Japonsko odmítlo platit $8 miliard za pobyt amerických vojsk na svém území

17.11.2019 15:21
TauRu 

 

V souladu se smlouvou, platnost které vyprší v roce 2021 Japonsko platí USA přibližně $2 miliardy za to, že 54 tisíc amerických vojáků „brání“ tuto zemí. Tato cena zahrnuje fungování americké základny na ostrově Okinava, a taktéž obsluhování lodí Sedmé flotily. V administraci Trumpa tuto částku považují jako nedostatečnou a proto se pokusili přemluvit Japonce platit čtyřnásobek.
Přitom ve Washingtonu prohlásili, že pozice USA, která se tyká plnění svých vojenských závazků ve vztahu k Japonsku zůstává neměnnou.
https://zakonvremeni.ru/news/14-4-/41918-yaponiya-otkazalas-platit-8-mlrd-za-prebyvanie-amerikanskikh-soldat.html

V této souvislosti připomenu, že USA požadovalo na Sev. Korei pětinásobné zvýšení poplatků za pobyt amerických vojsk , o čemž se psalo zde:
http://www.vodaksb.eu/diskuse/comment-page-76/#comment-266160

Ve výsledku se podařilo dohodnout na podstatně menší navýšení poplatků s tím, že se bude každoročně projednávat jejich potřeba.

Ještě jednou upozorním na prohlášení Babiše o nutnosti přehodnocení pravidel NATO, které učinil po schůzce se Zemanem zde: http://www.vodaksb.eu/diskuse/comment-page-76/#comment-265954

Babiš sice tvrdil, že je pro NATO, zároveň vyjádřil česko-slovenské (!) pochybnosti o účelnosti Severoatlantické aliance: „My v rámci NATO sdílíme stejné hodnoty, ale tři státy jsou mimo Evropu a my bychom potřebovali nějakou dohodu v rámci evropských států, členů NATO“ .

Které tři státy jsou mimo Evropu? – USA, Kanada, Turecko. :)

Pellegrini ještě přitvrdil ohledně Turecka: „Jsme vůči němu ve schizofrenní situaci. Je členem organizace, ale zároveň mu vyměřujeme sankce. Turci nás začínají veřejně vydírat. Prý se rozmyslí, jestli miliony utečenců přemístí do Sýrie, nebo je pošlou do Evropy. Tento člen otevřeně porušuje dohody. Zároveň vojska NATO na některých místech operují společně s ruskými hlídkami. To jsou situace, na které jsme nebyli zvyklí a měli bychom je aktivně řešit.“

V tuto dobu, podle Babiše, „evropské země potřebují operativnější akce, například, proti kontrabanditům, kteří přepravují lidí přes Středozemní moře“.

Dále Babiš prohlašuje: «Samozřejmě nechceme žádnou evropskou armádu, ale existuje nějaký prostor (pro evropskou) spolupráci », — a přidal, že podobný názor převládá v jiných evropských zemích.

Kontrabandité, kteří přepravují lidí přes Středozemní moře, jsou vlastně ty tři státy, které se nachází mimo území Evropy!

V podstatě, se Babiš, odvolávajíce na slova Macrona o „smrti mozku NATO“ navrhuje, aby 3 státy, které se nachází mimo území Evropy, přestaly prosazovat své sobecké zájmy v Evropě v rámci NATO a začaly víc myslet na zájmy Evropy. Anebo, aby v rámci NATO vznikla skupina států, která bude prosazovat vlastní zájmy, které se ale neshodují se zájmy těch 3 státu, nacházejících se mimo území Evropy.

Tj. Babiš s Pellegriním po Macronovi volají o zajištění evropské bezpečnosti, která stojí mimo zájem především neokonovských elit USA. A proto je na něho veden bezprecedentní nátlak ze strany podpindosníků v ČR. Včerejší shromáždění „užitečných idiotů“ na Letné je toho příkladem.