Masakr na trhu s energiemi. Chystejte si peněženky, naděje na obrat není

10.12.2021 10:00

Taurus

 

Změna informačního pole, vedoucí k vystoupení z EU
Doporučuji si přečíst ten článek a pak i diskuzi.


Ceny elektřiny i plynu lámou nové, dosud nepředstavitelné rekordy. Energie budou v příštích měsících dražší, než se čekalo. Zasáhne to všechny.


Článek
Emisní povolenky tento týden překonaly nový cenový rekord, padla hranice 90 eur za tunu oxidu uhličitého v ovzduší. Od začátku roku jsou povolenky na trojnásobku.


Taková čísla nikdo nečekal. „Byl jsem přesvědčen, že trh si najde rovnováhu někde na 50 eurech za povolenku, pak na 70 eurech. Ale dneska jsme na 90 a může to jít výš,“ říká analytik skupiny Sev.en Energy Radek Jirků. Stovka může padnout ještě letos. A například analytik Lawson Steele z hamburského bankovního domu Berenberg tvrdí, že cena povolenky do konce roku vystoupá až na 110 eur za tunu emisí.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-masakr-na-trhu-s-energiemi-chystejte-si-penezenky-nadeje-na-obrat-neni-183049#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=C5fEi0NiwhY-202112100642&dop_id=183049&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest174_ab_detector_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Čtenáři se rychle zorientovali v tématu, kdo jím chce brát peníze z peněženek.

 

Viz také:

Nord Stream-2 Moskva už nepotřebuje, už dostala zaplaceno
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nord-stream-2-moskva-uz-nepotrebuje-uz-dostala-zaplaceno/


"V případě plynovodu, který se stal největší geopolitickou porážkou Spojených států spolu s Afghánistánem, jde především o pochopení, že nejde o ruský projekt, jak křičí jeho odpůrci, ale o projekt evropský.


Rusko je ve skutečnosti pouze vykonavatelem, i když na sebe vzalo rizika vlastnictví ropovodu. Projekt je nezbytný především pro Evropany, kteří chtějí získat levné energetické zdroje.


Gazprom dříve poznamenal, že výstavba Nord Streamu 2 stála 9,5 miliardy dolarů, přičemž polovinu z toho zaplatili evropští investoři. Takže ruská společnost utratila za plynovod necelých 5 miliard dolarů ze svých vlastních peněz.


Nadměrné zisky Gazpromu v roce 2021 však tyto náklady více než kompenzují. Průměrné roční náklady na vývoz plynu Evropanům se letos budou pohybovat kolem 550 dolarů za 1000 metrů krychlových.


To je více než třikrát více než v roce 2020, kde toto číslo činilo 143 dolarů za tisíc metrů krychlových, a více než dvakrát více než v letech 2019 a 2018, kde byly ceny 221 a 224 dolarů.


Objemy prodeje ruského plynu mezitím zůstaly zhruba stejné. To znamená, že zisky Gazpromu z prodeje plynu, které v roce 2019 činily 41,63 miliardy dolarů, se v roce 2021 minimálně zdvojnásobí."


"Rusko nebude muset platit „nepřijatelnou cenu“, Evropa už vše zaplatila."