Farmaceutičtí giganti nezvládají masové očkování proti COVID-19.

30.01.2021 13:34

Taurus

 

Spojené království může zůstat bez vakcíny proti koronavirů - přinejmenším evropského původu. A to vše proto, že země Evropské unie, jak se náhle ukázalo, samy nemají dostatek život zachraňujících léků pro COVID-19. Proč desítky nejbohatších a nejrozvinutějších zemí zažívají akutní nedostatek vlastních vakcín?


„Vakcína válka“, kterou mezi sebou vedou přední západní země, vstupuje do nové fáze. Tentokrát hovoříme o skutečnosti, že může být blokován vývoz vakcíny proti koronaviru z Evropské unie do Velké Británie. Britské vydání The Independent odkazuje na odpovídající dopis vedoucího Evropské rady Charlese Michela vedoucím Rakouska, České republiky, Dánska a Řecka.


Důvodem byla skutečnost, že farmaceutická společnost AstraZeneca narušuje dodací lhůtu vakcíny do EU - ale současně i nadále poskytuje Spojenému království vakcínu v přísném souladu s harmonogramem. Možná proto, že AstraZeneca má také britské kořeny.


Evropská unie podle západního tisku studuje „naléhavá opatření k zajištění účinné výroby a dodávek vakcín pro své obyvatelstvo“ a je připravena použít „všechny legální metody“, včetně zmrazení vývozu vakcín od společností Pfizer a BioNTech. Zejména 40 milionů dávek objednaných ve Velké Británii.
Evropská komise, která se oficiálně zabývá nákupem a dodávkami drog, podepsala smlouvy se šesti výrobci vakcín: Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica, CureVac a Sanofi / GSK. Z tohoto seznamu se však pouze dvěma výrobcům podařilo certifikovat své vakcíny - Pfizer a Moderna. Ve výsledku se nevyrábí dostatek vakcín. Vakcína AstraZeneca se k nim brzy připojí - regulační úřad EU by měl drogu schválit koncem ledna. Do té doby se země budou muset spokojit s tím, co mají.


Evropská komise vedená Ursulou von der Leyen vyjádřila „hlubokou nespokojenost“ nad akutním nedostatkem vakcín. Podle neoficiálních údajů by se zásilky AstraZeneca mohly v prvním čtvrtletí letošního roku snížit z 80 milionů na 31 milionů dávek.


Nyní se úřady západních zemí snaží situaci přizpůsobit. Například zástupci Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) uvedli, že jedna ampulka obsahuje šest dávek - o jednu více, než bylo původně uvedeno. A americká Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) umožnila očkování občanů různými vakcínami. Zároveň varoval, že důsledky mohou být velmi odlišné, protože tato praxe nebyla dříve používána.
..........................................................................


Farmaceutické společnosti mají různá vysvětlení prudkého poklesu dodávek. Většina důvodů souvisí s výrobními problémy, ale jejich podstata není vysvětlena. Pfizer vágně tvrdí, že reorganizuje výrobu - a je to důvodem zpoždění. Reorganizace navíc v budoucnu povede k významnému zvýšení počtu dávek.


Také se náhle zastavily dodávky vakcín z AstraZeneca. Společnost oficiálně oznámila, že nebude schopna dodat množství vakcín deklarovaných na základě smlouvy s EU - šarže vakcín bude muset být snížena o 60%. Zatímco společnost AstraZeneca neposkytla vysvětlení zpoždění dodávek, někteří se domnívají, že došlo k poškození způsobeném požárem v jejich závodě v Pune, v Indii.


Ve skutečnosti může existovat několik důvodů pro snížení dodávek. Za prvé, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dosud schválila pouze dva ze šesti existujících léků. Jakmile Evropa schválí použití jiných vakcín, situace by se měla zlepšit. Za druhé, problémem je skladování a přeprava vakcín. Vakcíny od společností Pfizer a Moderna musí být uchovávány při teplotě nižší než minus 70 ° C, respektive minus 20 ° C.


Toto zpoždění dodávky zásadně mění strategii, kterou vlády přijaly v boji proti koronaviru. Země EU se začaly zajímat o „Sputnik V“, a to i kvůli akutnímu nedostatku vakcín a nárůstu počtu nakažených . Maďarsko tak jako první uzavřelo s Ruskem dohodu o dodávkách vakcín. V návaznosti na Maďary na tuto drogu upozornili Italové a Němci .


To lze snadno vysvětlit: poptávka každým dnem roste a tradiční výrobci vakcín v EU zanedbávají své povinnosti. Sputnik V má navíc oproti vakcínám jiných výrobců řadu výhod. Při nízké ceně (10 $ za dávku; Pfizer a Moderna mají přibližně 20 $, respektive 25-37 $ za dávku) je efektivní více než 90% . Konečně jsou podmínky skladování vakcíny relativně jednoduché - vše, co potřebujete, je jednoduchá chladnička.

https://vz.ru/world/2021/1/29/1082237.html


Šéf regulačního orgánu Spolkové republiky Německo povolil výrobu ruské vakcíny v Evropě


Německý institut Paula Ehrlicha pro vakcíny a biomedicínský vývoj zdůraznil potřebu, aby vakcína splňovala kritéria EU.


Německý institut Paula Ehrlicha pro vývoj vakcín a biomedicínských léčiv (PEI) potvrdil kontakty s ruskou stranou v otázce podání žádosti o registraci vakcíny proti koronaviru v EU, pokračuje dialog. Oznámil to v pátek šéf ústavu Klaus Tsichutek na tiskové konferenci v Berlíně.


Ehrlichův institut je v Německu odpovědný za přijímání a kontrolu příslušných lékařských produktů.


„Ano, v tomto ohledu již došlo k dotazům a kontaktům,“ řekl. „To znamená, že jsme již v rámci videokonference konzultovali své ruské kolegy,“ uvedl Tsikhutek a dodal, že konzultace se týkaly dvou aspektů - vysvětlení podmínek registrace vakcíny v EU a způsobů, jak oslovit zástupce Evropské agentury pro léčivé přípravky.


„K takovým kontaktům dochází a my se snažíme zajistit, aby výrobní místa byla možná i v Evropě,“ uvedl šéf PEI. Tsikhutek zároveň zdůraznil potřebu, aby vakcína splňovala kritéria EU.


  1. ledna německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně uvedla, že během telefonního rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nabídla pomoc Institutu Paula Ehrlicha v úsilí o registraci vakcíny Sputnik V v EU. Poté objasnila, že podporu lze poskytnout například při přípravě příslušné dokumentace k této droze.

Žádost o povolení nouzového použití (EUA) pro vakcínu Sputnik V podala společnost RDIF 22. prosince. Evropská komise dříve uznala, že země Společenství mají právo certifikovat na národním trhu a nakupovat pro vlastní potřebu vakcíny, které neobdržely certifikaci na trhu EU, což je nezbytné pro naléhavé potřeby zajištění veřejného zdraví. V tomto případě má však země právo používat vakcínu pouze na svém území, aniž by měla právo na převod nebo prodej do jiných zemí EU.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10577859