Majdan v Chabarovsku - reportáž z místa

27.07.2020 22:03
TauRus

 

Primátor Komsomolsku-na-Amuru A. Žornik a předseda městské dumy V. Ginsburg vystoupili před účastníky mítinku na podporu Furgala a poděkovali jim.

“Jste chlapíci… To Dálný Východ ještě nezažil“,- pověděl Žorník protestujícím. Vás slyší celé Rusko. Každému z vás, kdo sem přišel lze postavit pomník za to, že jste tak jednotní“, podpořil ho Ginsburg.
https://zakonvremeni.ru/news/13-3-/45369-mer-komsomolska-na-amure-poblagodaril-protestuyushchikh-v-podderzhku-furgala.html

Protesty na Dálném Východě se začínají, jako vejce vejci, podobat protestům v USA, kdy vzpouru začalo otevřeně podporovat vedení měst.

Děgtjarjov, který dočasně vykonává funkci gubernátora Chabarovského kraje, prohlásil, že na organizací protestů v Chabarovském kraji se podílejí cizinci, kteří tam přiletěli, aby „rozhoupali situaci“.

„Myslíte si, že u nás nejsou cizinci? Po uzavření hranice někdo zůstal v Moskvě a tam začal organizovat nepokoje. Naskytla se možnost vyvolat nepokoje v Chabarovsku, oni přiletěli sem“,- pověděl Děgtjarjov.
https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5f1a84829a794740eaeae831

Včera jsem se podíval na setkání Děgtjarjova s občany. Zastavila ho skupina protestujících na silnici za městem. Polovina z nich byli novináři a pár takových, kteří měli rozdané nóty, jak mluvit. Hned začali Děgtjarjovovi vyčítat, že nic nedělá proto, aby Furgala osvobodili, byť je s ním z jedné strany. Jenže Děgtjarjov vůbec není jednoduchý chlapec. Odpověděl, že zde je proto, aby kraj fungoval, aby ho připravil na podzim atd. Aktivisté mu vyčetli, že „včera nevyšel k protestujícím před městským úřadem. Odpověděl, že s davem mluvit nebude a že to ani nejde. Na což mu začali vyčítat, že ho nezajímají problémy občanů. Odpověděl, že zde je právě proto, aby ty problémy řešil. A zeptal se občanů, na co se stěžují. Když se slova opět ujali aktivisté a novináři, přerušil je tak, že raději chce mluvit s občany. A pak začali stížnosti, že mají vysoké platby za nájmy. Tam z rozhovoru vyplynulo, že plyn jím dodává americká společnost, která si účtuje trojnásobek ceny a Děgtjarjov to hodlá změnit. Pak další a další stížnosti, že systém nefunguje, jak by měl. Do toho občas nějaký aktivista nebo novinář řekl, že chtějí Furgala, protože se o občany staral. Tj. očividný nesoulad mezi slovy a realitou.
Potom jsem viděl setkání Děgtjarjova s protestujícími před jeho úřadem. Opět poměr novinářů, aktivistů s nótami a občany byl asi půl napůl. Když se ke slovu dostali obyčejní lidé, tak člověk měl dojem že tam za Furgala toho moc nefungovalo. Tudíž požadavek na jeho návrat vypadal obzvlášť divně.
Děgtjarov udělal jednu věc, která se mi obzvlášť líbila. Vybral z davu místní občany, kteří se na něco stěžovali, do zvláštního výboru, který bude s ním spolupracovat. Tj. začal zapojovat do řízení občany města.
Také se při tom setkání ukázalo, že ne všichni přítomní byli z Chabarovsku.

Tady jsou 2 videa:

https://www.youtube.com/watch?v=v9VRl257V1s
https://www.youtube.com/watch?v=S1V9FypbVpM