Putin pro italský tisk

06.06.2015 15:31

Lin |

Putin poskytl rozhovor italským novinám Il Corriere della Sera. Má totiž jet v blízké době na návštěvu Itálie. Setkat se má také s papežem (František o setkání požádal).
Rozhovor je dlouhý, vypíchnu jen osnovu:
- zhoršení vztahů EU s Ruskem nezavinilo Rusko.
- rusko-italské vztahy záleží na připravensti Italů nadále spolupracovat, Rusko nemá důvod ke zhoršení vztahů.
- na dotaz, zda se Rusko cítí opuštěné a zrazené, jak se v Evropě říká, Putin odpověděl, že k EU Rusko nikdy nemělo vztah jako k milence, naopak to byla Evropa, která si představovala spolupráci s Ruskem pouze s výhodami pro sebe.
- projekt Východní partnerství má dle Putina za cíl podřídit si celý postsovětský prostor pod sebe (pod EU). Z jejich hlediska je to normální. Ale když se Rusko snaží dělat v postsovětském prostoru totéž - tak to normální není, je to "hrozba".
- Rusko nikdy nebránilo UA ve vstupu do EU, Rusko pouze chtělo být účastníkem rozhovorů o přístupu UA do EU. Mělo a má pro to důvod - UA je totiž členem SNG, kde platí určitá pravidla, mj. i zóna volného obchodu. Není přece možné, aby pro UA platily podmínky EU a zároveň podmínky SNG. Tohle bylo potřeba upravit a sjednotit.
- jestliže EU na sebe vzala určité povinnosti vůči UA, včetně oživení bankovního systému, měla by je splnit a poskytnout rozsáhlou finanční pomoc.
- Rusko bude trvat na vyplnění a dodržení všech minských úmluv, protože je to i v jeho zájmu a jiný způsob vyřešení konfliktu na UA v současnosti není (dle mínění Putina).
http://russian.rt.com/article/95903

PS: Zaujalo mě to o "rozsáhlé finanční pomoci" ze strany EU. Takže je nejspíš pravda, co se říká = že se EU (a USA) snaží přehodit horký brambor černé ukrajinské díry na Rusko a o tom nejspíše budou jejich vyjádření typu "přinutit Rusko k odpovědnosti". Prostě hodit ukrajinský průser na hlavu "agresora" Ruska (a tím zabít několik much jednou ranou - např. zastavit hospodářsý růst Ruska).
V Kyjevě mezitím vymýšlejí, jak vymámit prachy z "kamarádů". Jaceň se chystá do USA a Walcman zas na summit G7. Oba s jediným cílem = vymámit prachy. A oba s "důkazy", že "separatisti porušují Minsk a Rusko by za to mělo zaplatit" (možná, že Walcman tentokrát přijede s kusem plechu od Gorlovky).
Bez zajímavosti není ani fakt, že náklady na amerického vojáka "lektora" jsou 22 dolarů/den a na mobilizovaného Ukrajince 80 centů/den. Ti mobilizovaní tam hladují, nemají ani výstroj (včetně bot).
Pro zájemce doplňující videa (v RJ):
Šarij - rozbor projevu Walcmana v Radě o "úspěších jeho vlády" (nakonec se i sám pochválí - "bravo"):
https://www.youtube.com/watch?v=LrazoO543tA

Kyjev - rozhovor v Kyjevany, co by vzkázali Rusku (nečekejte optimismus "změny myšlení", nevím, jestli ten výběr byl cílený nebo je to opravdu kyjevská mínka):
http://politikus.ru/video/51567-maydanutyy-opros-maydanutye-otvety.html