Pár slov o summitu Rusko – Afrika

26.10.2019 11:00
TauRus
 

Ještě napíši pár slov o summitu Rusko – Afrika, který dnes končil. Spíše o dojmu, který jsem měl z reportáže Vesti:
https://www.youtube.com/watch?v=68P1g5cIaxA

Tak za prvé, – absolutně uvolněná a otevřená atmosféra. Na závěr summitu jsou všude vidět úsměvy a slyšet smích. Nestrojené a upřímné. Vidíte to na očích přítomných státníků. Egyptský prezident Sisi pomáhal s přípravou summitu Putinovi. Je všude vidět vedle něho a tvář Sisi se neustále rozplývá do spontánního úsměvu. Svítí tam, jako měsíček, dokonce i při vážných jednáních. Putin dokonce zažertoval, že bude muset poukázat Sisímu půlku své mzdy. Na něm je obzvlášť vidět, že se povedla velká věc, obrovská svým významem.

Afrika už byla unavená z koloniálního drancování i ponižování. V průběhu summitu, při jednáních státníci vylévali svá srdce a vzpomínali na příkoří, kterých se jejich zemím dostalo od Západu tak, že při tom zapomínali na čas. A museli být upozorňování zvonečkem, na vyčerpání časového limitu. Rusky by se řeklo „nakipělo“. To je výraz pro pocity, které dlouho držíš na uzdě, něco na způsob tlakového hrnce. Ale i tato věc mně potěšila, poněvadž svědčí o tom, že summit nebyl v žádném případě formální. Měl jsem pocit, že na ruské půdě se sešli přátelé, kteří byli dlouhou dobu odloučení a kteří opět našli společnou řeč a společné zájmy. A hlavně, opět přišla víra v lepší budoucnost a s ní i optimismus, že ledy se konečně hnuly. A s tou vírou a nadšením se dá udělat hodně.

Bude se řešit bezpečnost Afriky – terorismus, pirátství.
Bude se řešit elektrifikace – jaderné elektrárny a s tím i příprava odborníků.
Zrušení dolaru ve vzájemných platbách, přechod na jednotný bankovní systém SPFS ( https://en.wikipedia.org/wiki/SPFS ) a mnoho dalších věci, včetně reformy OSN, o které už jsem snes psal. A Afrika v novém OSN bude mít svou nezastupitelnou váhu.