Rusko se stalo nezávislým úvěrově-emisním centrem

19.12.2014 00:00

Spojené státy vzaly na sebe zodpovědnost za devalvaci rublu. S prohlášeními v duchu „naše sankce úspěšně zapracovaly, rubl padl“ vystoupili včera představitel Bílého domu Josh Ernest a šéf národní ekonomické rady Jason Furman.

 

K našemu štěstí Američani lpí na své strategické chybě. Pokud by pokračovali pokrytecky v duchu devadesátých let – prý, my jsme vaši přátelé a všechny vaše problémy způsobil deficit liberalizmu v ekonomice – jejich radám by v Rusku možná naslouchali. Ale takhle je vše jasné: Státy nám vyhlásily ekonomickou válku, je třeba se bránit.

Situace, která nyní vznikla kolem rublu, není ojedinělá. Stejným způsobem Američané před nedávnem zaútočili na měnu Turecka, Brazílie a Indie. Prostřednictvím svých spekulantů a novinářů se Státy pokusily vykolejit liry, realy a rupie, aby za pomoci finančního teroru zajistily „sladký život“ zemím, které se odmítají podřídit příkazům z Washingtonu.

Dobře o tom píše známý crimsonalter, jehož analytika je jedinečná tím, že už před měsícem Crimson současné dění předpověděl. Cituji z listopadového čísla:

„A s rublem bude všechno v pořádku. Ale ne hned. Nejprve musí ekonomika projít přes „dolarový zlom“. Potom, jak se bude měnit její struktura a po zavedení petrorublu, ruská měna dosáhne  víceméně adekvátního kurzu. Nejspíš tomuto procesu silně napomůže stažení drahé břidličné ropy z trhu a přechod energetického obchodu ze stavu konjunkturní hojnosti do stavu dlouhodobého deficitu.“

A tady je citát ze včerejšího článku:

„Poprve se ruble emitují ne pod dolarovou obligací, ale pod obligací státního podniku (Rosněft) – Moskva se tak stává nezávislým emisním centrem a oni ji za to bijí... lze tvrdit, že natolik zuřivý a ukvapený útok na rubl a na ekonomiku celkově byl způsobený hlavně tím, že Rusko se důkladně zabývalo proměnou v nezávislé emisní a finanční centrum. Svoboda a nezávislost se nikdy nezískává snadno... opět se nás snaží srazit z cesty směřující k vytvoření suverénní ekonomiky.“

V jeho článcích jsou popsány zkušenosti z jiných zemí, kterým pomohla vypořádat se se spekulanty finanční „trojice“.

1. Prudký nárůst diskontní sazby.

2. Prudký nárůst povinných minimálních rezerv pro měnové operace.

3. Demonstrativně přísný trest několika velkým spekulantům.

Naše CB, zdá se, dosud není připravena „trojici“ použít. Nesmělé a opožděné zvýšení sazeb spekulativních půjček na 17 % způsobilo očekávaný efekt: palbu kritiky na adresu vedení CB a pokus několika poslanců (včetně některých zjevných agentů USA) lobbovat za uvolnění celého vedení CB.

V podmínkách tak velkého tlaku jsou ruce CB svázány: velmi pochybuji, že CB má na to, aby nevyhnutelné ostré a tvrdé akce k podpoře rublu uskutečnila.

Zdá se podle všeho, že vstupujeme do nového roku 1998: ale s dobrými devizovými rezervami, nízkým vnějším dluhem a řádově lepší ekonomikou. Na základě zkušeností z toho období lze předpokládat, že v blízké době nám bude dost těžko, ale napodzim roku 2015 se projeví pozitivní dopady devalvace, což se odrazí v tom, že naši výrobci budou mít dost peněz i objednávek.

Nyní o hlavní události posledního měsíce, která zřejmě bude dokonce důležitější než dvojnásobné oslabení rublu.

Proč celá naše opozice včera jednomyslně atakovala Rosněft, obviňujíc ho z kolapsu naší měny? Ozvala se směšná obvinění z toho, že údajně Rosněft je vinen kolapsem rublu – i když to je nemožné už z čistě technických důvodů, protože v momentě vzestupu stížností Rosněft ještě pro něj vytištěné peníze neobdržel.

Důvodem této nervózní reakce pro-americké opozice je, že CB poprve za velmi dlouhou dobu natiskla ruble ne na základě obligací dolaru, jak tomu bylo dříve, ale na základě obligací Rosněftu. Tím jsme se odpoutali od dolaru a stali se nezávislým emisním centrem: to znamená, že jsme začali financovat naši ekonomiku na úkor tisku rublů.

Naši patrioti jsou stále pobouřeni systémem „valutového panelu“, do něhož Rusko vkládalo zisky z prodeje ropy do amerických dluhopisů a potom na Západě bralo pro nás potřebné rozvojové úvěry – ovšem už pod daleko vyšším úrokem. Fakticky jsme Západu platili dolarovou rentu, zatímco sami jsme byli omezeni tímto vazalským režimem a naší ekonomice se stále nedostávalo peněz.

Ještě před rokem by odstoupení od „valutového panelu“ znamenalo vyhlášení války Spojeným státům. Ale nyní, když na nás USA zaútočily první a použily všechny prostředky, které mají k dispozici, aby ruskou ekonomiku zničily, odmítnutí „měnového panelu“ už Rusku žádné další problémy nezpůsobí.

Nyní nemusíme přemýšlet o tom, kde vzít peníze na stavbu mostu přes Kerčský průliv, na položení potrubí plynovodu „Síla Sibiře“, na výstavbu nových tunelů metra a vodních elektráren.

Nyní centrální banka může jen tisknout peníze, stejně jako to dělají západní země. Přitom riziko pádu do dluhové pasti v důsledku levných peněz naší ekonomice prakticky nehrozí: v Rusku je katastrofální nedostatek peněz, a tak prvních pár trilionů rublů naše hospodářství spolkne bez jakýchkoli nepříznivých důsledků.

Pro ty, kdo se obávají inflace: obraťte pozornost na USA a na Evropu. Západní země si tisknou tolik peněz, kolik chtějí, nicméně růst inflace tam nepřesahuje 1 – 2 % ročně. Až nyní, když USA ztratily jakékoli zábrany a dovedly svůj dluh na 18 trilionů dolarů, musely své tiskařské lisy zastavit.

Pokud ekonomika USA nyní připomíná klasického amerického dvousetkilového tlouštíka, pak naši ekonomiku můžeme srovnat se silně vyhladovělým člověkem, kterému skrz kůži lze spočítat všechna žebra.

 

(převzato z nwoo.org/2014/12/18/rusko-se-stalo-nezavislym-uverove-emisnim-centrem/

překlad Vlabi.)

 

Diskusní téma: Rusko se stalo nezávislým úvěrově-emisním centrem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek