Ještě něco na zamyšlení o roku 68

02.09.2018 09:05

Z diskuse na outsidermedia:

 

Už dříve jsem dospěl k rozhodnutí, že nemá smysl vstupovat do debat na tomto webu. Když ale čtu některé naivní příspěvky, pro něž je základem současná režimní propaganda, tak mi to nedá, abych se k tématu nevyjádřil. V 68. jsem byl už pár let dospělý a o společenské dění jsem se vždy zajímal. V polovině 60. let byl již režim velmi uvolněný a to zřejmě mnozí ambiciózní považovali za svojí příležitost. Po odstranění A. Novotného a zvolení do čela KSČ do té doby naprosto neznámého A. Dubčeka většina národa spojovala budoucnost s velkými nadějemi. Místo toho se ale začaly dít věci. Brzy mi došlo, že Dubček je naivní slaboch, který se rád exhibuje a nechápal jsem, jak někoho takového bylo možno dosadit do čela „státostrany“. V televizi, rozhlase i v tisku započaly orgie lží, nálepkování, pomluv a štvanic na některé osobnosti (zdá se, že osazenstvo těchto „mienkotvorných médií“ je dědičně stále stejné), objevily se i případy lynčování. Po zrušení cenzury se vyvalila opravdová stoka, obzvláště vynikali exponenti K 231, kteří se už těšili, jak budou věšet komunisty a vůbec se tím netajili. Otevřeně se v tisku psalo o tom, že bychom měli vystoupit z Varšavské smlouvy. Vzpomínám, jak moji rodiče byli z tohoto dění zděšeni a říkali, že tohle nedopadne dobře. Byla uvolněna i některá ekonomická pravidla a mnozí vykukové začali „podnikat“. Podnikat tak, jak je v českém prostředí časté – tunelováním tehdejších národních podniků. Samozřejmě v podstatně skromnějším měřítku, než jak se tunelovalo po 89.

Nová garnitura ve vedení KSČ a státu si z toho bince ve státě zřejmě vůbec nedělala těžkou hlavu a co víc – vůbec nehodlala dodržovat nějaké dohody, které uzavřela. Shodou okolností jsem někdy před rokem v pořadu na ČRo2, tuším „Jak to bylo doopravdy“, vyslechl zápisy z telefonátů mezi Brežněvem a Dubčekem poté, co byly podepsány dohody z Čierné nad Tisou. Brežněv se ptal Dubčeka, kdy začne čs. vedení tyto dohody plnit. Nešlo o nic nesplnitelného – v zásadě jen obnovení kontroly nad televizí a rozhlasem a zákaz extremistické organizace K 231. Co na to Dubček? Bylo úplně trapné poslouchat, jak lhal, klouzal, vytáčel se, že teď to nejde, možná za týden, za dva, za měsíc…. atd. Těch telefonátů bylo několik a vždy se stejným výsledkem. Mohl by se vůbec někdo divit, že po tomhle došlo k tomu k čemu došlo? Za přečtení stojí článek J. Skály, jak to zpětně vidí on: http://halonoviny.cz/articles/view/48277006
Jako pamětník té doby mu musím dát za pravdu a to si myslím, že byl ve svém hodnocení velmi mírný a zdrženlivý.

Ještě jsem chtěl dodat takovou zajímavost. Během tzv. Pražského jara byli veřejně vyzýváni zemědělci, aby rozpustili družstva (JZD) a začali znovu hospodařit soukromě. Kolik myslíte, že bylo těch, kteří uposlechli? Žádní. JZD se nerozpadla a dalo by se možná s nadsázkou tvrdit, že zemědělci tehdy podrželi socialismus.

 

Diskusní téma: Ještě něco na zamyšlení o roku 68

Dubček

arpad | 13.09.2018

nebyl v roce 68 "naprosto neznámý". Byl v té době už 5 let prvním tajemníkem ÚV KSS.

Re

mdok1 | 02.09.2018

Ten rusofóbny tlak bol počas výročia ..68 veľmi veľký. Bol súčasťou veľkej akcie, ktorá možno v sebe obsahuje aj donbasský atentát. Na SK aj to včerajšie blahorecenie ženy, ktorú chcel znásilniť ruský vojak. Všetko je to zamerané na vybičovanie protiruskej nálady. Vzhľadom na veľkosť toho manévra je možné predpokladať,že sa schyľuje k veľkej události,provokácií.

Re: Re

77 | 03.09.2018

blahorečenie "obeti sovietskeho vojaka" v den ked pred 79rokmi nacisti napadli polsko...mimochodom ten isty den zacala platit pred 25 rokmi ustava "zvrchovanej" SR

Re: Re: Re

mdok1 | 03.09.2018

Nuž čo, krídlo GP sa snaží o ovplyvnenie na matrično-egregoriálnej úrovni.. už tým, že to identifikujeme,znemožňuje toto úsilie.

Re: Re: Re

t | 04.09.2018

https://www1.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/ucastnici-blahorecenia-kosiciach-necelili-iba-horucave-ruch-stadione-vydrazdil-neprijemnych-najomnikov?utm_source=hp-centrum&utm_medium=box-spravy&utm_campaign=hp990

Re: Re: Re: Re

mdok1 | 04.09.2018

Ďakujem za link. V článku som si všimol túto vetu: "Ruch, ktorí ľudia na štadióne svojou prítomnosťou spôsobili, vyprovokoval včely a osy, ktoré si tam počas uplynulých mesiacov vytvorili svoje hniezda. Vyplašený hmyz preto začal na ľudí útočiť, čo skončilo viacerými bolestivými bodnutiami. „Tým, že dnes tu bolo poriadne rušno, rozdráždený hmyz útočil na ľudí,“ povedal nám technický pracovník štadióna.

Re: Re: Re: Re: Re

mdok1 | 04.09.2018

Veľmi mi to pripomína jednu zo Siedmych rán egyptských. Ten hmyz, to bola záležitosť na úrovni mystiky, egregora, preto celé to "blahorečenie" nebolo v súlade s Božím zámerom.

Odtajnene telefonaty Dubcek - Breznev

Marian | 02.09.2018

Minule sa mi dostalo do pozornosti:

http://veksvetla.cz/telefonat-mezi-sasou-dubcekem-a-leonidem-breznevem-13-srpna-1968-12/
a
http://veksvetla.cz/telefonat-mezi-sasou-dubcekem-a-leonidem-breznevem-13-srpna-1968-22/

Mozno to bude niekoho zaujimat.

Majdan byl v ČSSR o 20let později

Pavel | 02.09.2018

Bohužel to tak vypadá. Dubčeka jen nahradil Havel, scénář zůstal stejný.

Velice se mi líbil text od pana Klause mladšího, kde se decentně zeptal jestli podobné demonstrace budou také pro připomenutí Mnichovské zrady 29. září. A budou také 29 září demonstrace před německou, italskou, anglickou a francouzskou ambasádou?? Když už připomínat historii, tak všechno. Mnichov a následná 2 sv. válka měla na ČSSR daleko horší dopad.

Pana Klause za jeho názory lynčovali v jeho straně ODS. Tady je vidět ten úpadek, do jakého jsme se dostali.

Přidat nový příspěvek