O vstup do Šanghajské organizace spolupráce je enormní zájem

12.11.2020 09:41
TauRus 

 

O členství v ŠOS je enormní zájem

Šestnáct států zaslalo Šanghajské organizaci pro spolupráci (oficiální stránky: http://sectsco.org/) žádosti, aby se k ní připojily v jednom či jiném statusu. Oznámil to Bachtiyor Chakimov, zvláštní vyslanec ruského prezidenta pro záležitosti ŠOS, velvyslanec ministerstva zahraničí, v pondělí na online brífinku.

Téma rozšiřování organizace je podle něj neustále na pořadu dne, mnoho zemí projevuje zájem o spolupráci. „Potvrzením autority ŠOS může být skutečnost, že na stole je 16 žádostí. Írán již dlouho vyjadřuje svoji připravenost připojit se jako členský stát – od roku 2008, Afghánistán – od roku 2015. Existují státy, které by chtěly získat status pozorovatele nebo spolupráci v různých formátech, existují ti, kteří se chtějí stát partnery v dialogu, – řekl Chakimov. – Zeměpis žádosti je od jižní, jihovýchodní Asie až po Evropu. “

„Vezmeme-li v úvahu úkoly, které jsme si stanovili, konkrétně prostor interakce, partnerství, rovné spolupráce, mimo jiné v kontextu prosazování iniciativy prezidenta Ruské federace na velké euroasijské partnerství, chápeme, že ŠOS je struktura, která by přirozeně měla zahrnovat a sjednotit kolem sebe všechny státy, které se zajímají o interakci, “vysvětlil zvláštní zástupce.
https://tass.ru/politika/9950197

Zajímavé je, že o organizaci projevily zájem i státy z Evropy. Zatím se mi nepodařilo zjistit, které.