Putinův komentář na situaci kolem Severní Koreje

06.09.2017 10:34
Lin

 

Putinův komentář na situaci kolem Severní Koreje (v rámci tiskovky o výsledcích BRICS) – volný překlad:

- Podívejte… všichni si dobře pamatujeme, co se stalo s Irákem a S.Husajnem. Husajn se zbavil zbraní hromadného ničení. A právě pod záminkou hledání těchto zbraní byl zničen. Nejen on sám, ale i členové jeho rodiny, dokonce i děti zabili, tuším, že Husajnova vnuka zastřelili, celou zemi zničili – a Husajna pověsili.
Poslechněte… však toto všichni vědí… všichni si to pamatují… no a v Severní Korei to také vědí a také si to pamatují.
A myslíte si snad, že kvůli nějakým sankcím se S.Korea odchýlí od kurzu výroby zbraní hromadného ničení, který přijala?
Rusko, samozřejmě, sleduje všechny tyto „akce“ S. Korei a myslíme si, že mají pouze provokační charakter. Ale nevzít v potaz všechno, co jsem řekl o Iráku – a vztahuje se to i na Libyi – to přece nemůžeme. Severokorejci na toto nikdy nezapomenou.
Jakékoliv sankce v tomto případě se jeví úplně zbytečnými a neefektivními.
Už včera jsem řekl jednomu ze svých kolegů, že Severokorejci budou raději jíst trávu… Chápete?
Oni se nikdy nezbaví svého programu, dokud se nebudou cítit bezpeční.
No a co může vrátit pocit bezpečí? Je to obnovení mezinárodního práva. Je nutné vést situaci k dialogu mezi všemi stranami, kterých se to týká. Je nutné, aby žádná ze zúčastněných stran, obzvláště S.Korea, nebyla pod výhrůžkami trestů, zničení. Naopak je potřeba docílit, aby všechny zainteresované strany přijaly cestu spolupráce.
V nynějších podmínkách válečné hysterie to nelze, je to beze smyslu, prostě absolutně slepá cesta, která nic nemůže přinést.
A také musíme mít na paměti, že S.Korea nemá jen rakety středního doletu, ale jak jsme se přesvědčili, má i další jiné zbraně. Má nejen jaderný arzenál, ale také dalekonosné dělostřelectvo, má raketomety s doletem do 60 km, no…a proti takovýmto zbraním je nesmyslné použít protiraketové systémy – to je k ničemu. Ne! Svět dneska nemá žádné účinné zbraně proti dalekonosnému dělostřelectvu a raketometům. Proto je současné vybuzování válečné hysterie nebezpečné a k ničemu dobrému nepřivede. Všechno to může skončit globální planetární jadernou katastrofou. A k ohromnému množství lidských obětí…
Jiná cesta, než mírové diplomatické rozhovory se S.Koreou dneska neexistuje… -
https://www.youtube.com/watch?v=1Y5NBQV_dak

 

Diskusní téma: Putinův komentář na situaci kolem Severní Koreje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek