Re: Re: Re: otazka k clanku

Hоx | 30.12.2014

zdravé jídlo lze zajistit i plošně, hlavní je zde odstranění kapitalistických tlaků na zisk. Kvalita potravin posledních 25 let progresivně klesá, je zcela neporovnatelná s tím, co bylo v roce 89. Dnešní chléb = z 95% hnus, nemající s chlebem nic společného, totéž jogurt, totéž 95% ostatního sortimentu. V SSSR 50. let byla kvalita potravin zcela nedostižná v porovnání s dneškem, není to ani tak o tom zda vím od koho kupuju nebo ne, nebo zda sklízím kombajnem nebo ručně, ale o nastavení systému, jaké sleduje cíle. CO se s prvotními surovinami děje po sklizni a po cestě na stůl. Tehdy - potravinářské chemie nezbytné minimum, krátká trvanlivost zboží, čerstvost, orientace na chuť, ne na vzhled. Dnes všechno naopak, pomalu v každé potravině napočítáš 30-50 složek, z nichž 20-40 je tam navíc jen kvůli vzhledu, konzistenci a trvanlivosti, aby to mohl "hnít" někde rok ve skladech a na pultech to nebylo poznat... Pokud se podívat k podstatě, tak to co se dnes označuje jako "bio", to tehdy splňovalo bylo +- vše.

Přidat nový příspěvek