Odpis katolické církve v Polsku

28.02.2017 15:43
TauRus

 

Odpis katolické církve začal ve Waršavě Chorvat:

„Oběšený papež v divadelní hře vyvolal v Polsku skandál
Pořádný rozruch vyvolala v Polsku hra „Klątwa” (Prokletí), kterou na scéně varšavského divadla Teatr Powszechny uvedl chorvatský režisér Oliver Frlić, jehož provází pověst uměleckého provokatéra. V jeho pojetí na jevišti vystupuje i nejslavnější Polák, papež Jan Pavel II., a to jak ve scénce s orálním sexem, tak v oprátce a s nápisem „Obránce pedofilů”.“

a podpořil Newsweek:
„Všichni bychom se měli těšit, že divadlo v Polsku je stále schopno vyvolat takový povyk. Kdyby přece šlo o lacinou provokaci, emoce by opadly den po premiéře. Znamená to tedy, že umělci řekli něco důležitého,“ napsal na webu týdeník Newsweek ve svém polském vydání.“
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/430609-obeseny-papez-v-divadelni-hre-vyvolal-v-polsku-skandal.html

V rychlosti jsem prohlédl polský tisk a skutečně, hra „Prokletí“ se tam stala tématem č.1. Dokonce polští biskupové vyzvali věřící ke společné modlitbě proti rouhání nad svatými symboly:
„Podczas spektaklu dokonuje się publiczna profanacja krzyża, przez co ranione są uczucia religijne chrześcijan, dla których krzyż jest świętością. Oprócz symboli religijnych znieważa się osobę św. Jana Pawła II, co jest to szczególnie bolesne dla Polaków. Ponadto nie może być przyzwolenia na nawoływanie do nienawiści i deprecjonowania ludzkiego życia. Podobnie nie można się zgodzić na znieważanie flag państwowych, w tym przypadku flagi Państwa Watykańskiego” – czytamy w komunikacie KEP.“
https://dorzeczy.pl/22946/Biskupi-apeluja-o-modlitwy-wynagradzajace-za-bluznierstwo-Chodzi-o-spektakl-Klatwa.html

A jestli jsem správně pochopil, polským biskupům se nelíbí znesvěcení kříže, urážka osoby Jana Pavla II., podněcování nenávisti, urážka státních vlajek a vatikánské vlajky.

Obhájce hry publicista Jacek Zakowski naopak tvrdí, že hra není primárně o papežovi, křesťanství nebo náboženském cítění : Jediný pocit čeho se ta hra dotkla, je váš samolibý narcisismus.
http://www.newsweek.pl/polska/polityka/z-kim-dzis-pawel-lysak-jacek-zakowski-roman-giertych-o-klatwie,film,405990.html?src=HP_Right_List_latest

Obrázek z představení:
https://v.wpimg.pl/LTE2MDM0JT1qBHlwNQN7Y2pWYzM9WSEza0Iha3oFfWR1BX19fR19Zn0LeXN5BH1iakYoJTlCYT8pUzkzLB04MSRGP2onQCs=/

To představení asi bylo dost „silné kafe“ pro polskou společnost a zákonitě povede k jejímu rozdělení. Přitom, to „kafe“ bylo natolik silné, že asi nešlo na to nezareagovat. Silný tah GP namířený na rozkol v katolickém prostředí.

P.S. Neví někdo, jak je to s pravoslavím v Polsku? Např. v Čechách jsem už před několika lety (asi sedmi) zaznamenal, že mši v pravoslavném kostelu sloužil polský pravoslavný duchovní. Tudíž nějaké přípravy na přechod do pravoslaví v Polsku začaly už před nějakou dobou. A zřejmě, pro nedostatek kapacit kněze zatím posílali do Čech (nevím, jak to bylo na Slovensku). Bavil jsem se s tím polským popem a on mi vysvětlil, že pro zájem o pravoslaví v Čechách a zároveň nedostatek pravoslavných knězů, oni musí částečně pokrýt i české území. ( Zajímavé, že jsem ho odchytil po pravoslavné mši v (nepravoslavném) kostele, ve kterém zároveň probíhala výstava obrazů).
Také jsem zaznamenal (asi před 12 lety), že i v katolickém kostelu mši sloužil Polák. To vše ve mně vyvolává podezření, že Polsko, jako náboženské centrum, v plánech GP bude i nadále hrát klíčovou roli.

 

Diskusní téma: Odpis katolické církve v Polsku

preco si nedovolia

jana123 | 07.03.2017

preco si nedovolia ,,umelci - herci,, v divadle predviest historicku skutocnost isteho ,, proroka,, co sa v svojich 20tich rokoch ozenil s bohatou starou rašplou a potom az ovdovel sam stary cap si zobral za ,,manzelku,, priatelovu dceru nezletile male dievcatko. preco tychto tzv. ,,umelcov,, nezatkne proti rasisticke a protiteroristicke komando za sirenie nenavisti a zneuctenie nabozenstva ako v pripade ked sa to tyka islamu, ci nie su si zo zakona nabozenstva a veriaci rovní?

Postřehy k důvodům Víry

Tomáš | 05.03.2017

Mamone, jenž jsi okolo nás, Posvěť se jméno Tvé, Přijď v ruce mé, Buď množství Tvé co největší, I zlata mnoho dej nám dnes a neohroz nás prostým lidem, Tak jak my ohrožujeme prostý lid, A neuveď nás do chudoby, ale zbav nás všech odporných ateistů. Ve jménu dluhu, zisku i úroku svatého, Ámen.

http://www.ovkscmfm.estranky.cz/clanky/postrehy-k-duvodum-viry/

Až u ÚV KSČM si stěžoval generální konzul Polské republiky v Ostravě Janusz Bilski na komunisty z Frýdecko-Místecka

Tomáš | 05.03.2017

Polský konzul si stěžuje na komunisty z Frýdku-Místku kvůli údajným dezinformacím. Až u ÚV KSČM si stěžoval generální konzul Polské republiky v Ostravě Janusz Bilski na komunisty z Frýdecko-Místecka. Důvodem jsou některá videa a informace týkající se Polska a druhé světové války umístěné na webové stránce Okresního výboru KSČM ve Frýdku-Místku. Bilski upozornil, že šíření falešných informací prostřednictvím webu komunistů může mít i nepříznivý dopad na polsko-české vztahy a požádal o odstranění nepravdivých informací týkajících se účastí Polska na rozpoutání druhé světové války. „To jsou silná slova, že by to mohlo zhoršit vztahy. To na nás zkoušejí kanonádu, která nikoho z nás nerozhodí,“ vzkázal Polákům místopředseda ÚV KSČM pro ideologii, propagandu a mediální činnost Josef Skála. A upozornil, že polský režim se v minulosti zpronevěřil fašistickému státu. Komunisté si nechají videa přeložit a posoudit . . . . . .

https://www.novinky.cz/domaci/431072-polsky-konzul-si-stezuje-na-komunisty-z-frydku-mistku-kvuli-dezinformacim.html
,

http://www.ovkscmfm.estranky.cz/clanky/2.-svetova-valka/

Odpis katolické cirve v Polsku

jan navrátil | 01.03.2017

Když víme,že 90% Poláků jsou židé a židé ovládají katolickou cirkev,tak se toho katolictví chtějí zbavit

Pravoslavná církev jako nová autorita

los/sol | 28.02.2017

Pravoslaní představitelé mají možnost převzít žezlo po Vatikánu. Jenže k tomu jsou potřebné a nutné odborné kádry. Zatím, jak bylo řešeno a vešlo ve známost, tak zatím tyto kádry sáhli po nauce, která jim dá, jak bylo nazváno: "zvláštní schopnosti" výměnou za to, že budou spolupracovat v souladu s Vatikánem proti své víře. Takže jsem to pochopil tak, že byli uplaceni naukou, která jim dá zvláštní schopnosti. Uvidíme

Ideme do Tauridy

merlin | 28.02.2017

Neviem Taurus, ale nejaký väčší rozdiel medzi pravoSlávnou cirkvou a rímsko-katolíckou moc nevidím.
Proste čert, ako diabol..:))
Ohlupovanie bežného národa mýtickými rozprávkami, ktoré ešte stále vyvolávajú množstvo neľudských emócii.

Poľsko je už historicky taký klin biblického projektu, často používaný a vždy na to doplatilo. Snáď sa už trochu poučili z neslávnej histórie Rzeczpospolitej, keď im vždy Rusi vyprášili orlicu a museli zase na chvíľu stiahnuť chvost expanzie žido-kresťanstva v podaní polskiej szlechty.

Hra o trůny, bezmosky a debilizace populace prebieha už dlhšiu dobu takmer po celom svete v rámci infowars proti nechápavému plebsu, ale nevidím to na úplný odpis RKC v Poľsku. Ak si bežný národ zachová svoje určité morálne kritéria, tak takéto už pomaly bežné provokácie dokáže stráviť - aj ten poľský chachar..:))

Re: Ideme do Tauridy

ТаuRus | 28.02.2017

:) Však také nepíši, že by to bylo bůhví, jaké terno, jen ukazují technologie bezstrukturního řízení GP.

Re: Re: Ideme do Tauridy

pavelsvítil | 01.03.2017

vždyťo tom už šla řeč u Pjakina,o předání moci od řkc k pravoslaví,a šmejdi v pravoslaví , to prosrali,nebo jim to někdo poradil, aby to prosrali,...

Re: Ideme do Tauridy

I. | 01.03.2017

Prachobyčajný žvástal, žiadny Merlin.

Re: Re: Ideme do Tauridy

Hox | 03.03.2017

osobní rovina

Přidat nový příspěvek