Kdo má největší zásluhu na porážce nacistického Německa? Záleží, kdy se ptáte!

12.01.2017 15:05

 

Ve Francii dělali průzkum na téma "Která země podle vašeho mínění nejvíce přispěla k porážce Německa v roce 1945?", průzkum byl proveden v roce 1945, 1994, 2004 a 2015, výsledky mluví samy za sebe:

 

 

Diskusní téma: Kdo má největší zásluhu na porážce nacistického Německa? Záleží, kdy se ptáte!

Zásluhy

Standa | 13.01.2017

Je to asi podobná otázka, jako se ptát, kdo má největší zásluhu na vítězství českého hokejového mužstva na OH v Naganu. Byl to Hašek? Jágr? Hlinka? ...?

Re: Zásluhy

Ferenc | 13.01.2017

Stando Nagano je jasné-Hašek.Zas tolik gólů jsme nedávali a nebýt jeho,zlato jsme nepřivezli. Ale ta 2.sv.válka:-)

Re: Zásluhy

Standa | 13.01.2017

A přivezli by zlato, kdyby tam hrál jen Hašek a nikoliv ti ostatní?

Mimochodem: ty góly byly v průměru 3 na zápas. Víc gólů dalo během zápasů jen Rusko.

Ale mně šlo především o zodpovězení otázky:
Není hokej podobně hra založená na spolupráci hráčů, jako je velká válka záležitostí spolupráce spojenců?

Re: Re: Zásluhy

JaroX | 16.01.2017

Tak ale ty vychádzaš z chybného predpokladu, že V.B. a USA spolupracovali so ZSSR na porážke fašizmu v 2.s.v. a ono je to inak. Druhú s.v. vyvolala VB, USA bohatli na obchode so všetkými stranami vojny a keď ZSSR už nezvratne uchopil situáciu do svojich rúk a o víťazovi bolo rozhodnuté, tak VB a USA sa nanútili do pozícii spolu-víťazov, pričom časom si uzurpovali aj hlavný prínos k porážke fašistického Nemecka.

V hokeji je víťazom družstvo, ktoré dá viac gólov než dostane = nedá sa určiť, či bolo dôležitejšie góly dávať alebo neinkasovať.

Re: Zásluhy

Hox | 13.01.2017

Děláš si srandu?!

Re: Re: Zásluhy

Standa | 14.01.2017

Ani moc ne. Snažím se ukázat, že:
- odpověď závisí na nastavení kritérií (která se časem mohou měnit)
- odpověď závisí na znalostech respondentů (mění se generace lidí, již odpovídají)
- ale především: že samotná otázka, pokud nějakou činnost posuzujeme jako činnost týmu - nemusí bez stanovení kritérií být dost jednooznačná. Právě proto jsem uvedl hojkej. Zasloužil se o vítězství nejvíce brankář, který chytil střely, nebo útočník, který střelil vítězný gól? Jak to co nejobjektivněji a pokud možno nezávisle pospudit? Jaká jsou kritéria?

Re: Re: Re: Zásluhy

Hox | 14.01.2017

Vzhledem k tomu, že 7 z 8 německých vojáků padlo na východní frontě, USA financovaly Hitlera a relializovaly politiku "ať se rusové a Němci navzájem zabíjejí jak možná nejdéle", a vzhledem k tomu, že tzv. "spojenci" se rozhoupali k vylodění až když bylo jasné že si R.A. poradí i bez nich, a jen proto aby se do sovětské sféry vlivu nedostala celá Evropa, a v neposlední řadě vzhledem k tomu, že plánovali napadnout SSSR ještě v roce 1945 za účasti nacistických jednotek (operace Unthinkable), se takhle může vyjadřovat jen ignorant.

Re: Re: Re: Re: Zásluhy

Standa | 14.01.2017

Zajímavé. Podle toho, co jsem dohledal, je poměr ztrát spíš 3 ze 4.
Ale máte pravdu, že to byla rozhodující část způsobených ztrát.

A pokud zpiňujete podporu: možná by stálo za to porovnat konkrétní velikost podpory USA oběma stranám konfliktu. (Osobní podporu Henryho Forda Hitlerovi a NSDAP započtěte či nezapočte podle uvážení)

Co se týče plánů: ty byly různé. Jak velká byla podpora těch plánů?

Re: Zásluhy

paja | 16.01.2017

Špatný přirovnání, mistrovství neregulujou židi, války ano. Nejvíc obětovali Rusové, o tom nemůže být pochyb. Američan vyčkával, až když bylo jasné, že se bude porcovat Evropa, tak do toho šel naplno. A Anglán? - ten měl poněkud jiné zájmy, než porážet Hitlera - prostě mu to nevyšlo.

demence

Ferenc | 13.01.2017

Francouzi ukázali své vědomosti:-) Amerika a Německo byli dávno dohodnuti,celá 2.sv.válka byla namířena pouze proti Slovanům.Zničit Rusko a zabrat si ho pro sebe.Plátci této války byli židé(holocaust je podvod).Důkazů je milion.Izrael vytvořili těsně po válce.V Osvětimi a v Majdanku se dodělávali komíny a pece až v roce 1947,aby to vypadalo,že likvidovali židy.Většina nejvýše postavených esesáků měla už dávno připravenou půdu v Kalifornii,falešné identity atd.Ti méně šťastní,museli utéct do Již.Ameriky.Churchill,Hitler a Roosevelt jsou jedna banda!!!

Nomen omen

Okolojdoucí | 13.01.2017

Hezký název příspěvku.

Re: demence

Rammon | 13.01.2017

Francouzi jsou falesni prolhanci stejne jako my Cesi a stejne jako my se take Nemcum temer bez boje podvolili,ackoli se jindy vzdy tvari jako kdovijaka velmoc.Hitler je uz tenkrat spravne nazyval prvni africkou zemi v Evrope.Zakon o popirani holocaustu platny temer po celem svete jasne naznacuje,ze to bylo vse ve skutecnosti buhvi jak.. Avsak Adolf Hitler nemel s Churchillem ani Rooseveltem spolecneho vubec nic. On se na rozdil od nich rotchildovskemu mamonu nikdy neklanel.Jeho chybou bylo,ze zradil Stalina.Meli se spojit a cely svet by dnes vypadal jinak..lepe.

Re: Re: demence

Pavel | 14.01.2017

Podle mě byl Hitler oním mamonem sponzorován také. A je celkem jedno jak se k němu peníze dostaly a přes kolik šly prostředníků.

Jinak by nějaký šílenec jako AH neměl vůbec žádnou šanci se dostat k moci. Jeho NSDAP bylo na hranici krachu.

Stalin a Hitler představovali dvě destruktivní ideologie a ta, která se ostatním nakonec hodila, tu podrželi. Od Hitlera očekávali, že zaútočí na Rusko a že zbytek Evropy nechá být. Naši zemi sprostě obětovali.

Re: Re: demence

Ferenc | 15.01.2017

Moc tomu nerozumíte,Hitler byl se židama jedna ruka-USA je se židama jedna ruka-USA=Německo.A tak bychom mohli pokračovat.

Re: Re: Re: demence

Rammon | 16.01.2017

Samozrejme,ze tomu nerozumim,kazdopadne vsak vitezum o tom,co nam tvrdi o Hitlerovi,neverim ani jen jedinne slovo,ostatne,jako v podstate ani o cemkoli jinem v tomto pohebrejstelem svete.Jedinny Zid z Hitlerova okoli se jmenoval Hjalmar Schacht,ktery byl neocekavane ha h u Norimberskeho soudu osvobozen.Pripisu uz jen citat ze zaverecne reci muze jmenem Hermann Göring,kteremu jeho dle vas Usraelsti pratele neumoznili ani zemrit dustojne coby porazeny vojak,tedy kulkou.
"Dejiny pisou vitezove ne tak,jak se staly.nybrz prave tak,jak si je oni,coby vitezove chteji napsat.A jako vitezove na to maji pravo,my bychom udelali to same."
p.s. Mozna ze dnesni,stupidne denacifikovany Germanystán je trochu podobny Usraeli,ackoli je predevsim jeho otrokem,stejne jako otrokem Izraele,ale v casech sve nejvetsi hrdosti Deutschland ci jeste lepe Vaterland zadnou odpornou Amerikou nebyl.

porážka

M.C. | 12.01.2017

Viděl jsem fotku památníku zřejmě někde v bývalé NDR, kde bylo barvou napsáno půlmetrovými písmeny:
BEFREIT UNS NOCH MAL!
(Osvoboďte nás ještě jednou!)

Kdyby nás neporazili Rusové, vládli bychom dodnes Evropě.

Milan | 12.01.2017

A byl by to děsný průšvih. Takže díky za porážku.
Sudeťák Milan

Re: Kdyby nás neporazili Rusové, vládli bychom dodnes Evropě.

Dagmar | 13.01.2017

diky ze tu krasnou odpoved, muj otec se jmenoval Milan a miloval Rusko a SSSR, byl v rodine malo chapan, byla to moda US

Přidat nový příspěvek