Prezident Íránu mluví o Rusku jako o příteli

01.10.2014 10:02

Geo |

Prezident Rúhání: pozice Íránu a Ruska jsou si v mnoha otázkách blízké
Rusko a Írán mají podobné nebo identické pozice v mnoha regionálních a dvoustranných otázkách, prohlásil prezident Íránu Hasan Rúhání na schůzce s hlavou ruského státu Vladimirem Putinem.
„Naše země mají podobné nebo identické pozice v mnoha regionálních otázkách i dvoustranné agendě,“ řekl Rúhání. Kaspický summit označil za úspěšný a poznamenal, že „dohoda, dosažená dnes, je fakticky výsledkem intenzivního úsilí vaší strany a vašich kolegů.“
„Atmosféra vládnoucí na summitu byla velmi dobrá a svědčící o tom, že všechny země směřují k rozvoji spolupráce,“ řekl prezident Íránu. „Není důležitý počet setkání, ale to, že jsme dosáhli pokroku v našich vztazích,“ dodal.
„Vztahy s naším sousedem pro nás vždy měly zvláštní hodnotu a význam těchto vztahů roste jak v dvoustranném aspektu, tak i vzhledem k citlivé situaci v regionu,“ řekl Rúhání.
Hlavy kaspických zemí na setkání v Astrachani v pondělí (29. 9. 2014) přijaly politické prohlášení, kterým stanovily, že činnost zemi v Kaspickém moři bude probíhat na základě jimi schválených principů, včetně „respektu suverenity, teritoriální integrity, nezávislosti, svrchované rovnosti států, nepoužití síly nebo hrozby síly, vzájemného uznání, spolupráce, nevměšování se do vnitřních věcí druhých zemí.“
Rovněž byla podepsána řada meziresortních smluv v oblasti řešení mimořádných situací, spolupráce v oblasti ekologie a meteorologie.

Zdroj:
http://ria.ru/politics/20140929/1026121519.htm