Reálná politika Mnichova 38. Co řekly nově odtajněné archivy

05.10.2018 14:31

Informace pro všechny zájemce: Letos byly odtajněny ruské státní archivy ohledně Mnichovské zrady, většina dokumentů je publikována vůbec poprvé, archivy jsou dostupné na adrese http://munich.rusarchives.ru/o-proekte.

 

Česká odborná veřejnost (historikové) zatím ve své většině předstírá, že žádné archivy odtajněny nebyly a stále prezentuje zavedený kultovní mýtus, a to je škoda. Jsou tam totiž velmi zajímavé informace, jako například následující (výňatek z diskuse o těchto archivech zde):

Mě třeba dost překvapilo zjištění, že po Mnichově, na otázku českého diplomata proč západní mocnosti trvaly na provedení všeobecné mobilizace, mu bylo cynicky odpovězeno, že s tou obranou Československa nikdo ze Západu nemyslel vážně, že Beneše donutili provést mobilizaci jen proto, aby pro sebe, před podepsáním dohody, vynutili u Hitlera lepší podmínky (tuším, Britové). Asi je to dost bolestné zjištění, že čs. národ někdo používal jen, jako instrument nebo hračku ve svých rukou. Že milion lidi nabudili, postavili je do zbraně a pak řekli: „Byli jste jen komparzem, posloužili jste, můžete ty zbraně opět složit a jít domů“. Ale bez tohoto zjištění, ať je jakkoli bolestné a nepříjemné, může dojit k tomu, že Británií bude pořad řada lidí adorovat a považovat za spojence, viz. otázka čs. letců, která po „sametové“ přispěla k popularizací Británie a anglo-sasů v Čechách. A to jen proto, že v minulosti byli přehlížení a nebyl doceněn jejich vklad do konečného vítězství, byť bojovali na „nesprávné straně“.

Diskusní téma: Reálná politika Mnichova 38. Co řekly nově odtajněné archivy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek