11 republikánských senátorů v čele s Tedem Cruzem (z Texasu) hodlá zahájit vytvoření volební komise, která by zpochybnila výsledky amerických prezidentských voleb v několika státech

03.01.2021 08:12

WASHINGTON, 3. ledna.  11 republikánských senátorů v čele s Tedem Cruzem (z Texasu) hodlá zahájit vytvoření volební komise, která by zpochybnila výsledky amerických prezidentských voleb v několika státech.

Republikáni odkazují na precedent z roku 1877, kdy byl ve státech Louisiana, Florida a Jižní Karolína kvůli kontroverzním výsledkům svolán zvláštní výbor pěti senátorů, pěti členů Sněmovny reprezentantů a pěti soudců Nejvyššího soudu. "Musíme se řídit tímto precedentem. Kongres by měl okamžitě jmenovat volební komisi s úplnými pravomocemi pro vyšetřovacími a zjištění faktů a provést mimořádné desetidenní vyšetřování výsledků voleb ve sporných státech," uvedli senátoři ve společném prohlášení zveřejněném v sobotu na webu Cruze. Poté by jednotlivé státy měly projednat závěry komise a svolat zvláštní zasedání zákonodárců, aby v případě potřeby výsledky změnily. “

6. ledna se na společném zasedání obou komor Kongresu USA plánuje schválit výsledky hlasování voličů, kteří oznámili vítězství demokrata Josepha Bidena. Podle stávajících pravidel se mohou zákonodárci postavit proti schválení výsledků hlasování v konkrétním státě. Námitka musí být podána písemně alespoň jedním členem Sněmovny reprezentantů a jedním členem Senátu.

Členové strany úřadujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa hodlají 6. ledna hlasovat proti volebním kandidátům „ze sporných států, <...> až do dokončení 10denní kontroly“. Podle nich je počet porušení pravidel během poslední volební kampaně bezprecedentní.

V případě protestu proti schválení výsledků hlasování bude schůze Kongresu pozastavena, aby o této otázce samostatně jednaly a hlasovaly obě komory. Pokud alespoň jedna z komor zákonodárného sboru protest nepodporuje, nebude přijat. Odborníci poznamenávají, že Sněmovna reprezentantů, kde většina patří demokratům, bude hlasovat proti jakékoli iniciativě, která zpochybňuje vítězství Josepha Bidena.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10400389