Re: Re: mlieko

popolvár | 20.07.2017

Neumyvakin, Keresteš, Horáková tvrdia, že lepšie je zahriate mliko nad 40 stupňov ako nezahriate...
Áno, z mikrobiologicko-hygienického hľadiska áno. Čerstvé mlieko si síce po nadojení uchováva baktericídnu kvalitu niekoľko hodín, no potom sa pri zlom uskladnení stáva ideálnou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy v duchu hesla: "čo prv príde, to sa tam aj najviac nakotí..." A nie každý má prístup k čerstvému mlieku. No to zahriatie, to už je potom len menším zlom. O tom vápniku v nestráviteľnej podobe nad 40 stupňov mám konkrétne z prednášok jedného brnenského lekára o jeho chirurgicko-ortopedickej praxi, kde poúrazové zlomeninové stavy sa dlho hojili v dôsledku nedostatku vápnika aj napriek pitiu mlieka na litre (klasické homogenizované a pasterizované). Odporúčal mlieko vylúčiť a radšej zeleninové vývary.
Preto odporúčam mlieko z mliečnych automatov, napĺňaných každý deň čerstvým mliekom z ranného pôdoja, prípadne v priebehu dňa z poobedňajšieho. Takto sa dostanete k mlieku ešte v baktericídnej fáze. Je to max. čerstvé mlieko, získavané vysoko hygienicky a často, veľmi často na mikrobiologickú kvalitu preverované hygienikmi aj na popud konkurenčných mliekárni. Je okamžite po vydojení zchladzované na teplotu nevhodnú pre rozvoj mikroflóry.

Přidat nový příspěvek