Co je mi o něm známo ze zdejších článků a vlastních zkušeností:
- jeho projev se vyskytuje převážně v mluveném (nebo jinak vyjádřeném) projevu nebo v diskuzi
Vyskytuje se spíše u obecnějších témat, čím konkrétnější situace tím má menší prostor pro svoje řádění.
- nezávislý na tématu
Nic mu není svaté (je ideově všežravý), takže jakákoliv ideologie a jakýkoliv popis, který není sestaven z úplně jednoznačných pojmů je jím zneužitelný, pouze matematika je proti němu zcela odolná.
- nositel/subjekt psychického trockismu má vždycky pravdu
- nositel/subjekt sám rozhoduje o své způsobilosti k řízení a provádění rozhodnutí
Nerozhodují okolnosti, kolektiv nebo nějaký jiný parametr, on je prostě ten vyvolený.
- při mluvě dovedně využívá nejednoznačnosti termínů
Například přiřazuje slovům oponentů jiný význam slov než odpovídá kontextu jejich projevu.
- diskuzi vyhrává, pokud oponenti se ho snaží přesvědčit o chybnosti jeho úvah
Mlží záměrně, a tak druhá strana nemůže dosáhnout svého cíle. Cílem trockisty je totiž vést diskuzi tak dlouho bez ohledu na cokoliv, dokud si neprosadí svou. Nevyjasněná a nedokončená diskuze je vítězství trockisty, ne remíza, promarnil se čas neplodnou diskuzí, parazit se najedl.
- nedeklaruje se své cíle a záměry předem
To nemůže, protože si je vědom, že okolí jeho parazitické jednání nepřijme (neřeknu Vám co si přeji a nedám pokoj dokud to nedostanu, to je algoritmus psychického trockisty).
- každý chytrý psychopat se pravděpodobně stane trockistou
- podle mne každý psychický trockista trpí neschopností vytvořit a najít si životní poslaní
A tak jeho cílem je získat a udržet si ve společnosti výhodné postavení a všechny jeho cíle jsou podřízeny pouze tomuto a ideologie je pouze prostředek. To, že se trockista k ideologii upne úplně je druhá varianta důsledku neschopnosti vytvořit smysluplný cíl v životě.
- inteligentní a etický nositel/subjekt má možnost odhalit u sebe psychický trockismus a překonat ho
Boj s psychickým trockistou:
- 0. krok - první úroveň je osobní
Je potřeba rozeznat, kdy my sami okecáme situaci. Mít dobré rozlišení, kdy upřednostnit náš zájem, před zájmy celku. S tím, že i my jsme součástí celku, tak náš osobní zájem může být podle situace upřednostněn (při hlubším poznání a dosažení lidského typu psychiky dochází ke shodě zájmu osobního se zájmem celku). Prostě uvědomit si, kdy sami jednáme jako psychický trockista. Psychický trockismus je velmi rozšířený a je důsledkem biblické koncepce, kdy nemůžeme uplatnit svou tvořivost a tak se nám nedaří nalézt rozumné naplňující cíle a mnozí sklouznou k psychickému trockismu.
- 1. identifikace
Rozeznat psychického trockistu nebo "psychicko-trockistické jednání/chování" (*) jednání a pak se podle toho zařídit. Pozor vztahy jsou propletené, je dobré označit to i pro druhé, ale tak, aby to sami poznali, ne že jim to přímo řeknete. Pozor my sami se nechováme vždy správně, tak nikoho raději neoznačujte před druhými. "... pro trám nevidíme třísku v oku svém ..." - viz krok 0
- 2. vyčkávání - vyhýbat se diskuzím s psychickou trockistou
Nelze se s ním domluvit a tak nemá tato činnost smysl.
- 3. udeřit (ve smyslu úderu na buben, v správný čas) - využít lepší akceschopnosti
Než jsem prohlédl, tak jsem často prozradil a nechal ze sebe vytáhnout dobré řešení, které si pak přisvojil někdo druhý. Fungovalo mi, připravit si lepší řešení a pak ho ve vhodné chvíli použít, kdy už to nešlo okecat.
(*) Termín psychický trockista mi úplně nestačí pro popis životních situací, protože psychických trockistů tělem a duší jako byl sám Trocký není až zas tolik. Hodil by se mi další termín "psychicko-trockistické jednání/chování", které pozoruji často téměř u všech lidí (včetně sebe). Jo jedním psychickým trockistou jsem si jistý a je jím Bohuslav Sobotka, to je přímo učebnicový příklad (neakceschopný - pouze dobře hovořící).
psychický trockismus
Nikdo | 25.06.2017