Několik podrobností k obsazení Palmýry

16.12.2016 12:52
Vlabi 


Vládním vojskům Sýrie a ruským VKS se už podařilo stabilizovat situaci v oblasti Palmýry.
Četné teroristické útoky ISIL v oblasti byly odraženy a linie obrany prochází v regionu města Ťjas a letiště Tifor, řekl zástupce vedoucího Hlavního operačního řízení Generálního štábu OS generálporučík Viktor Poznichir. Zdůraznil, že Rusko poskytuje pomoc vedení Sýrie v organizaci protiútoku na Palmýru.
Vládní vojska získala zpět kontrolu nad celou oblastí letecké základny T-4, což bylo po ztrátě Palmýry nejdůležitější. Velení syrské armády sem poslalo posily, takže bandy ISIL byly z okolí vojenského letiště vytlačeny.
Islamisté nyní nemají možnosti přesunout k Palmýře další posily – prostě je nemají kde vzít, pokud by samozřejmě nezvážili možnost úplného odchodu z Mosulu. Naopak na pomoc 11. tankové divize syrské armády byly nasazeny nové jednotky „Tygrů“ z Aleppa a částečně i „Hizballáh“.

Před novým protiútokem je však třeba probrat chyby. A těch bylo mnoho.
Íránské velení slibuje udělat pořádek v částech afghánských dobrovolníků šíitů z brigády „Fatimijú“, kteří utekli z Palmýry jako první a možná tím spustili řetězovou reakci. Nyní byli vráceni na frontu.
Velení se snaží nějak uspořádat všechny síly shromážděné u Palmýry, včetně části 11. a 18. divize, Afghánců a malých jednotek služby zabezpečení, jako například „Al-Badia“. Říká se, že velitel Al-Badie“ generál-major Šaulat Chavali do poslední chvíle jezdil po Palmýře v luxusním obrněném cadillaku a obhlížel obranu města v době, kdy jeho jednotky už byly dávno pryč.
Pozice u klíčové hory At-Tar v samotném začátku útoku ISIL opustila polovina ze zde umístěných pěti set elitních „Tygrů“, kteří svůj čin vysvětlili zpožděním výplaty za pět měsíců. A to i přes to, že je jejich slavný velitel Suheil al-Hasan z Aleppa vyzval, aby zůstali.
Část bojovníků 18. divize, které se podařilo spořádaně ustoupit k T4, udržela linii. Tak se ukázalo, že prakticky celá obrana Palmýry visí na jedné jediné hoře At-Tar, na jejíž ochranu v neočekávané situaci prostě nebylo sil. (Jinde se uvádí, že část moderní protitankové techniky byla nefunkční – není jasné zda to byla diverze, nebo neznalost obsluhy. Zbývající obránci hory tak strategický bod bránili prakticky s holýma rukama – až do své smrti. Nicméně jsou i takové zprávy, že už několik dní před útokem se do Palmýry infiltrovali teroristé v převlečení za uprchlíky a připravovali terén.)
Bojovníci ISIL kromě džihadmobilů se sebevrahy tentokrát použili i džihádtank, který byl naplněn 10 tunami výbušnin. Jeho výbuch byl vyvolán pomocí ručního granátometu a byl tak nečekaně silný, že s sebou vzal i isilovce.
Nakonec organizovaný ústup krylo šest vrtulníků Mi-24, ale až když se podařilo spojit s velením v Homsu, a dále asi 200 „Tygrů“ se dvěma kulomety. Použití techniky ze základny v Hmeimim nepřicházelo v úvahu, protože teroristé se dostali příliš blízko města a provládních vojáků, takže už probíhal boj ručních střelných zbraní.
Do večera se vrátili dříve uprchlí bojovníci 11. a 18. divize a přešli na linii. Vrátilo se i kolem stovky Afghánců, ale skutečné posily v tu dobu ještě nedorazily.

Nyní ve velení syrské armády probíhá vyšetřování a proběhly zprávy o odvolání, a dokonce i propuštění několika vysoce postavených generálů, včetně zástupce vedoucího generálního štábu.
Zprávy o tom, že se islamistům podařilo zmocnit velkého počtu zbraní a vybavení v ruských skladech v Palmýře se ukázaly být značně přehnané. Ruské velení na místě se rozhodlo vyhodit do povětří sklady ještě v 17 hodin 10. prosince. Nicméně je možné, že se do rukou ISIL přesto dostalo určité množství zbraní, například protitankové systémy „Konkurs“, které měla v držení 18. divize. A hlavní trofejí se stal cadillac generála Chavali.

http://www.vzglyad.ru/world/2016/12/15/849643.html

 

Diskusní téma: Několik podrobností k obsazení Palmýry

Zlyhanie a sabotáž zvnútra

JaroX | 16.12.2016

Je ťažko pochopiteľné, ako k strate Palmýry mohlo dôjsť - predsalen sa jednalo o dôležitý symbol a pochybujem, že by boli Rusi vedome a dobrovoľne nechali ISILákov Palmýru obsadiť, aby ich potom mohli ľahšie zničiť (no, že ich vytiahli na otvorenejšie priestranstvo). Skôr sa jedná o zlyhanie vo viacerých oblastiach, sabotáž zvnútra (aj tých nezaplatených 5 mesiacov, nefunkčná technika, ...). USA využili teroristov proti Rusom a Assadovi a teraz sa z toho rehocú. Samozrejme im je jedno, že tý teroristi už nežijú a Palmýru majú opäť Assad a Rusi.

Osobne by som toho generála Chavaliho nezhadzoval (navyše, ak v Palmýre aj padol) - mohlo sa jednať o podporu morálky vojakov na bojisku (aj keď asi vedel, že časť vojakov už ušla). No nič, treba sa poučiť a ísť ďalej (ako väčšiu chybu vidím prepustenie multinárodnej teroristickej zberby z Aleppa...).

dobrý súhrn

Perun | 16.12.2016

Včera som niečo podobné čítal na stránke "colonel cassad". (on to tiež citoval z iného zdroja, možno toho istého ako tento článok, ale v inej súslednosti spracovaného.)
Niet ani čo doplniť.

Zostáva niekoľko otázok k tomu, čo sa udialo:
a/prečo vlastne isil zaútočili? (v čase, keď by mali upevniť obranu už dobitých miest, mosulu, rakky - a zajatím Palmýry len podráždili medveďa, nič im to nedáva). Napadá ma len 1 odpoved: spolu s tzv.umiernenými majú jednoho pána, a ten ich len využil ako pešiakov, aby odbremenili alepo a za druhé zosmiešnili vvp. Pre samotnú isil to nič dobré neprináša, ale počúvajú vyššie velenie.
b/prečo zdrhol ruský kontingent (ked utekali, vyhodili do povetria mohutné zásoby munície a toto spustilo masový útek vojakov aj civilistov, takže mesto zostalo takmer celkom prázdne, takže veliaci generál na Cadilaku brázdil pusté ulice - je ale možné, že to bol dobrý nápad, lebo takto dával najavo všetkým, že on tam je (niečo ako generál Gordon z Chartúmu :-) ).
3/prečo tú klúčovú vyvýšeninu strážilo tak málo síl (z nich polka ušla, ako píše článok) a bez tankov a aj protitankových zbrani. Zostali len tie "holé ruky".

Celé mi to pripadá, ako perfektný protiúder a odveta za alepo, síce podla mna strategicky bezúčelná, ale z hladiska propagandy dobre spravená. isil poslúžil iba ako pešiaci (koniec koncov oni s alepom nič nemajú.) Obrancovia v lepšom prípade preukázali podcenenie obrany a v horšom išlo o sabotáž zvnútra.







Přidat nový příspěvek