Proč Turecko vešlo do Sýrie

26.08.2016 17:05
TauRus
 

K naší diskuzi o posledních událostech v Sýrii, o úloze Turků, USA a Kurdů v syrském konfliktu a o možnosti konfliktu mezi USA a Ruskem v Sýrii mluví J. Kedmi:
https://www.youtube.com/watch?v=1gJgvshtSVM

V podstatě potvrzuje to, co jsem napsal předevčírem. Turkové jsou v Sýrii s povolením Ruska, aby nedovolili Kurdům se spojit a vytvořil svůj stát u jejich hranic. USA byly nuceny v tom Turky podpořit a odkázat Kurdy na místo, jelikož Turecko je pro ně důležitější.
Jinak, hodně jiných podrobností o tom, co všemu předcházelo a jak se o tom “informovalo” v médiích – Kurdové zaútočili na syrskou armádu, syrské letectvo je na oplátku bombardovalo, americká letadla je jakoby chtěla zachraňovat, ale objevila se tam až s křížkem po funuse. Tj. Američané neútočili na syrská letadla, protože ty už tam nebyly. Tvrdí také, že možnost, aby USA ostřelovaly syrská letadla, je také mizivá, kvůli ruským Su-34 a SU-35, které jsou v Sýrii právě kvůli tomu. Konflikt USA a RF kvůli Sýrii J.Kedmi vylučuje.
O Kurdech pověděl, že nejsou schopní se dohodnout mezi sebou. Ti, kteří jsou v centrální Sýrii, podporují Assada. Ti u tureckých hranic chtějí vlastní stát. Ti kteří jsou v Iráku, jsou proti tomu, turečtí – chtějí kus Turecka atd. Někteří z nich podporují ISIL, někteří s ním bojují. Navíc nejsou ani stejného vyznání. Jsou mezi nimi jak šiíté, tak sunnité, křesťané a jezídové. Dokonce ani jazyk není jednotný (arabština, kurdština). Jeho prognóza: Sýrie zůstane celá. Na tom už se shodli Rusko, Írán, Čína, Turecko a vypadá to, že i USA. Velký Kurdistán nebude, maximálně budou kurdské autonomie.

P.S. Nevím, mě se zdá, že je možnost vytvoření Kurdistánu v Iráku, protože tam už více-méně ten stát funguje, zatím jako autonomie s širokými pravomocemi.

 

Diskusní téma: Proč Turecko vešlo do Sýrie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek