Rusko se dostává z demografické jámy

22.01.2015 10:11

Hоx |

Rusko se dostává z demografické jámy. Čísla, grafy, rozhovor s odborníkem na demografii ze sociologické fakulty Moskevské univerzity: http://www.planet-kob.ru/articles/3499

Přirozený úbytek obyvatel v Rusku:
- rok 2000: milion lidí
- rok 2012: 2,5 tisíce
- rok 2013: -24 tisíc ( = přírustek)
- rok 2014: za prvních 11 měsíců PŘÍRUSTEK 34 tisíc

Počet narozených dětí:
- rok 2006 (začátek program mateřského kapitálu na podporu rodin a mnohodětných rodin): 1,5 milionu
- rok 2012: 1,9 milionu
- rok 2013: 1,9 milionu
- rok 2014: > 1,9 milionu

hlavní přírustek narozených dětí připadá na venkov, také pozitivní tendence (město je mutagenní faktor, děti z vesnice mají v pruměrů o několik stupňů vyšší IQ než městské děti)

Prognóza OSN z roku 2000 ohledně počtu obyvatel RF v roce 2014: 136 milionů. Realita: 144 milionů (bez započtení Krymu, s Krymem 146 milionů). Bezpochyby další "zločin", který je třeba přišít Putinovi na vrub ( a z pohledu Západu je to skutečně zločin Putina, Rusko už nemělo existovat a mělo tam žít 15-20 milionů obslužného personálu, viz vyjádření Margaret Tchatcher či ruských liberálů).

Průměrná délka života v Rusku dnes: 71,2 roku (77,2 ženy, 65,6 muži)

Celková změna počtu obyvatel za období 1991 - 2014 (v závorce - tentýž údaj, ale za posledních 23 let v SSSR, tj. 1968-1991):
Rusko: -0,8% ( + 16%)
Ukrajina: -17% (+13,6%)
Litva: -25% (+23,6%)
Tádžikistán: +60% (+98,6%)

Porodnost se v poslední době snižuje celosvětově, snížila se i v zemích se standardně vysokou porodností, například Tádžikistán - za posledních 23 let má sice přírustek 60%, oproti předchozím 23 letům v SSSR se přírustek zpomalil o 40%. Takže Rusko se svými -0,8% na tom není zdaleka špatně, stačí srovnat s Ukrajinou či Litvou. Je pravda, že za posledních 23 let do RF přišlo 10-12 milionů migrantů, ale podobně také miliony Rusů emigrovaly.
Mnoho evropských zemí je na tom bez započtení přílivu emigrantů mnohem hůře než RF, nehledě na tamní současné trendy a porodnost, o kterých si může tzv. Západ nechat jen zdát, a mimochodem, i my.
Zatímco Rusko už překonalo krizi a z "demografické jámy" už šplhá ven, EU, Západ a tzv. rozvinuté země se do ní stále ještě řítí a hledají dno, včetně ČR a SR.

Panikérům a alarmistům (v této otázce) posvěcuje se.

 

Doplnění infem z první ruky:

Re: Rusko se dostává z demografické jámy

NKV | 22.01.2015

Minulý týden jsem měla 1,5hod skype hovor s kamarádkou s okolí Vladivostoku. Ve věku 75let ona byla velmi čilé mysli, široké a hluboké informovanosti , angažovaností a hlavně plná optimizmu a patriotizmu. Co se týká optimizmu a patriotizmu byla pravě ta největší změna proti pesimizmu minulých 3-4let.
Potvrdila obrovský nárůst porodností, mnoho těhotných žen, v parcích se prochází skupinky maminek s kočárky, mnoho dětí na hřištích staví se nové mat. školky a i školy. Její 40 léta dcera má 17letého a 4letého syna a nově postaveny dům. Při narození třetího dítěte obdrží dotaci ve výši 1/2 mil. rublů.
Kamarádka je už vdova a bydlí sama ve tři pokojovém bytě se vším komfortem a důchod má takový, že plánuje mě navštívit.
Sděluje, že v jejích okolí bylo otevřené naleziště vzácných minerálů, ještě bohatší než bylo dříve, které ovšem v perestrojce bylo zavřené a úpravna, kterou stavěl její tatínek v koncem 50let
byla zbouraná. Teď budou stavět novou.
Školství v perestrojce také dostalo ránu, teď je nedostatek vzdělané dělnické třídy. A proto výrobní a stavební podniky organizují vlastní vysoce socializovanou a odbornou výuku žáků už od 6-7 třídy.
Kdo bude chtít stavit a hospodařit dostane bezplatně 1hektar půdy bez práva ho odprodat a už vůbec ne cizím státním příslušníkům. A tak se řeší zabezpečení zásobování produkty místní i ekologické úrody. Pozemek se odebere, pokud se tam nic nezajistí během 5let.
A ještě poznámka k těm radostným vřískáním, že Rusko je v ekonomickém a morálním rozkladu. Rusku se to nikdy nemůže
stát, protože je to naprosto sobestačný stát, kooperace s jinými státy je přijatelná ale není bezpodmínečně nutná, půjde jen o pomalejší tempo vývoje.
Ať žije VVP a Rusko! :)))


ТаuRus | 22.01.2015

Nedotykaly jste se náhodou tématu o údajné invazí Číňanů na Dalní východ, o které třeba tolik mluví Rybnikov anebo liberálové?
(já mám naopak zprávy, že Číňané odcházejí, protože se jím už nevyplácí, kvůli zlepšení ekonomické situací v Číně, pracovat v Rusku na sezonních prácích za min. mzdu)
Jinak je dobře(vzhledem k posledním debatám), že tvoje přítelkyně potvrdila, že pozemky se rozdávají jen občanům RF, bez práva je dále odprodávat cizincům.

Také jsem při návštěvě Ruska zaznamenal větší podíl těhotných žen a průdký nárůst dětské populace na hříštích. V Rusku se neustále stavějí nové školky a školy (což je zde věc nevídaná) a přesto rodíče mají problém s umístěním děti do školek. Ve školách také nedostatek míst musí řešit vyučováním na 2 směny.
Zlepšila se mimoškolní aktivita děti - všichni kroužky a sportovní sekce pro dětí jsou zdarma.


NKV | 22.01.2015

Čína byla upomenuta jen v souvislostí, že dodává čerstvé ovoce a zeleninu.
Žádný nedostatek potravin v obchodech není, není ani obav z nedostatku.
Byla zmínka o tom, že nějaký přiženivší se francouz okamžitě se pustil do kozí farmy, bude vyrábět kozí speciality.
Lidí zbožňují Vladimíra Vladimíroviče a jsou mu moc vděční.


abc | 22.01.2015

Další zkušenost z Elektrostali, tj. asi 50km od Moskvy. Chytly jsme známe zrovna v obchodě při novoročním přání.Manžel špičkoval, jestli při netrpí hlady? Tak nám ukázaly docela naplněný vozík. Manžel nedal pokoj, že při vyrabovaly celý obchod. Na což nám rodinka web kamerou v mobilu on line ukázala na náš skype obchodní regály zavalené různými potravinami.Manžel dorážel, ale nemáte parmazán. Vysmály se nám. Že tuzemský je chutnější než italský a pozvaly nás na ochutnavku.


Jekaterina Jeva | 22.01.2015

Pred dvoma tyzdnami som hovorila s mojou kamaratkou z Jekaterinburgu a rozpravala, ze u nich je to tak, ako tu mame spravy od pani z Volgogradu. Ona pracuje na Universite a prichadza do kontaktu s mladymi ludmi. Povedala mi jednu zaujimavu vec , ze terajsi studenti su ini ako boli pred 15timi rokmi. Su hrdi na svoju zem, sikovni a vobec nemaju plany emigrovat a zit v inej krajine