.

Re: Chce to odstranit monarchie v Perském zálivu

Aktiv | 19.01.2016

Podle mně, vždycky je nevhodné, aby se jakákoli státní uspořádání nasilu měnily.. Vidíme to na exportu "demokracie" z USA. Tak vznikla současná krize. Je jasné, že islámská jednota je mrtvá, takže jednotlivé její frakce by postupně samy měnily tvář Středního východu -přirozenou vývojovou cestou. No když se do všeho míchá jestřáb za účelem kolonizovat státy a cestou privatizace vydrancovat jejich bohatství, a udělat z nich ekonomické vazaly -pak to vidíme, že šiit nenávidí sunita a naopak, muslim nenávidí křesťana, ikdyž dosud žily tisíc let vedle sebe bez konfliktu, křesťanské chrámy stály vedle moslimských mešit... Za vším stojí židoamerický finanční imperializmus ajeho snaha o ovládnutí světa. S tím je potřeba skoncovat!!! Pak si státy samy vyberou svou cestu rozvoje. A ta je možná jen vzájemnou spoluprací bez jakéhokoli diktátu. Snad se toho lidstvo někdy dožije!!

Re: Re: Chce to odstranit monarchie v Perském zálivu

petržlen | 21.01.2016

Ľudstvo sa odklonilo od dobra aj od pravdy, skrátka od ľudskosti. Ľudstvo sa dožíva toho, čo vyplýva z jeho rozhodnutí.

Setkání v Moskvě

Ikema Monika | 19.01.2016

Bylo na čase těmto namyšlenym šmejdům ustřihout tipec ! Výborně Rusko! Normální lidé se všichni obracejí na vás věří že i ta USA lůza zaleze kam patři !!!

Fandím politice Ruska!

Milli | 19.01.2016

Takové zprávy vždy potěší! Díky za ně. Prezident Putin s celou svou diplomacií jsou borci!

Takto se jedna

Django | 18.01.2016

Sem velice rad

Přidat nový příspěvek