ČT připravuje protiruské tažení na 21.8.2016

17.08.2016 22:52
Nasredin

 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/CT-pripomene-srpen-1968-A-to-rovnou-ctrnacti-porady-449379

V té době to spousta obyvatel brala jako tragédii. Dějiny ale ukázaly, že to pro naše národy žádná tragédie nebyla. Rusové nám nezavřeli ani jednu továrnu, ani jednu vysokou školu, ani jedno divadlo, nevykradli nám banky, nenutili nám místo rodné řeči tu jejich (to že jsme se museli učit rusky kvituji z povděkem a díky znalosti ruštiny má dnes spousta čechů a slováků dobrou práci v zahraničních firmách), netýrali nás hladem, umístění 80 000 vojáků i rodinami naše země hravě zvládla, díky politické a hospodářské stabilitě zcela zdarma vystudovala dnes celá střední generace inteligence. Ano rok 1968 přinesl okolo 117 mrtvých, rok nástupu normalizace 1969 přinesl smrt Jana Palacha a Jana Zajíce. ČT nad nimi bude zcela jstě ronit krokodýlí slzy, reportéři budou dávat srdceryvné rozhovory s jejich žijícími příbuznými, s fotografy co zaznamenávali příjezd vojsk Varšavské smlouvy, ale ani slůvkem se nezmíní fakt, že od roku 1989 si vzalo život z politických důvodů a ze ztráty životní perspektivy okolo 3000 lidí … Ani slovo nepadne o hospodářské devastaci země a zvláště pohraničí (viz film Díra u Hanušovic). Dnes s odstupem tolika let a se znalostmi, které o té době dnes mám, musím říci: 117 životů byla snesitelná cena pro záchranu naší země. Protože jsem přesvědčený, že kdyby se nestalo to co se stalo v roce 1968, tak ten rozvrat, co zažíváme dnes, by nastal o dvacet let dříve. Co ČT ale zcela jistě nezmíní, že díky zničení Československé federace, díky zničení průmyslu a bankovního průmyslu, díky zničení obranyschopnosti, jsme se dnes ocitli díky celoevropsky uměle vyvolané imigrační vlně tváří v tvář hrozbě zničení obou našich národů. Bytostně tuto hrozbu cítí téměř každý rozumný čech a slovák. Dnes často slýchávám od mladých lidí otázku: “Co s námi bude ? Má vůbec smysl zakládat rodinu ?” Toto by v době tzv. normalizace prostě nebylo možné. když všechna tato pro a proti zvážím, pak musím konstatovat:

Události 1968 nebyla pro naše národy žádná existenční tragédie!

 

Diskusní téma: ČT připravuje protiruské tažení na 21.8.2016

clanek demagogie

henry | 22.09.2016

To jsou tvrzeni: 1) Rustina vyhodou prace v zahr. firmach? Kdyz si vzpomenu, jak jsme zavideli rusum, ze se uci anglicky, zatimco my museli rusky.. Ze znalosti rustiny se hodi nekdy leda azbuka, potom uz je tomu napul rozumet tj. znalost skoro k nicemu. 2) Rusove tady sice nic extra neprovedli, ale soudruzi, kteri je meli za zady, si mohli dovolit radit jako cerna ruka a dukladne se vyporadat s temi, co nepriznali, ze byli v 68 "pomyleni" anebo nestacili emigrovat - tehdy jsme mimochodem prisli o znacnou cast vedecke elity naroda a jenom nekteri se po 89 vratili 3) Hospodarska devastace potkala spoustu podniku z ery socialismu, resp. casto jeste z ery Prvni republiky, ale nikdy nedoslo na slova Komunistu, kteri uz 25 let opakuji, ze se to brzo zhrouti, obrati, .. proc asi? Protoze vyroba/sluzby, ktere jsou skutecne potreba (a ne diktovane RVHP) se zase nejak vrati zpatky anebo nakoupi v zahranici pokud nejsou efektivni. Ja nejsem zadny podnikatel ani podnikavec, jenom pracuju, nekradu, raduju se ze zivota, nenadavam ... a mam po celou dobu, co komunista ceka apokalyspsu, lepsi a stastny zivot! Mejte ho take :)

Re: clanek demagogie

Cico Ciciak | 25.09.2016

K tej ruštine (prípadne čínštine) - dočkaj času! K tým ďalší zvratkom sa vyjadrovať nebudem, ale zaujímalo by ma, v čom konkrétne je ten článok demagógia!

.

Cico Ciciak | 11.09.2016

Zaujímali by ma nejaké opodstatnené argumenty ľudí, ktorí si myslia, že keby Moskva v 68. nezakročila, tak by mohlo dôjsť k WW3. Kto by koho napadol a prečo? Vďaka

maju nas v paži

hanba | 29.08.2016

Ked sa tak zamyšlam,proces recidivi mamonu je znamy od čias ked
Mojžiš vyviedol Zidov z Egypskeho zajatia.Ani 10 božich prikazani
ich neodradilo od klananiu sa zlatému telatu.Dnes sme až po uši
v marazme ideologie zlatotelatnikov,ktori pre mamon urobia vsetko
Začali to kaukliari s medom na prach a teraz idu hlušit Slovanov,lebo len toto vedia.Pripominam,aj Traja krali boli z Vych
odu a aj Slnko tam vychadza .

Re: maju nas v paži

Cico Ciciak | 11.09.2016

Ty tu budeš asi nový, prípadne si hodne zadogmovaný (žeby katolík?), lebo ti unikli/unikájú niektoré podstatné veci! Ďalej, keby bolo všetko s našou slovanskou kultúrou v poriadku (žiaľ nebolo!), tak sem nemá šancu v minulosti preraziť ani (pseudo)kresťanstvo! * http://leva-net.webnode.cz/products/v-m-zaznobin-o-zidech/ * A ako sa správne píše už v Koráne, vinný je skôr ten, čo sa nechá zotročovať, než ten...! Preložené pre teba, nielen židia sú na vinne stáročného (až tisíc-ročného) srabu gójov!

Jen tak na okraj

Věžák | 24.08.2016

Pokud se budeme bránit pojetí čs. svobodozednářské historie od roku 1918 jako periodickému boji generačních chazarských mafií o místo u stolu hojnosti, u kterého se prodává ČSR/ČSSR/ČR vč. všech usedlých neprivilegovaných nejvyšší nabídce chazarských elit na Východě i na Západě, nepochopíme nic. Ani rok 1918, ani rok 1938, ani 1948, ani 1968 a vůbec ne 1989. Vyvolení internacionalisté-trockisté mi rozumí. A v Basileji taktéž. Vždy je to spojené s vysoce kvalifikovaným prodejem iluzí nic netušícím masám, a pak to je už jen klasické lží a podvodem, případně silou, Kačenko. Bez sebeovládání nenažranosti, bez ohledů a pudu sebezáchovy, až se ucho utrhne. A pak u nás někdo cizí prostě zamete, protože my na to kule, sebevědomí a odvahu nemáme už po staletí. A tak někteří brečí nad vlastní tupostí, která nebere v úvahu existenci a závaznost Jaltské dohody posvěcené GP v roce 1968, již skoro půl století. Vládnout republice jim bylo málo, potřebovali ji rozkrást a z českého národa si masmediálně udělali beranidlo ke korytu, geopolitika negeopolitika. A Izák za vodou se smál, nešlo mu o nic jiného, než okopat Leonidovi a jeho vyvolené partě kotníky a z mírotvůrce, mesiáše 3. světa udělat grázla.

68

robert | 19.08.2016

Když jsem po 89. poprvé vyjel do SRN, byl jsem hodně překvapený až zaskočený přítomností amerických vojáků. Byly to kolony vojenských konvojů, stejných jako u nás po roce 68. Říkal jsem si, co tady dělají. Potom jsem se dozvěděl, že po válce vlastně Evropu - Německo vůbec neopustili. Na rozdíl od armády SSSR.
Tím by měli v ČT začít. Jestliže nás někdo okupoval, jak tedy nazvat pobyt US vojáků v SRN. A určitě by došli k nějakým rozumnějším vysvětlením, než jsou ty jejich dnešní jednostrnné závěry.

Re: 68

Standa | 19.08.2016

Pokud SSSR na rozdíl od Američanů podle Vás Německo po válce opustil, tak jak je možné, že se v letech 1990-1994 odsouvalo z Německa půl milionu sovětských vojáků?

Re: Re: 68

Hox | 19.08.2016

Reakce jako tato pěkně ilustrují, proč na příspěvky tohoto individua nereagovat.

Re: 68

M.C. | 19.08.2016

Nedával jste ve škole pozor. Po porážce ve 2. světové válce bylo na základě dohody z Postupimské konference Německo rozděleno na okupační zóny a okupováno vojsky Spojenců.

Srovnávat okupaci Německa, která byla a) trestem, b) preventivním opatřením proti dalším problémům, s invazí vojsk VS do Československa je poněkud mimo.
Armáda SSSR Německo po válce neopustila, sovětská okupační zóna ze které později vznikla NDR byla obsazena trvale a sovětská vojska odešla až v 90. letech.
Jako první opustili Německo francouzské jednotky. Britové odešli daleko později.

Re: Re: 68

M.C. | 19.08.2016

Zapomněl jsem dodat: A Američané jsou v Německu dodnes.
To jen, aby mě někdo nechytal za slovo.

Václavák

Adéla | 18.08.2016

Dole na Václaváku už jsou umístěny stupidní panely dokonce popsané v ruštině, aby naštvali ještě tu zbývající část ruských turistů, která je ještě ochotna k nám jezdit a vozit nám sem vozit peníze do hotelů a restaurací. A "význační" pamětníci tam hřímají své pravdy z televizní obrazovky. Poslouchají maximálně 3-4 cizinci, kteří absolutně nerozumí. Češi (že by už procitli?) procházejí bez povšimnutí.

rada

Hox | 18.08.2016

Na jedince jménem "Standa" doporučuji nereagovat, jak vypadá téměř jakákoliv konverzace s tímto individuem se lze podívat například zde: http://leva-net.webnode.cz/products/ford-a-stalin-o-tom-jak-zit-lidsky-14/
nebo zde: http://leva-net.webnode.cz/products/urok-uzera-a-lidska-spolecnost-dve-neslucitelne-podstaty/

Re: rada

Standa | 18.08.2016

Dovolil bych si doplnit i další odkazy:

http://leva-net.webnode.cz/products/aids-mystifikace-svetoveho-rozsahu/
http://leva-net.webnode.cz/news/apollo-11-chyba-v-uvaze/
http://leva-net.webnode.cz/products/potrebujeme-inu-skolu-15/
http://leva-net.webnode.cz/products/program-apollo-a-zastance-v-nesnazich/
http://leva-net.webnode.cz/news/fsb-naslo-spyware-v-ruskych-pocitacovych-sietach/

Můj způsob konverzace možná nemusí někomu vyhovovat, ale to nechť každý posoudí sám.

Jinak: Děkuji tímto Hoxovi, že mne detekoval jako individum (jedince).
Právě individuální kritické uvažování (v opozici k davovému nekritickému uctívání názorů nějaké osobnosti či bezvýhradného užívání někým předkládané soustavy názorů a myšlenek) považuji za velmi důležitý předpoklad rozvoje lidí.

Re: Re: rada

Cico Ciciak | 20.08.2016

Pamätám si ťa z tých diskusií, ktoré uviedol Hox a moc na také "indivíduum", na aké sa sám pasuješ, nevypadáš. S tým nechápaním úroku ako nástroja zotročenia, si sa už pekne profláknul. Už som ti to asi napísal: buď si len hlupák, alebo nepriateľ (robíš sa, si platený provokatér).

Dobře.

Rejpal | 18.08.2016

Způsob, jakým je vedena tato republika po r.1989 dokazuje, kam nás tato dnešní vládnoucí mladá garnitura potomků bývalých " vyhozených členů KSČ" z KSČ dovedla. V r.1968 se dostali k moci " komunisté " z 50. let. Jmenovitě Dubček, bývalý vedoucí tajemník OV KSS, Smrkovský, který byl pověřený budováním Státních statků a hromada jiných, kterým i když tvrdili, že to není pravda, šlo pouze o jejich prospěch a získání majetku. Jako zářný příklad poslouží, co se po r. 1989 povedlo ve velké míře oběma bratrům Havlovým. Nebýt vstupu vojsk Varšavské smlouvy, ne jak nesprávně stále uvádíte, vojsk Ruska, tak by tu byl ten váš " opěvovaný kapitalizmus " s nezaměstnanými, bezdomovci, exekutory a lichváři jíž byl 47. let. Byl by tu však stále ještě ten náš rozkradený a rozprodaný stát a žili by zde stále ještě naší obyvatelé, nebo někdo již úplně jiný.

ČT připravuje proti ruské tažení na 21.8.

Vlasta | 18.08.2016

Bylo mi 15 let a hluboce jsem to prožívala jako tragédii. Během 2 následujících let jsem si však uvědomila, že to tak mělo být, protože mezi mými vrstevníky byli i ti, jejichž rodiče a prarodiče byli za války na straně
Němců a přišli o majetky. A jejich názory převzaté od rodičů a prarodičů nic dobrého nevěstily. Je třeba si uvědomit, že události 1968 se odehrávaly pouze 23 let po válce a hodně křivd kolem zkonfiskovaného majetku ještě prožívali ti, jimž byl majetek zabaven. Měla jsem časem pocit, že se předešlo občanské válce a po zkušenostech po roce 1989 jsem o tom přesvědčena. Samozřejmě, že nám bylo líto, že nemůžeme cestovat a podnikat, ale mezi lidmi už nebyl ten strach, jako v 50. Letech, i když pravda, média byla cenzurována,jako dnes,jenže naštěstí dnes je internet.

Re: ČT připravuje proti ruské tažení na 21.8.

Biely Otec | 19.08.2016

Vážená Vlasta.
So všetkým , čo ste vo svojom príspevku napísala sa úplne stotožňujem.
Chcel by som Vás však upresniť pojem cenzúra.
Dnes cenzúra neexistuje ?! Dnes sa jej hovorí sofistikovanejšie, a to,, ODPORÚČANIE,,
Odporúčame nezaradiť. Odporúčame nepublikovať, atď. atď.

Re: Re: ČT připravuje proti ruské tažení na 21.8.

Cico Ciciak | 20.08.2016

Cenzúra je aj dnes, proste ťa nepustia do majnstrímu a hotovo, si v prd...!

Re: ČT připravuje proti ruské tažení na 21.8.

Cico Ciciak | 20.08.2016

Mohlo dôjsť k občianskej vojne, ak by to potom niektoré komunistické klany začali vyhrocovať a nechceli "socialistom s ľudskou tvárou" ustúpiť.

14 pořadů - není to málo?

Jura | 18.08.2016

Vždyť přece podle klasika propagandy až 100x opakovaná lež se stává pravdou!

Svoboda člověka

Jeník Jenislav | 18.08.2016

V tom příspěvku zcela chybí jeden aspekt a to je míra útlaku člověka jako jednotlivce systémem. Tu dobu si ještě dobře pamatuji a pamatuji si pocity stovek lidí v ní. Dnes má člověk možnost svobodné volby projevit se a změnit svůj život (třeba i odchodem jinam), tenkrát byla tato volba skutečně omezená a to způsobem traumatizujícím a hluboce frustrujícím. Dnes mohu jít a oslovovat jiné lidi s tím, že lumpové jsou lumpové. To dříve nešlo. Příspěvek tak podává pohled na globální bezpečnost a populační aspekty, ale odhlíží od klíčových na úrovni hodnot a potřeb jednotlivce, jak je subjektivně cítí a považuje za důležité. A tímto pominutím a pojetím je zkrátka - manipulativní.

Re: Svoboda člověka

Hox | 18.08.2016

...ale to je tak všechno co můžete. Máte tzv. lidská práva, například právo prohlašovat co chcete, zatímco pod mostem uvažujete, kdy se vám podaří se příště najíst. Ale už nemáte třeba právo nebýt připraven nekalými praktikami o byt nebo dům, na který jste pracoval 15-30 let, například kvůli nezaplacené složence na 15 kč, kterou zkoupila "firma", zabývající se skupováním mikropohledávek a následným parazitismem s cílem vydělávání na likvidaci ostatních.
Osobně nevím o jaké osobní svobodě může jít řeč, pokud není vykořeněno parazitování jedněch na druhých, není vykořeněna nezaměstnanost, chudoba, strach o práci, pokud je možné lehce přijít o všechno jedinou formální chybou atd. atd.

Re: Re: Svoboda člověka

Jeník Jenislav | 19.08.2016

Já Vám rozumím a jsem obecně příznivcem celého tohoto směru, který je zde průběžně prezentován. Ale podstatné pro člověka je pouze to, jak se člověk sám subjektivně cítí. A pokud se necítí dobře, respektive cítí se subjektivně v jisté situaci hůře než v jiné, poté můžete psát co chcete o tom, že by měl být šťastnější proto a proto... jsou to jen řeči. Nemají totiž přesvědčující charakter a neučiní toho člověka subjektivně šťastnějším ani spokojenějším v situaci, kterou argumentačně favorizuje někdo jiný. A život člověka - ten je o kvalitě jeho života jak ji on sám vnímá a pozoruje a ne o kvalitě argumentů jiných osob, proč by měl být šťastnější právě tehdy a tehdy. Ale myslím, že tady píši zjevné tautologie. Protože článek tuto linii individuálně-subjektivní reflexe svobody zcela pomíjí, je hrubě neúplný a proto v důsledku manipulativní. Nic víc, nic míň.

Re: Re: Re: Svoboda člověka

Hox | 19.08.2016

Tak nevidím, že by tu režim před rokem 89 někdo velebil, měl spoustu závažných chyb (jen jiných než současný), a v té vyčpělé "naftalínové" formě, v jaké se nacházel ke konci 80. let, už neměl právo na další existenci, takže vývoj byl zákonitý. Lidé potřebovali očkování kapitalismem, aby si uvědomili, co a jak, a měli možnost zapracovat na své morálce.

Re: Re: Re: Svoboda člověka

Hox | 19.08.2016

Ta rovina, která podle vás v článku chybí, do něj zahrnout ani v principu nejde, protože každý má svou a každý ji vnímá jinak, navíc je to mravně neadekvátní pozice, protože pokud například se někdo bude cítit dobře jen když bude mít možnost parazitovat na jiných, tak to přece neznamená, že cílem je mu to umožnit a pozitivní hodnocení systému, který to neumožňuje, je "manipulativní". Čili, samozřejmě že je pro člověka podstatné, jak se cítí, ale tento výrok obsahuje zamlčení o tom, zda se necítí dobře proto, že žije nespravedlivém systému, který utlačuje spravedlivého člověka, nebo například proto, že žije naopak ve spravedlivém systému, který mu neplní jeho egoistické vrtochy.

V článku žádnou manipulaci nevidím, rok 68 byla tragédie, ale nikoliv existenční, a byla to pro národ jako celek menší tragédie, než kdyby rok 89 nastal o 20 let dříve. 20 let klidu a stability umožnilo například zachovat genetický fond národa, na rozdíl od zemí na západ od nás, jejichž národy budou dost možná brzy jen na stránkách učebnic historie, na rozdíl od nás, kteří máme díky roku 68 šanci na budoucnost.

Re: Re: Re: Svoboda člověka

Hox | 19.08.2016

Ale opakuji, vina za rok 68 a následnou normalizaci padá v největší míře na ČS vedení, nechápající globální procesy a které skočilo na špek organizátorům barevných revolucí ... jestli někoho vinit za rok 68 a normalizaci, pak hlavně sebe, existovala lepší varianta vývoje, při adekvátnějším vedení. V Moskvě o tom jednak příliš nerozhodovali a hlavně neměli morální právo nezakročit, protože reálně hrozila nestabilita, která mohla mít za následek milionkrát víc životů.

Re: Re: Re: Svoboda člověka

M.C. | 19.08.2016

Tomu se říká ,,paradox skleněných dveří".
Když bude v jedné místnosti horko a ve druhé zima a budou odděleny skleněnými dveřmi, tak po nějakém čase se začne lidem uzavřeným v obou místnostech situace jevit tak, že v druhé místnosti je to lepší.
No a nás pustili z jedné místnosti do druhé, abychom si užili i opačný extrém.
Podle mých rodičů a řady dalších pamětníků byl tzv. obrodný proces pokusem najít ,,československou cestu", socialismus s lidskou tváří, pokusem odstranit chyby socialismu bez spadnutí zpátky do kapitalismu.
Do jaké míry to bylo nebo nebylo reálné nevím, zřejmé je, že tomu nepřály vnější okolnosti a jak píše kolega Hox, neschopnost stranického a státního vedení situaci uřídit.

Re: Re: Re: Re: Svoboda člověka

jana123 | 19.08.2016

je to metoda cukra a biču, alebo mrkvičkova metoda, ked osla presvedcia, ze to co je teraz na konci palice, je ta prava mrkvicka, ak pochopi ze obed mrkvicky sa nekona a uz nechce tahat dalej, mrkvicku vymenia za nieco ine, ked osol skape, je uz na svete novy mlady oslik, - nova generacia a karavana ide dalej aj ked psi bresu....

Re: Re: Re: Svoboda člověka

petržlen | 20.08.2016

Pridávam sa k Hoxovi a dodávam, že takéto úvahy priviedli súčasnú civilizáciu na pokraj zániku. Tautológie sú to len zo sebastredného (démonického) pohľadu.

Ak sa človek nedíti dobre, mal by sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či urobil dosť pre to, aby sa dobre cítiť mohol. Je to, čo spoločnosti dávam, vyvážené s mojimi osobnými očakávaniami? Nie som škodca, parazit?

Nie je presúvanie vlastnej zodpovednosti na iných prejavom biorobotizmu?

Nemožno „učinit toho člověka subjektivně šťastnějším ani spokojenějším“, lebo pocit šťastia a spokojnosti má vyvierať z jeho vnútra. Šťastie a spokojnosť „zvonka“ sa veľmi rýchlo spotebujú a nahrádza ich nespokojnosť.

Re: Svoboda člověka

Nikdo | 18.08.2016

Zpočátku se mi změna líbila, ale časem jsem zjistil, že byla uvolněna pouze tvořivost při rozkrádání společného. Přišlo hodně nových věcí a vypadalo to jako svoboda, ale po prozkoumání jsem zjistil, že se to dostalo do stavu, že tvořivost je více zablokovaná než dříve. Dříve alespoň byl čas na koníčky a zájmy, ale dnes nikdo nemá na nic čas. Lidé Ti úspěšní prostě zase chodí práce a honí se a stresují a nijak zvlášť se tvořivě neprojevují. Méně času na radost jak dříve. A Ti neúspěšní jsou pod mostem a všem je to jedno.

Pak je potřeba vědět jednu základní věc, že máme se dnes po materiální stránce lépe je dáno rozvojem technologií, produktivita prudce vzrostla já nevím 100x i více. Jenže se neřeší sociální problémy a vůbec problémy spojené se zachováním života v následnosti generací.

Pseudo socialismus zabezpečil nasycení a zajištění všech obyvatel, ale západ ten nedokáže ani to.

Jenže nejenom chlebem je člověk živ, tvořivost byla umrtvována, protože socialismus byl předstírány a rozhodně se vládnoucím klanům nehodilo, aby se do řízení dostali šikovní lidé, kteří by to uměli lépe než oni a zpochybnili jejich pozice.

Re: Re: Svoboda člověka

Cico Ciciak | 20.08.2016

Presne tak. Niektorí ľudia síce majú dnes celkom dosť peňazí, aj nejakú radosť zo života, ale zase nemajú na to až tak veľa času a sú v ohromnom strese, lebo v 1. rade riešia len tie prachy a biznis a nie svoje záujmy, rodinu alebo osobný progres.

Väčšina ľudí sa určite nemá po materiálnej stránke lepšie, než za socializmu. Síce je veľa rôzneho tovaru, ale ľudia nemajú často-krát peniaze ani na tie najzákladnejšie veci ako je (poriadne) jedlo a ošatenie, aby mohli dôstojne žiť.

A tvorivosť tam, kde by ju bolo treba, je škrtená aj v súčasnom režime. Ani dnes si páni kapitalisti medzi seba len tak hocikoho, kto má morálku a svedomie, nepustia. Takto to bolo vždy, menia sa len kulisy, ideologický závojíček.

Re: Svoboda člověka

M.C. | 19.08.2016

Was ist das ,,míra útlaku člověka jako jednotlivce systémem"?

Americký psycholog Maslow vytvořil tzv. pyramidu životních potřeb a popsal její zákonitosti:
Pyramida má pět pater a je jasně definováno, že potřeby musí být naplňovány zdola nahoru.
1. patro (nejnižší) - fyziologické potřeby člověka
2.potřeba pocitu bezpečí pro člověka a jeho rodinu, jistoty obživy, přístupu ke zdravotní péči, ochrany proti kriminálnímu jednání (včetně ,,legálního okrádání")
3.potřeba prožívání lásky, přijetí společností, sounáležitosti s lidmi okolo
4.potřeba uznání a úcty svého okolí
5.potřeba seberealizace

Socialismus člověku zajišťoval spodní dvě patra a umožňoval dosáhnout uspokojení potřeb v dalších patrech.
Současný systém nezajišťuje stoprocentně ani první patro.
A čím výše v pyramidě, tím je to horší. Ne že by to dosáhnout nešlo, ale oproti minulému režimu je mnohem více překážek a náhodně nastávajících situací, které člověka sráží dolů.

V minulém režimu byli lidé po kterých režim z různých důvodů ,,šel" a znepříjemňoval jim život nebo je vyloženě pronásledoval a život jim ničil. Počet fyzicky zlikvidovaných se udává 284 lidí za období 48-89. Plus tisíce dalších, kteří nezemřeli, ale nějakým způsobem trpěli pronásledováním.
Bylo by obtížné to exaktně stanovit, ale kdybychom spočetli lidi, kteří zemřeli kvůli systémovým chybám současnému režimu a lidi, kteří kvůli tomu trpěli a trpí, tak bychom se asi dostali k řádově jiným číslům.
Někde mám staženou kriminalistickou statistiku násilných úmrtí před plyšákem a po něm. Pamatuju si jenom jeden údaj: průměrný počet vražd za rok v 80. letech byl 25, v 90. letech 256.
Ohledně svobody slova - teoreticky můžete jít a říkat, že lumpové jsou lumpové, až na výjimky: Zkuste jakkoli kritizovat cikány, židy nebo imigranty a hned uvidíte jaká je u nás svoboda slova.

Re: Re: Svoboda člověka

petržlen | 20.08.2016

Maslowova „hierarchia potrieb“ je falošná, zavádzajúca, úplne scestná teória.

Re: Re: Re: Svoboda člověka

M.C. | 22.08.2016

Ještě by to chtělo napsat proč, případně prezentovat aspoň odkaz na nezavádějící teorii.
Vzhledem k tomu, že se jedná o docela zásadní věc pro každého člověka, tak by na to měl mít každý z nás utvořený a promyšlený vlastní náhled.
Na výsledky našich sportovců na olympiádě můžu mít názor a nemusím, ale měl bych mít jasno ve svých životních prioritách a v tom, jak si svůj život představuju a jak chci dosáhnout toho, aby takový byl.

Re: Svoboda člověka

dAVID | 24.10.2016

To bude tím, že asi nebudeš nebezpečný pro systém, jinak by si to dávno poznal..

americké bombardovanie na slovensku

Kanálgrázel | 18.08.2016

Určite v tých programoch nespomenú bombardovanie americkými vojakmi územie slovenska. Keď už aj Hitler vedel, že sa vojna končí, tak sa nad slovenskom objavili USA bombardéri a bombardovali Komárno, N. Zámky, Bratislavu, Dubovú. Všetko strategické miesta priemyslu.

Re: americké bombardovanie na slovensku

Standa | 18.08.2016

Dvě poznámky:
- Hitler nejspíš nevěděl, že válka končí, ještě počátkem dubna 1945 a snil o záložních armádách.
- V dubnu 1945 bombardovala Rudá armáda Brno. Myslíte, že to v těch programech připomenou, nebo také ne?

Re: Re: americké bombardovanie na slovensku

Sugar | 18.08.2016

Jste mimo...
Hitler věděl, že prohlál ve chvíli, kdy otevřel východní frontu, vzhledem k tomu jak se vyjádřil k Napoleonovi a jeho tažení na východ jeho "Le Grande Armée".

Re: Re: Re: americké bombardovanie na slovensku

Standa | 19.08.2016

Proč se tedy do toho otevírání tak hrnul?

Re: Re: Re: Re: americké bombardovanie na slovensku

anonym | 20.08.2016

Britové mu slíbili separátní mír a podporu, když za ně zaútočí na SSSR. A pak ho podrazili aby sami nevypadali jako svině.
To s tím napoleonem je zřejmě z doby kdy si to uvědomil...

http://orientalreview.org/2011/05/11/episode-7-britain-and-france-planned-to-assault-soviet-union-in-1940/
http://orientalreview.org/2015/06/20/episode-17-britain-adolf-hitlers-star-crossed-love-iii/

Re: Re: Re: Re: americké bombardovanie na slovensku

Cico Ciciak | 20.08.2016

No prečo, prečo... Lebo mu Angličania sľúbili, že keď to začne, tak mu pomôžu, ale odrb. ho.

Re: Re: americké bombardovanie na slovensku

M.C. | 19.08.2016

Copak Hitler, Hitler fantazíroval o zvratu ve válce ještě i koncem dubna 45, kdy už bylo Německo přecvaknuto na dvě části a Berlín obklíčen.
Nesrovnával bych nálety velkých skupin těžkých bombardérů zaměřené na ničení těžkého průmyslu v době, kdy už nemohl Německo zachránit, kromě výše uvedených např. nálet na plzeňskou Škodovku 28.dubna, s taktickým bombardováním cílů v přífrontovém pásmu bombami do 100 kg.
Např. u nás byl proveden noční ,, nálet" jedním kukuruznikem, který svrhl dvě bomby. Kromě Němců zahynulo šest našich lidí.

opačný extrém

M.C. | 18.08.2016

To je příliš zjednodušující stanovisko, ten vývoj po roce 1968 zas tak růžový nebyl, zrovna tak se nedá tvrdit, že by o dvacet let dříve nastala hospodářská katastrofa jako po 89.

Podle toho co jsem slyšel a četl (sám to nepamatuju) směřoval tehdy vývoj rozhodně lepším směrem než po plyšáku.

Že zvrat bezpečnostní a hospodářské situace vedl k předčasné smrti řádově tisíců lidí, kteří by zemřít nemuseli, je bohužel fakt.
Ať už se jedná o oběti násilných trestných činů nebo lidi, kteří zemřeli v souvislosti se svou špatnou životní nebo ekonomickou situací.

Re: opačný extrém

Hox | 18.08.2016

Byl horší (vývoj po roce 68) než kdyby tu s Pražským jarem neblbli, byl lepší než kdyby byla země rozkradena a kryptokolonizována o 20 let dříve - dnes by to tu vypadalo jako v Německu a Francii, nejčastější dětské jméno Mohamed a v první třídě by česky mluvilo 5 dětí z 30.
Nicméně je to čistě teoretická úvaha, SSSR neměl možnost nezakročit, hrozila horká 3. světová, a vinu za normalizaci a vše negativní s tím spojené dávám výhradně tupému vedení ČSSR, nechápajícímu globální procesy ani situaci.
Je to asi tak podobné, jako kdyby chtělo tehdy Západní německo vystoupit z NATO - každému soudnému člověku je jasné, co by následovalo.

Roničům krokodýlích slz bych doporučil, ať si vzpomenou na záměrné bombardování Prahy Američany a 700 mrtvých a 1700 zraněných, než začnou kvákat něco o "spojencích" a "transatlantické vazbě".

Re: Re: opačný extrém

Franta | 18.08.2016

Toto me napadlo taky; sice by nás bylo o milion víc, ale z toho samý Turek, Albánec, Arab, Pakistánec. Nemluve o tom jak by tito "inzenýri, doktori a jaderní fyzici" z 3. sveta zatezovali sociální a justicní systém. PS: Jediné multikulturní obohacení, které by z toho vzeslo, by byl turecký záchod :D

Re: Re: Re: opačný extrém

Sugar | 18.08.2016

Bůhví - za totáče populace ČR vyrostla ze 7,5 mio na 10 mio.

Re: Re: opačný extrém

luu | 18.08.2016

Domnívám se, že rok 68 byl jen jednou z akcí diskreditace socializmu a SSSR, také test reakce obyvatel v rámci přípravy likvidace "východního bloku" po roce 89. Lidu byla předhozena lákavá návnada, realizace této nebyla předpokládána. SSSR nebyla suverénní zemí, již tehdy se vědělo, že zásah vojsk VS byl odsouhlasený s USA.

Výstup z NATO

Standa | 18.08.2016

A co třeba kdyby chtěla v té době Francie vystoupit z vojenských struktur NATO? Také by Američané neneměli možnost nezakročit a obsadili by tanky Paříž?

Re: Výstup z NATO

M.C. | 19.08.2016

Francie je jiný případ, byl to suverénní stát, který byl hrou osudu zařazen mezi tzv. vítězné mocnosti a tehdy byl ve funkci prezidenta Charles de Gaulle, který na takovou věc měl koule.

Naproti tomu, Německo bylo a dodnes je okupovaný protektorát, země s omezenou suverenitou.
Původně měla okupace Německa a Japonska skončit po 60 letech, ale nějak na to ,,pozapomněli".

Traduje se, že když německý náčelník generálního štábu Wilhelm Keitel vstoupil do místnosti, kde měla být podepsána kapitulace Německa a uviděl tam francouzského generála, obrátil se k americkému důstojníkovi, který jej doprovázel: ,,Oni nás také porazili?".

Re: Re: Výstup z NATO

Cico Ciciak | 20.08.2016

De Gulle mal možno gule, ale okrem toho to bol aj zástupca GP!

Re: Re: opačný extrém

M.C. | 19.08.2016

Proč myslíte, že hrozila 3. světová?
Je známo, že Gromyko invazi Američanům avizoval a odpověď zněla: ,,Československo je vaše záležitost. O Jugoslávii bychom museli jednat."
Dokonce se americká vojska rozmístěná v Německu stáhla o 30 km hlouběji do vnitrozemí, aby nedošlo k náhodnému střetnutí s nějakou jednotkou, která omylem přejede přes západní hranici ČSR.

V USA se tou dobou bouřili černoši proti vraždě M.L. Kinga, studenti a mládež obecně protestovala proti válce ve Vietnamu, šířilo se hnutí hippies, ve Francii to taky vřelo........ prostě vláda USA měla dost svých starostí a nějaký socialismus s lidskou tváří nemohla potřebovat, spíš jim pasoval tvrdý zákrok vojsk VS proti Československu - ,,tady se podívejte, co jsou ti vaši obdivovaní socialisté ve skutečnosti za darebáky".

Určitě si tady nemusíme dokazovat, že celý Západ má plnou hubu lidských práv, demokracie, svobody slova atd. velmi selektivně podle toho jak se mu to hodí. Pokud by to u nás opravdu směřovalo ,,ke kontrarevoluci" tak by se to asi snažili využít a ovlivnit, on tady ten Kissinger nebo Brzezinski (teď nevím který z nich) nebyli jenom tak. Ale většina lidí by je nepodpořila a vojensky by do toho zasáhnout nemohli.

Tohle je téma na historickou studii.

Re: Re: Re: opačný extrém

Cico Ciciak | 20.08.2016

Tiež by ma zaujímali nejaké argumenty pre rozpútanie WW3, keby Moskva nezakročila, či ako to myslia. Kto by koho napadol a prečo? Vďaka

Re: opačný extrém

Nasredin | 18.08.2016

Dění od 1967 směřovalo naší zemi naprosto jasně na Západ. Vykládalo se sice cosi o neutralitě jako u Rakouska, ale protože jsem byl na vojně, tak dobře vím, jak se v té době nazíralo na neutralitu Rakouska. Ač bylo formálně neutrální prakticky bylo členem západního uskupení ať hospodářsky tak vojensky. Takže z tohoto důvodu byla zmíněná neutralita čirá fantazie. Je naprosto legitimní předpokládat, že vstup naší hospodářsky silné, industriálně-zemědělské do západní sféry by znamenalo stát se přímým konkurentem etablovaných západních ekonomik. V tom okamžiku by byl z jejich strany jasný záměr nás jako svého konkurenta zlikvidovat. Tvrzení, že by vývoj šel v roce 1968 jinak v případě kdyby VS nezasáhla, považuji za naprosto mylný. Ano v roce 1968 byla míra utopicky laděného nadšení pro čistou a pravdivou politiku (a asi by vydržela o něco déle než po roce 1989), ale jsem naprosto přesvědčen, že stejně nakonec by zvítězilo u mnoha lidí v duši zažrané pokušení vlastnit, využít situace a krást, prostě užít si to. Prostě člověk byl a je stále stejný. Zcela bezpečně by se krátké době v nějaké formě objevil pokus o privatizaci státního majetku (kdo něco ví o dění v roce 1968, tak mu je jasné, že ty tendence zde byly - tyto nápady měli někteří členové ekonomického týmu Oty Šika) a naše země by skončila rozkradená a zprivatizovaná do zahraničních rukou možná v delším časovém období než po roce 1989, ale byl to naprosto nevyhnutelný proces. Jenom naprostý idealista (nechci říct blázen) by si mohl myslet, že by nás tehdy západní koncerny nechali v klidu konkurovat jejich produkci a jejich zavedeným trhům pro naše krásné československé oči.

Re: Re: opačný extrém

Cico Ciciak | 20.08.2016

Rozumný názor.

Re: opačný extrém

PetrD | 18.08.2016

Také jsem nezažil tu dobu, ale nahlíženo globálně a při tehdejším rozpoložení sil ve světě a Evropě to tak opravdu muselo skončit. A když se dívám na západní státy současnosti, tak souhlasím s tím, co psal Hox výše - čekal by nás podobný osud.
Úplně stačí vidět tu úpornou snahu to "dohnat" kvótami atd.
A domnívám se, že např. míra anglifikace českého jazyka je v současné době mnohem větší, než rusifikace za minulého režimu. A to záměrně úplně pomíjím fakt příbuznosti jazyků.

Dobře.

Geo, Eurasia24.cz | 18.08.2016

Tak pojďme společně na protiofenzívu. Máme na to.

Re: Dobře.

skeptik | 18.08.2016

Mame, jenze se porad mame moc dobre na to neco udelat, dokud je co jist a pit a na co cumet v debilizatoru, tak se nic nestane.

Re: Re: Dobře.

Olgoj Chorchoj | 18.08.2016

Mate bohuzel pravdu a "oni" to vedi

Re: Re: Dobře.

Cico Ciciak | 20.08.2016

Svätá pravda!

Přidat nový příspěvek