Husák o umelcoch

23.03.2018 21:11

 

Diskusní téma: Husák o umelcoch

JUDr. Husáka si vážím tím více, čím více poznávám skutečnou realitu.

Milan | 29.03.2018

Kdyby někdo zorganizoval sbírku na jeho pomník, přispěl bych bez zaváhání.

odkaz

mdmml | 25.03.2018

Dnes, sa to skôr dá rozšíriť na "novinárov...a filantropov"...

Husák má glanc

Věra Lukášová | 24.03.2018

Jedno se tomu komoušovi upřít nedá: na rozdíl od jiné kremlofilní kremrole neuvádí jména.

Velký syn slovenského národa

Magnus Maximus | 24.03.2018

Gustav Husák byl jedním z velkých synů slovenského národa. Byl dobrý řečník a hodně si vytrpěl v kriminále. Přesto zůstal pevný ve svých postojích. Myslím, že Slováci na něj mohou být právem hrdi i když třeba nejsou komunisti.

Re: Velký syn slovenského národa

mdok1 | 24.03.2018

Súhlasím. O G. Husákovi sa píše a hovorí skôr negatívne, v súvislosti s ideológiou socializmu ako takou. A ten, myslím tým skutočný socialializmus, ako skutočné zriadenie bez vykorisťovania, liberáli nenávidi, preto všetko socialistické je zlé. Áno, bolo tam veľa trockistov, ktorý tú myšlienku zdeformovali. Ale myslím, G. Husák tm nepatril. Je to jedn z osobností Slovensk, ktorá čaká na štúdium a výklad. Tak či onak, ja osobne považujem Husáka spolu so Štefánikom asi za najvýznamnejších Slovákov 20. storočia. O Tisovi nehovorím zámerne, rovnako aj o Dubčekovi. Jeden aj druhý slúžili záujmom GP. Asi ešte neprišiel čas o Husákovi pohovoriť..

Re: Re: Velký syn slovenského národa

Boleslav Čech | 25.03.2018

Zde s tím, co Husák řekl, bezvýhradně souhlasím, ale jinak ho považuji spíše za rozporuplnou osobnost.
Jeho snem byla federalizace ČSR a v domnění, že se mu tento sen povede uskutečnit, se neváhal spojit v roce 1968 s tzv. "reformátory", ve skutečnosti s protisocialisticky smýšlejícími lidmi. A když poznal, že to touto cestou uskutečnit nepůjde, spojil se s opačným křídlem v KSČ. Za to ho různí liberálové nenávidí a já ho chválím, ale je nutné si uvědomit, že on to neudělal kvůli záchraně socialismu, nýbrž kvůli federálnímu uspořádání ČSR.
Můj názor na Husáka nejvíce odpovídá tomu v této publikaci (str. 35-43 a 47-49): http://www.komsomol.cz/wp-content/knihovna/ostatni/VeJmenuZivota.pdf

Re: Re: Velký syn slovenského národa

Slovan | 27.03.2018

Videl som taky dokument o 1968 kde Dubcek vyslovene provokoval, vyzyval ludi, aby sa postavili na odpor vojskam Varsavskej zmluvy, proste chcel, aby to bolo krvave. A Husak v Moskve to zmiernoval, urovnaval, len aby to bolo bez krvi. Myslim, ze vela ludi mu vdaci za zivot, resp. za zivot svojich rodicov.

Re: Re: Re: Velký syn slovenského národa

Standa | 01.04.2018

A kdy Dubček ty výzvy a provokace vyřkl? Mohl byste prosím citovat s uvedením data?

Pokud vím, byl Dubček prakticky hned po začátku invaze zadržen sovětskými silami a odvezen do Moskvy (Husák s dalšími tam za ním odletěl později). Vrátil se za týden. A jeho projev, pronesený po návratu, byl plný výzev ke klidu.

Ale samozřejmě nemusím mít úplné informace - tak dopodrobna jsem to zase neprozkoumal. Proto se rád nechám poučit o těchto informacích a konkrétních zdrojích, z niichž jsou čerpány.

Re: Velký syn slovenského národa

Ján | 25.03.2018

Zažil som ho a aj dnes si cením jeho postoje. A nebol žiadnou "politickou trasorítkou" ako mnohí z jeho súčasníkov v politike. Samozrejme, že bol a ešte je objektom kritiky novinárov a predstaviteľov tzv. "Kaviarne", ale to len potvrdzuje veľkosť jeho osobnosti a morálnych vlastnostiach. Jeho chyby (veď kto ich nemá) sú dnes zámerne zvýrazňované a zveličované. No výslednica jeho životnej cesty a činnosti ich vysoko prevažuje.

Umelec

Momo | 24.03.2018

Mám pocit že hovoril o fešákovi po ktorom je premenované letisko v Prahe .

Re: Umelec

Lin | 24.03.2018

Samozřejmě, že je to o něm - o "nejtalentovanějším a nejsvětovějším autorovi", po kterém i letiště pojmenovali. :-)
Pro srovnání jeden příklad:
O bratrech Čapkových by se s jistotou dalo říci, že patřili k intelektuální elitě. Scházeli se u nich doma opravdu všichni, co něco znamenali. Spisovatelé, malíři, herci, filosofové... Dokonce i Masaryk občas zavítal. Jenže - dílo bratrů Čapkových je skutečným uměním a dá se říci, že i světového významu. Žádný úpadek, dekadence - ale stále platná hodnota, které rozumějí i dnešní generace.
A kolik náměstí Karla nebo Josefa Čapka máme? Kolik laviček, parků? O letišti už ani nemluvím...

Re: Re: Umelec

Standa | 26.03.2018

Náměstí pojmenovaná podle Čapků jsou minimálně tři (Plzeň, Svatoňovice, Telč), ulic jsou desítky, pomníků také několik, park minimálně jeden, lavička také alespoň jedna, i nějaká Čapkova škola by se našla, ....

Delší výsek projevu

Lin | 24.03.2018

Našla jsem trochu delší výsek stejného projevu:
https://www.youtube.com/watch?v=7W5iHDSo9Mc

... vyborne

Slovenska | 24.03.2018

Presne vedel o com hovori!

Jak jasna

Dagmar | 24.03.2018

Rec to byla za komunistu ,

"Pražská kavárna"

Franta | 24.03.2018

Při této řeči se mě hned vybavuje "Pražská kavárna".

Přidat nový příspěvek