Pár postřehů od Děvjatova k symbolice dnešních oslav Dne vítězství v Rusku

09.05.2020 22:15
TauRus 

 

Přesně v 9:00 (to je čas, kdy na Rudém náměstí každoročně probíhá vojenský přehlídka) TV Rossija odvysílala historickou přehlídku z 24.5.1945, se Stalinem, mauzoleem, rudou vlajkou a sovětskými symboly, což je velkým propagandistickým úspěchem.

Sled události a scény z toho, co se dělo na Rudém náměstí dnes, 9.5.2020 zdůrazňovaly vektor změny. Putin byl sám bez doprovodu Položil kytici rudých karafiátů jako občan (a ne věnec se stuhou, jako státník)
U Věčného ohně se kamera opakovaně a na dlouhou dobu zastavila na podstavci měst vojenské slávy s nápisem LENINGRAD (mohli si zvolit jiný úhel, ale pozornost byla zaměřena na jméno Lenin).

Kamera opakovaně ukazovala přehlídku letectví v jedné perspektivě s pomníkem „Buřňák revoluce“ M. Gorkého na nádraží Belorussky vokzal (mohli najít jiný úhel, ale vybrali si tento).

Rota čestné stráže během slavnostního pochodu před Putinem u hrobu neznámého vojína nesla pouze prezidentská standartu a červený prapor vítězství (nebyla státní vlajka „ruské trikolory“).

Při zobrazování Rudého náměstí ukázala kamera, i když se vyhýbala mauzoleu, že na mauzoleu a jeho okolí neexistují žádné liberální rekvizity. Ale třikrát kamera poskytla pohled na „čelné místo“ ( „лобноe местo“- místo na kterém se ohlašovala carská nařízení, konaly se popravy . Nejčastěji se výraz „лобное место“ používá ve smyslu „popraviště“.)

Novinové studio státního zpravodajského kanálu Ruska je vše a pouze v červených barvách. Bez modré.
V širokých záběrech dominovaly červené Kremelské hvězdy (a ne orlice na historickém muzeu).

Z kronik přehlídek minulých let opakovaně ukázali Zolotova (ředitel federální služby vojsk národní gardy RF, hlavní velitel vojsk národní gardy), z představitelů současných bezpečnostních sil, neukázali nikoho.
P.S. Nějaké záběry z dnešního dne najdete zde: http://www.vodaksb.eu/diskuse/comment-page-121/#comment-314485