Ruské ponorce bylo povoleno "zakotvit" ve španělském přístavu Ceuta

31.08.2015 13:17

ADM |

Španělsko povolilo natankovat ve svém přístavu v Africe ruské ponorce Novorossiysk. Zároveň mohlo všech 56 námořníků okusit noční život v tomto přístavním městě.

Ceuta je pouze pár Km od Gibraltar-u, který v současné době spadá pod UK (stejně jako Malvíny, tak i britské argumenty o Gibraltaru nelze považovat za více, než vtip). UK to označila jako "čistou provokaci" s cílem "ohrožovat Gibraltar-ský lid".

Španělský zástupce v NATO potvrdil návštěvu ponorky, zároveň ale dodal, že návštěva byla domluvena dvoustranně mezi 2 suverénními národy, protože NATO pozastavilo všechnu praktickou kooperaci s RF.

http://www.express.co.uk/news/uk/601617/Gibraltar-tensions-Spain-provocation-Russian-submarine-Ceuta

 

Diskusní téma: Ruské ponorce bylo povoleno "zakotvit" ve španělském přístavu Ceuta

Matričná súvislosť

Jox | 01.09.2015

Hmmm, podvodnaja lodka Novorusko zakotvila na španielskom území. A anglosasi sa len rozčuľujú :) veľmi zaujímavé matrica Novorussija je očividne úspešná

Ceuta

M.C. | 01.09.2015

Ceuta leží na africkém břehu Gibraltarského průlivu, je to španělská enkláva v Africe. Mrkněte se na mapu, kde je Ceuta a kde Gibraltar. Mezi nejbližšími body obou ostrohů je cca 23 km.
Zakotvení lodi v potenciálně nepřátelském přístavu je rizikem spíš pro tu loď. Nechce se mi hledat, jakou výzbroj Novorosijsk nese, ale stejně dobře by mohla Gibraltar ohrožovat odkudkoliv z mezinárodních vod v okolí.
Pindy Britů jsou naprosto trapné, každá loď, která průlivem proplouvá se Gibraltaru přiblíží více.
Spíš je štve, že Španělsko si dovolilo s Rusy normálně spolupracovat.

Re: Ceuta

treerat | 01.09.2015

Jak jsem našel, Novorosijsk je ponorka třídy Varšavjanka.

Časopis oznamuje, že ponorky jsou vyzbrojeny 18 torpédy a 8 raketami třídy „země-vzduch". Torpéda odpaluje 6 torpédových přístrojů ráže 533mm, která se automaticky nabíjejí každých 15 vteřin.

National Interest: Rusko vyrobilo nejméně hlučnou ponorku na světě
Více: http://cz.sputniknews.com/svet/20150501/339695.html#ixzz3kUWPNLKs

Přidat nový příspěvek