K Erdoganovi a jeho údajném prohlášení, že Turecko se vtrhlo do Sýrie kvůli svržení Asada

30.11.2016 13:27
TauRus
 

K Erdoganovi a jeho údajném prohlášení, že Turecko se vtrhlo do Sýrie kvůli svržení Asada, se vyjádřila Zacharova, jako mluvčí MZ RF:

„Vycházíme z bilaterálních dohod, které byly uzavřeny mezi státy na oficiální úrovní, ne z převyprávění citátů, které byly nejspíše vytržený z kontextu“
„V MZ RF prozkoumaly citací, která způsobila takový rozruch. Ta citace nebyla nahrána, ale někým převyprávěná, proto vycházíme z dohod, které Turecko podepsalo a ve kterých je řečeno, že neexistuje jiné řešení syrského konfliktu, než mírové“.
https://regnum.ru/news/polit/2211734.html

To je asi nejplnější citace Zacharové, kterou se mi podařilo nalézt a ze které vyplývá, že v MZ RF nejsou znepokojeni z toho „vyjádření“ Erdogana.
Nicméně titulky novin pestří tématy, jak je Erdogan nepoučitelný (vrazil nůž do zad, vyhlásil válku std.) a dokonce i ty noviny, které otiskly vyjádření Zacharové, ho otiskly neúplné, takové, ze kterého není zřejmé, jaký názor v MZ panuje.
https://news.google.com.ru/news/story?ncl=dciA2SJJs_Y4rCMaWWkQu-zxVDnRM&ned=ru_ru&topic=h

Cui bono? Já už jsem včera psal, že média, včetně ruských jsou pod vlivem liberálu. Pro někoho je výhodné držet obyvatelstvo v napětí a možná, i způsobit diplomatickou roztržku mezi Ruskem a Tureckem. Protože v Sýrií se už rýsuje vítězství Asada i přes nevůli neocons a s nimi spojených špíček EU. Vždyť si jenom všimněte, jaká hysterie panuje v naších a EU médiích ohledně Sýrie. Rusové „bombardují“ jednu nemocnici za druhou a „likvidují“ civilní obyvatelstvo. Pořád někdo protestuje proti postupu asadových vojsk a tak dále.
Já vím, že Erdogan není oblíbeným politikem. Ale ať je jakýkoli, není přece idiotem. Poté, co ho chtěli sesadit, po všech čistkách v armádě a vládních strukturách, poté, co musel jít na poklon k Moskvě, co dostal odmítnutí ze strany EU, ztratil podporu USA a prohlásil o záměru vstoupit do ŠOS, přece nepodřeže sám pod sebou větev. A navíc, kdyby skutečně něco provedl, tak vyjádření MZ RF by bylo v úplně jiném duchu.
Zítra bude Lavrov v Turecku, kde se setká se svým protějškem ministrem zahraničí Turecka. A zároveň se sejde (poprvé po krizi) společná rusko-turecká skupina strategického plánování, která se bude zabývat politickým uregulováním syrského konfliktu a zároveň spolupráci v boji s terorismem.
http://tass.ru/politika/3825459

Nejspíše projednají i to Erdoganovo údajné prohlášení, takže budeme vědět víc, ale zatím, opravdu není důvod k nějakým spekulacím.

 

Aktualizace:

V administrací Erdogana už prohlásili, že jeho výroky není třeba brát doslova a doufají, že nepoškodí turecko-ruské vztahy :)
https://russian.rt.com/world/news/337203-turciya-istochnik-erdogan

 

Diskusní téma: K Erdoganovi a jeho údajném prohlášení, že Turecko se vtrhlo do Sýrie kvůli svržení Asada

jen houšť a větší kapky

člen brigád Sv.Václava | 30.11.2016

Gratuluji hrdinné SAA a panu prezidentovi Asadovi k osvobození Alepa od toho teroristického smradu.

Re: jen houšť a větší kapky

M.C. | 30.11.2016

Ještě ho neosvobodili celé, ale položili k tomu dobrý základ.

Zacharovová je třída

Přemek | 30.11.2016

Tím, že poukázala na jasné znění smlouvy, fakticky postavila Erdogana před nutnost zpovídat se dříve či později z vojenské přítomnosti Turecka v Sýrii. Protože: "A vy neplníte, k čemu jste se smluvně zavázali? Vy pokračujete ve vojenských operacích s těžkou technikou proti syrským cílům, které nejsou teroristické?" Tohle přijde Erdogana draho, pokud bude koketovat s myšlenkou obsaženou v jeho z kontextu vytrženém citátu

njn

Pet.A | 30.11.2016

máte pravdu, bohužel všechny mainstreamová média sypou jeden článek(video) za druhým o ruské a syrské agresi v Sýrii...přece nebudou hlásit, že vyhrává dobro nad zlem, uděláme z dobra zlo :-D nicméně ať se snaží sebevíc( jako to bylo v případě vitězství Clintonové), pravdu stejně nezakryjou...vítězství Ruska a Sýrie se blíží..a USA,GB s tim stejně nic nezmůžou...

Přidat nový příspěvek