Saudové naplňují státní rozpočet na $800 mld. na úkor zatčených princů

12.11.2017 20:30
TauRus

 

Vláda Saúdské Arábie se chystá konfiskovat aktiva a prostředky na sumu $800 mld., v rámci kampaně boje s korupcí, píše The Wall Street Journal.
http://ktovkurse.com/a-vy-kurse/saudity-popolnyat-byudzhet-na-800-mlrd-za-schet-arestovannyh-printsev

Jak je vidět, Saúdská Arábie, která v minulosti byla hlavním sponzorem šíření radikálního islámu a s tím spojeného terorismu v zemích Blízkého východu a Ruska (během Čečenských válek), dnes se stává hlavním sponzorem likvidace následku toho terorismu. A je úplně jedno, že mozková centra, ve kterých byl zpracován plán na likvidací státu a národů za použití radikálního islámu se nachází v jiných zemích. Saúdská monarchie, jako sluha těch center a jejích dojná kráva, nese svůj podíl viny na destabilizací a devastací regionů. A hlavně, její angažovanost v tomto nešvaru je nejsnadněji prokazatelná. Jelikož prohrávající v globálním konfliktu (atlantická) strana má eminentní zájem na určení „hlavního viníka“. Jelikož sama potřebuje finanční zdroje k zahojení se od prohrané války v Sýrií a s tím spojenému omezení přístupu k surovinovým zdrojům, které ten konflikt v Sýrií zajišťoval.
Trump, při své návštěvě Saudské Arábie, zajistil pro USA kontrakty na 350 miliard dolarů.
Putin, při návštěvě krále Salmana v Rusku také předložil svůj účet (kontribucí) monarchií za obnovu regionů, postižených válkou, řádově v desítkách ne li stovkách miliard dolarů (můj odhad).
EU a Izrael se také snaží naplnit svoje rozpočty, kterým se nedostává peněz, dříve plynoucích z prodejů levné ropy ze Sýrie, které zajišťoval ISIL a kvůli sankcím, které v rámci globální války EU byla nucena vyhlásit proti Rusku.
A tak se „pavouci ve sklenici“ začínají požírat navzájem. Nejdříve silnější požírají slabší. Což vidíme na příkladu Saudské Arábie, které se zoufale nedostává peněz a která hledá nejen vnitřní zdroje (v rámci boje s korupcí padají hlavy struktur, napojených na neokony a právě ony zajišťují naplnění státního rozpočtu), ale snaží se vytřískat zdroje ze svých satelitů v blízkovýchodním regionu, které také mají dost „másla na hlavách“. Vidíme to na „vlnění“ celého blízkovýchodního regionu, kde každou chvíli někdo někomu vyhrožuje válkou.
Proto, toto „vlnění“ v blízkovýchodním regionu neberu, jako potenciální riziko vyvolání celosvětového konfliktu, ale jen jako „boj pavouků v jedné sklenici“ za zdroje a prostředky.
Pro nás je tento boj výhodný. Protože zákonitě vede k tomu, že v rámci informační války, kterou ovlivňuje Západem prohraná válka v Sýrií, na povrch postupně vyplavou informace o skutečných zájmech všech zainteresovaných na tomto konfliktu stran a jejích podíl viny na destabilizací světa.

 

Diskusní téma: Saudové naplňují státní rozpočet na $800 mld. na úkor zatčených princů

Saudi napĺňajú rozpočet, ale za akú cenu?

ondrej | 13.11.2017

No, nebral by som to takto "optimisticky", hlavne keď neokoni už nemajú čo stratiť. Problém a podľa mňa dosť veľký, je ten že neokoni vedia "voč kráčí" a vedia aké boli jeho pôvodné ciele. Takisto nezabúdajme, že majú svojich ľudí už rozostavených na svojich miestach a tí už to nasmerujú "správnym" smerom. V súčasnej dobe keď globalisti nemajú dostatok kádrov na obmenu týchto ľudí je potrebné byť obozretný. Španielsko je toho dobrým príkladom. Veľkou neznámou a tým pádom aj veľkým problémom je postoj Izraela. Izraelci vedia "voč kráčí" a aj napriek upozorneniam idú proti sebe.
Ako som už uviedol, neokoni vedia, že prehrávajú a nakoniec aj prehrajú. Lenže človek zahnaný do kúta a vediac, že končí môže stiahnuť zo sebou aj ostatných okolo.

Re: Saudi napĺňajú rozpočet, ale za akú cenu?

M.C. | 14.11.2017

No právě. Neokonzervy a jejich loutkovodiči už mají svoje podpindosníky rozestaveny, ale protože jsou to jenom podpindosníci a oni sami nejsou příliš zběhlí ve vyhodnocování situace v širších souvislostech a jejich řídící schopnosti nestojí za moc, tak se jim záměry nedaří a cokoliv co přesahuje rozměr rozvratu a destrukce jim nevychází.
Proto se taky Rusové snaží přetahovat ty jejich figurky na svou stranu - ukazují jim, jak zjednodušený a nereálný je obraz předkládaný neokonzervami a že to zákonitě musí vést do kytek.
Přesto ale s těmito figurkami neodmítají jednat.
Namísto toho jim ukazují, že existují i jiné způsoby jak situaci řešit, že oni sami mají o situaci velmi dobrý přehled a že se nenechají zaskočit, naopak sami můžou konat aktivní asymetrická opatření.
Už zlanařili na svou stranu tureckého prezidenta a katarského emíra, pracují i na Saúdech. Když si k tomu připočteme dobré vztahy s Lybijskou národní armádou generála Haftára a s egyptským režimem generála Sisího a vezmeme v úvahu, že irácká šíitská vláda je jim rovněž nakloněna, o íránské ani nemluvě, tak dostáváme zajímavý obraz.
Nedostatek kádrů si jak neoconi tak globalisté způsobili tím, že se o svá tajemství a ,,své" peníze nechtěli dělit, tak se snažili vystačit si v rámci omezeného okruhu lidí v rámci rodin a kamarádů, zvenku do toho nikoho nepouštěli, jako v mafii.
Vzhledem k agresivnímu celkovému záměru to bylo nutné, aby zasvěcených nebylo mnoho, ale selhalo jim plánování a časové návaznosti, nepodařilo se splnit základní předpoklady a tak se jim to celé vymklo z rukou.

Rusové nepotřebují obrátit země Blízkého východu proti někomu jinému, jim stačí, když se nebudou drbat mezi sebou a nebudou podporovat islamisty a vyvážet je.
Proto taky nedělají moc agresivních kroků, aby neokonzervy nevyprovokovali k nějaké zoufalé akci. Místo toho je pomalu vaří ve vlastní šťávě a nechávají ostatní lidi okolo postupně poznávat, o jaké diletanty a nenažrané sociopaty se jedná. Ti, kdo by je ještě před pár lety bránili, už dnes pro ně nehnou prstem.
Všechno bude, věci se nesmí uspěchat.

Situace Izraele je hodně složitá a jeho budoucnost je nejasná. Právě proto, že v těch rovinách, o kterých se běžně nepíše jsou věci o dost složitější než v těch viditelných.

Viděl jsem nedávno někde v netu návrh jak řešit problém Izraele: Přestěhovat celé obyvatelstvo Izraele do přibližně odpovídajícího podnebného pásma v USA a postavit jim města a vesnice znovu. V USA je místa dost a všechny problémy by to vyřešilo. Odpadla by nutnost dotovat Izrael 3 mld. dolarů ročně, což by zhruba za 5 let zaplatilo náklady na stěhování a budování.

Re: Re: Saudi napĺňajú rozpočet, ale za akú cenu?

ТаuRus | 14.11.2017

Dík za smysluplný komentář k situací na Blízkém východě.

Jen poznámka ke státu Izrael, který ve své době podpořil i Stalin.
Ta existence samostatného státu má své opodstatnění, protože jedině ve vlastním státu se židé naučí něco budovat a ne jen bourat, jak to dělají jejích diaspory všude ve světě. Proto hlavní otázkou je, jak omezit vliv těch diaspor a nadnárodních židovských struktur (jako instrumentů řízení GP) na ostatní země ve smyslu jejích ideologie "rozděl a panuj", "korumpuj a vysávej zdroje".
Proto samotné stěhování státu Izrael nic nevyřeší, i kdyby se odstěhoval na Mars.

Re: Re: Re: Saudi napĺňajú rozpočet, ale za akú cenu?

M.C. | 15.11.2017

S tím stěhováním Izraele je to víceméně vtip, i původní autor tohoto heftu to zřejmě jako vtip myslel.
Ale řešení by to bylo.
Stalin se mj. ve své době domníval, že stát Izrael se stane státem socialistickým, což se splnilo jenom částečně.
Sestěhovat Židy na jedno místo, aby museli žít sami spolu plánoval už předtím, viz autonomní oblast Biribidžan poblíž Vladivostoku.
jak omezit vliv diaspor? No po dobrém to nepůjde. Ti už jsou tak zmagoření hromaděním peněz, že už si nedokážou připustit, že to už vlastně nemá smysl.
Když to dobře (pro ně) dopadne, tak to proběhne dle představ US armády: Ponecháme vám prostředky pro nadstandartní život vás a vašich rodin, přesídlíme vás do hlídaných letovisek v karibské oblasti a tam si budete za ty peníze v klídku vegetovat.
Zbytek peněz, cenných papírů a veškerý nemovitý majetek vám zabavíme ve prospěch občanů Spojených států, které jste o to odrbali, případně jste si to nahrabali v jiných zemích pod záštitou ozbrojené síly, kterou ze svých daní financovali občané USA a kteří tam za vás nastavovali krky. Dojde tak k vyrovnání mezi vámi a Spojenými státy, kterým rázem ubude mnoho finančních problémů, které mají kvůli vaší nenažranosti.
Nebo bude celá věc ponechána vývoji, US ozbrojené síly vás přestanou chránit a s nepřáteli, které jste si nadělali si to řešte jak umíte.

Re: Re: Re: Re: Saudi napĺňajú rozpočet, ale za akú cenu?

Pavel | 24.11.2017

To už bylo dávno předpověděno GP, jak tohle dopadne. Toto řešení bylo nazváno Armageddon - a tím nebyla myšlena likvidace celého lidstva, ale jen Izraele

Je to podle oblasti Magedo, ve které dříve probíhaly rozhodující boje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Megiddo,_Israel

Podle Pjakina Putin židy chrání, protože ani Rusku by nevyhovoval krvavý konflikt v oblasti Izraele.

Re: Saudi napĺňajú rozpočet, ale za akú cenu?

Marek Z. | 17.11.2017

ondrej: To jsou jen spíš plané úvahy do větru. Ta akce nezačala ani neskončila jednou zprávou, která nějakým způsobem proběhla povrchně médii a vykouzlila nějaké představy. Tento zátah odstraňuje celou strukturu řízení instalovanou v Saudské Arábii, včetně zásadních soukromých informačních médii. Jen MEBC má 11 televizních kanálů napojených na satelitní vysílání atd. Pozatýkány byly už stovky lidí, tedy jedno kdo Saudy celou dobu řídil a přes koho, pokud se takovou akcí podaří odstranit struktura tvořená jak členy královské rodiny, oligarchy, ministry, úředníky, médii atd. Bylo to velmi pečlivě a komplexně dopředu připraveno. Právě aby se vyhnulo případných následkům, o kterých se spekuluje.

"The crackdown has led to the detention of hundreds of royals, ministers, officals and the country’s richest oligarchs including Prince Alwaleed bin Talal, the billionaire, Waleed al-Ibrahim, the founder of Middle East Broadcasting Center, which owns Al Arabiya, the Saudi satellite television channel, and Bakr bin Laden, chairman of the Saudi Binladin construction group and brother of Osama bin Laden."

Jednoduše dochází k přeformátování Saudské Arábie. To je součástí procesu odpojení USA od parazitování na Blízkém východě s potřebou udělat je energeticky soběstačnými a ukončit ty jejich války. Ruší se importy ropy do USA od Saudů a spol, startují se velmi významným způsobem procesy těžby břidlice a plynu (a jejich export) s ambicí se opět stát světovým producentem ropy a žít víc z vlastních surovin. Ruší se také nesmyslné programy jako vládní podpory úchylným zeleným energií, které spotřebovávají energie pouze jen více. A pravděpodobně se může začít pomalu odepisovat i globální hoax elit o globálním oteplování způsobované produkcí CO2. Uvidíme jak se podaří zase oprášit zdravý lidský rozum a intelekt člověka :-)

Saudové a ropa

Marek Z. | 13.11.2017

Saudská ekonomika už od začátky byla postavená výhradně na ropě. Z toho důvodu je primárním zájmem Saudů ceny ropy udržovat vysoko (aby do státního rozpočtu padalo více), a to je možné právě přes vyvolávání ozbrojených konfliktů v zemích Blízkého východu, které ropu těží. Výpadky těžby těchto zemí pak vedou k nedostatku ropy na trhu a cena jde nahoru. Dá se shrnout, že války tažené USA na Blízkém východě za pomoci Saudů byly převážně z tohoto důvodu (zabírání surovin a území), které pak okecala svou rétorikou politika Západu šermující demokracií.

Jinak saudský princ Mohamed bin Salmán, který je následovníkem krále, se drží konceptu Vison 2030, který má SA udělat méně závislou na ropě a rozvinout jiné formy ekonomiky, aby nemusela válčit za ropu. Tím tato země časem přestane fungovat jako předsunutá armáda USA na Blízkém východě.

A čistka saudské elity (zadržení jednoho z princů je jako zadržet amerického finančního magnáta Buffeta), na které se pracovalo 3 roky, má modernizaci saudské ekonomiky vůbec umožnit.

Re: Saudové a ropa

ТаuRus | 13.11.2017

To máš asi špatné informace. Zadrželi 11 princů a jeden zahynul.

Re: Re: Saudové a ropa

Marek Z. | 13.11.2017

Taurus: Určitě nemám špatné informace.

Zadržení jednoho z princů saudské elity v mé formulaci znamená pouze to, že nebyl jediným princem (jediným ze zadržených), ale jedním z princů elity (tedy z mnoha) takového významu, o kterém píšu. Ostatní nejsou finančně s ním srovnatelní, proto o nich nepíšu. Tento jeden konkrétní princ Alwaleed bin Talal, nejbohatší saudský investor, je prostě na finanční úrovni na saudské poměry, asi jako zadržet Warrena Buffeta v USA. Nebo asi nerozumím, jaké informace mám špatné.

"The purge also took down the richest Saudi investor, Prince Alwaleed bin Talal, a move that “would be like arresting Warren Buffet or Bill Gates in the United States,” Robert Jordan, former U.S. ambassador to the kingdom, told CNBC."

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Did-Oil-Markets-Overreact-To-The-Saudi-Purge.html

Re: Re: Re: Saudové a ropa

ТаuRus | 14.11.2017

O.K. Jsem tě špatně pochopil.
Jenže, ten, tebou zmiňovaný princ, je spíše více ukázkou toho, že nikdo není nedotknutelný. Ale už ne tolik řešením, jak naplnit státní rozpočet. Protože i jeho majetek zdaleka nedosahuje požadované částky $800 mld.
Existují oficiální příjmy a neoficiální, plynoucí z korupce a rozkrádání státního rozpočtu. Proto i údaje o ostatních zatčených jsou vypovídající v tom smyslu, že i jiní princové, spolu s 80 vysokými státními úředníky, mají nezanedbatelné rezervy, kvůli kterým je stálo za to zatýkat.

Re: Re: Re: Re: Saudové a ropa

Marek Z. | 14.11.2017

ТаuRus: Jasně, šlo jen o představu významu takové čistky na saudksé poměry s přirovnáním k finančnímu magnátovi Buffetovi. Jinak princ Talal držel před čistkou 11. místo v seznamu miliardářů podle indexu Bloomberg, a propadl se zatím na 61. Odhadovaný majetek má teď asi 17 miliard dolarů.

Přidat nový příspěvek